Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Kozák Danuta verbális molesztálással vádolja, a szövetség felfüggesztette Csipes Ferencet

Kozák Danuta verbális molesztálással vádolja, a szövetség felfüggesztette Csipes Ferencet

m4sport.hu
Kozák Danuta szerint Csipes Ferenc verbálisan molesztálta őt, a csapathajók versenyzőit pedig „bomlasztja és idegeli”, ezért a jövőben nem kíván vele semmilyen formában érintkezni. A magyar szövetség fegyelmi eljárást indít, amelynek végéig felfüggeszti a kajakedzőt.

A hatszoros olimpiai bajnok kajakos csütörtöki Facebook-posztjában arról ír, hogy Csipes Ferenc „erősen befolyásolt állapotban” ment be abba a szobába, ahol őt „gyakorlatilag meztelenül” masszírozták egy edzésnap végén és elkezdte őt „verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon”. „Lehajtott fejjel, védekezésképtelen pózban kell eltűrnöm a megaláztatásokat. Szerencsére ebben jó vagyok, a sportban megtanulsz kussolni is. Megtanítanak” – írja.

A két és fél év kihagyás után áprilisban visszatérő sportoló hozzátette, hogy a történtektől függetlenül elindul a két hét múlva sorra kerülő olimpiai válogatón. „[T]udom, hogy a jelenlegi magyar mezőnyben – és talán a nemzetköziben is – én vagyok a legjobb vezérevezős. Csipes Ferenc kb 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is” – utal páros- és négyesbeli csapattársára, Csipes Tamarára.

Kozák Danuta hozzáteszi, Csipes Ferenccel a továbbiakban nem kíván érintkezni. „A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE évtizedes és a Hadügyminisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának jelenlegi asszisztálásával, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a mai naptól semmilyen formában nem áll módomban érintkezni. Illetve kérem a fent említett illetékes intézmények felelősségének kivizsgálását” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a felelősségre vonáshoz nem fűz túl sok reményt.

A Kozák Danuta vezette – és Csipes Tamarával, Gazsó Alida Dórával, Hadvina Dórával kiegészülő – négyes megnyerte a májusi tájékoztatóversenyt, valamint a Kozák, Csipes páros is diadalmaskodott Szegeden.

11:12 – FRISSÍTÉS

Kozák Danuta posztjára a magyar szövetség közleményben reagált, amelyben azt írják, megdöbbenve olvasták a bejegyzést, kivizsgálják az abban leírtakat, ideiglenesen pedig felfüggesztik Csipes Ferencet. „Ennek első lépéseként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyeztetve Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól” – olvasható az MKKSZ honlapján.

11:46 – FRISSÍTÉS

Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke azt írta, Kozák Danuta bejegyzésének megismerése után kezdeményezte a fegyelmi bizottság felállítását, amely – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetésével együttműködve – a lehető legrövidebb időn belül meghallgatja az érintett feleket és kivizsgálást követően, a megfelelő információk birtokában meghozza a döntését.

„A BHSE vezetése elhatárolódik minden olyan atrocitástól, amely emberi, etikai, erkölcsi érdekeket sért, és a lehető legszigorúbb büntetést alkalmazza bárkivel szemben, nem mérlegelve azt, hogy milyen szakmai vagy sportolói múlttal rendelkezik, mely sportágban ténykedik” – olvasható a Budapest Honvéd Sportegyesület közleményében.

13:35 – FRISSÍTÉS

A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját – írta a sportért felelős államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság közös közleményben Kozák Danuta vádjaira reagálva.

„A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz – áll az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban. – A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér, vagy panaszt kíván tenni.”

A sportért felelős államtitkárság és a MOB jelezte, miután értesültek Kozák Danuta esetéről, azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztassák a sportirányítást és a MOB-ot.

Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója az M4 Sportnak azt mondta: annak érdekében, hogy az olimpiáig zökkenőmentes legyen a sportszakmai munka, Hüttner Csaba szövetségi kapitány részt vesz az edzéseken és koordinálja, felügyeli a szakmai munkát.

Borítókép: Kozák Danuta (EPA/Keld Navntoft DENMARK)

További tartalmak