Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Négy magyar aranyérem a kajak-kenu Európa-bajnokság szombati napján

Négy magyar aranyérem a kajak-kenu Európa-bajnokság szombati napján

m4sport.hu/MTI
Csipes Tamara egyesben, a Nádas Bence, Tótka Sándor páros, a Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó és a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra négyes is aranyérmet szerzett szombaton a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon. A parakajakosoknál Suba Róbert ezüstérmes lett férfi KL1-200 méteren.

 

Csipes Tamara

A második döntős nap délelőtti programjának első felében három olimpiai szám szerepelt a programban.

Csipes Tamara az esélyesek között várta a K-1 500 méter döntőjét, s borítékolható volt, hogy a címvédő dán Emma Jörgensen lesz a legnagyobb ellenfele. A rajtot a skandináv kajakos kapta el a legjobban, de aztán a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka, aki ebben a számban ezüstérmes volt Tokióban, tavaly pedig világbajnoki bronzot nyert, gyorsan utolérte és ötven méter után már ő vezetett.

A 34 éves magyar klasszis – aki már olimpiai csapattag – erőteljes húzásokkal haladt, féltávnál már jelentős volt az előnye, amit a célig több mint egy hajóhossznyira növelt, azaz a nézők üdvrivalgása közepette fölényes diadalt aratott.

Nádas Bence, Tótka Sándor

Nádas Bence és Tótka Sándor a múlt heti válogató megnyerése után lendületből jött az Eb-re, az előfutamukat megnyerték, s a döntőben is magabiztosan szálltak vízre. A rajtból szinte kilőttek, féltávnál pedig már egy beülőnyivel vezettek.

A végén ugyan a fehéroroszok és a litvánok megpróbáltak felzárkózni rájuk, de nem jártak sikerrel, tisztán ők haladtak át elsőként a célvonalon. Miután a lelátó előtt kiszálltak a stégre, a barátok és ismerősök, szurkolók hosszú percekig ünnepelték őket.

A két kajakos – akik párosban már párizsi indulók – vasárnap a négyes döntőjében is érdekeltek lesznek Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal.

„Sanyival azt beszéltük a rajt előtt, hogy feszített a program, így valószínűleg nem fogják visszalőni a rajtot, ezért próbáltuk egy kicsit jobban belefeszíteni magunkat a rajtgépbe – mondta az MTI-nek a szegediek világbajnoka, Nádas Bence. – Szinte kirobbantunk a rajtból és onnantól kezdve ráálltunk az erős utazótempónkra, amellyel meg tudtuk őrizni az elején szerzett előnyünket. Az utolsó kétszázon pedig a szegedi közönség szinte behúzott minket a célba. Óriási élmény hazai publikum előtt nyerni, legutóbb a 2014-es utánpótlás világbajnokságon szólt nekem itt a Himnusz. Most olimpia évében, olimpiai szám megnyerése után hallgathattam meg, ez leírhatatlan élmény.”

Tótka azt mondta, ők még nem akarják elkiabálni az olimpiai csapattagságot, de az biztos, hogy vasárnap, a négyessel is mindent megtesznek majd a sikeres szereplésért.

„Örülünk, hogy aranyérem lett a vége, de annak még jobban, hogy összeálltunk és kijött a forma. Most a holnapra fókuszálunk, bár tudjuk, hogy nem egy világbajnoki szintű mezőnyt gyűlt itt össze négyesben, mert kicsit szerencsétlen az Eb időpontja. Mi ezzel együtt egy nagy pihenő után szeretnénk megmutatni, hogy jó formában vagyunk és küzdünk egymásért” – fogalmazott az UTE olimpiai bajnok kajakosa.

Adolf Balázs, a Ferencváros világbajnoka nagy csatát követően, a középfutamból kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé C-1 1000 méteren, de ott már nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Sokáig a mezőny végén lapátolt, majd a hajrában feljött a hatodik helyre. A 24 éves kenus vasárnap Hajdu Jonatánnal 500 párosban is ott lesz a fináléban. A számot a címvédő román Catalin Chirila nyerte a világbajnok cseh Martin Fuksa előtt.

A múlt heti válogató és szétlövés megnyerésével Eb-keretbe és olimpiai csapatba került Kiss Ágnes és Nagy Bianka szegediként duplán hazai pályán versenyzett a Maty-éren, és alaposan meg is hálálták a közönségnek a bíztatást. Bár az 500 méternek az azonos oldalon evező spanyolok vágtak neki a leggyorsabban, a magyarok 250 méternél megelőzték őket és a hajrához érkezve tisztán vezettek.

Az utolsó métereken aztán a 18 éves Kiss és a 23 éves Nagy némileg elfáradt, de az előnyük kitartott a célig, így újabb hazai aranyérmet ünnepelhettek a szurkolók.

Ehhez a számhoz hasonlóan a női kajak négyesek versenyében is hét hajó szállt vízre, köztük a Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység. A hazai kvartett jól osztotta be az erejét, az óvatos kezdés után a hajrához közeledve már az ő hajójuk orra volt legelöl, s végül a lengyelek és a norvégok előtt mintegy fél hajóhossz előnnyel beérve magabiztos győzelmet arattak.

A négyes versenye

Suba Róbert ezüstérmet szerzett a KL1-es kategóriában. A szombati para döntőkben összesen négy magyar volt érdekelt, KL1 200 méteren mindjárt kettő, a címvédő Kiss Péter Pál távollétében Suba  és Juhász Tamás egymás mellett lapátolt. A győzelmet a francia Remy Boulle szerezte meg Suba előtt, Juhász pedig negyedikként ért célba.

Boldizsár Dalma VL2 200 méteren ötödik, Molnár Nikoletta KL3 200 méteren hatodik lett.

A hazai csapat parádés teljesítményt nyújtva összesen négy aranyérmet szerzett a délelőtti programban. Délután négy SUP-döntő és hat, az ötkarikás programban nem szereplő gyorsasági szám fináléja szerepel a műsorban.

 

Borítókép: Duisburg, 2023. augusztus 26. A harmadik helyezett Csipes Tamara a nõi kajak egyesek 500 méteres döntõjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 26-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak