search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A Laidouniékkal kiegészülő francia, dán, ausztrál hármas újrajátssza az oroszországi vb-csoportot

m4sport.hu | Szerző: BP
Franciaország, Dánia, Ausztrália, Tunézia. Ismerős csoport? Az lehet, ha emlékszünk az előző vb-re, mert a négyes három tagja Oroszországban is egymás ellen küzdött az egyenes kieséses szakaszért. A katari kakukktojás Tunézia, amely a világbajnokságról épp az asztrálok miatt lemaradó Perut „pótolja” 2018-ból. Négy éve a két európai továbbjutásával papírforma eredmény született, és az erőviszonyok most is azt mondatják, hogy sem a franciáknak, sem a dánoknak nem okozhat gondot a nyolcaddöntő elérése a D csoportból, de ehhez azért az ausztráloknak és az észak-afrikaiaknak is lesz egy-két szavuk.
MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Franciaország

Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Első világbajnokság: 1930
Legjobb eredmény: világbajnok (1998, 2018)
2018-ban: világbajnok
Csapatkapitány: Hugo Lloris
Legtöbb válogatottság: Hugo Lloris (139)
Legtöbb gól: Oliver Giroud (49)

Sztárok gyülekezete vagy valódi csapat?

Ez a legfőbb kérdés, ha Franciaországról beszélünk. A 2018-as aranyérmes és a világranglista 2. helyezettje még úgy is bombaerős csapattal érkezik Katarba, hogy két középpályásklasszisa, az egyaránt műtéten átesett N’Golo Kanté és Paul Pogba nem hadra fogható, de mint azt a legutóbbi Európa-bajnokságon is láttuk, ha valakinél, a franciáknál egy erős keretnél azért több kell a sikerhez.

A tavaly rendezett tornát világbajnoki és NL-címvédőként, ugyancsak varázslatos névsorral várták, ehhez képest már a 16 között búcsúztak. A blama után a francia sajtó ízekre szedte a csapatot, azt állítva, a játékosok mindennel foglalkoztak, csak épp az Eb-vel nem: éjszakába nyúlóan videójátékoztak és hajnali NBA-meccseket néztek. A 2018-ban még a társaság fő erényét jelentő csapategység is megbomlott, amire nyilván az sem volt jó hatással, hogy a játékosok családtagjai a lelátón balhéztak egymással a Svájc ellen nyolcaddöntő közben.

A vb-kvalifikációval nem volt nagy gond, veretlenül nyerték csoportjukat az ukránok és a finnek előtt, az idei Nemzetek Ligája-szereplés viszont nem sok jó sejtet. Hat találkozón csupán egyszer nyertek, nem sokon múlott, hogy az angolok sorsára jussanak, és kiessenek az A divízióból, amit épp a dánok számlájára is írhattunk volna, hiszen az északiak oda-vissza legyőzték a világbajnokot az NL-csoportban.

Persze, egy Kylian Mbappéval, vagy egy friss aranylabdás Karim Benzemával a keretben azért nem kell kétségbe esni, és a két Real-ifjonc, Aurélien Tschouaméni és Eduardo Camavinga személyében Kanté és Pogba – még ha nem is egyenértékű – pótlására is akadhat megfelelő ember. Ez azért megnyugtathatja Didier Deschamps szövetségi kapitányt. Ráadásul Benzema és Varane sem száz százalékos a torna előtt pár nappal, az ősszel pazar teljesítményt nyújtó Christopher Nkunku pedig pont egy héttel a franciák vb-rajtja előtt esett ki, miután edzésen ütközött Camavingával. A szövetségi kapitány a Frankfurtot erősítő Randal Kolo Muanival pótolja a kiesett támadóját. A 23 éves játékos eddig két alkalommal – az Ausztria és a Dánia elleni Nemzetek Ligája meccseken – lépett pályára a válogatottban, összesen tíz percet.

Deschamps szerződése a világbajnokság után lejár, és a nemzetközi sajtó biztosra veszi, hogy nem hosszabbít vele a szövetség (a pletykák szerint Zinédine Zidane ülhet le a kispadra). Ha úgy vesszük, neki nincs veszítenivalója, a válogatottnak annál több.

A FRANCIA VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Alphonse Areola (West Ham), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Rennes)
VÉDŐK: Lucas Hernandez (Bayern München), Theo Hernandez (AC Milan), Axel Disasi (AS Monaco), Ibrahima Konaté (Liverpool), Jules Koundé (FC Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern München), William Saliba (Arsenal), Raphaël Varane (Manchester United), Dayot Upamecano (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Mattéo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus), Aurélien Tchouaméni (Real Madrid), Jordan Veretout (Marseille)
TÁMADÓK: Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern München), Ousmane Dembélé (FC Barcelona), Olivier Giroud (AC Milan), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Kylian Mbappé (PSG), Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach)

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány és a dán válogatott tagjai Christian Eriksen ápolása közben az Eb-n (Fotó: EPA/Stuart Franklin/Pool)

Dánia

Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
Első világbajnokság: 1986
Legjobb eredmény: negyeddöntő (1998)
2018-ban: nyolcaddöntő
Csapatkapitány: Kasper Schmeichel
Legtöbb válogatottság: Simon Kjaer (121)
Legtöbb gól: Christian Eriksen (39)

Lendületben

A franciákkal szemben Dániának egy szava sem lehet az utóbbi évek teljesítményére. Christian Eriksenék veretlenül (négy győzelem, négy döntetlen) jutottak ki az előző Európa-bajnokságra, ahol bár két vereséggel kezdtek, utóbb minden várakozást felülmúltak az elődöntőbe jutással. A sikerhez talán a középpályás drámája is hozzájárult: Eriksent az első, finnek elleni csoportmeccs közben újra kellett éleszteni, miután a találkozó 43. percbén megállt a szíve a pályán.

A 30 éves játékos azóta szerencsére visszatért, az eset pedig úgy összekovácsolta őket, hogy az még a napig érezhető. Az Eb után sokáig úgy tűnt, 100%-os mérleggel zárják a vb-selejtezőt, végül az utolsó fordulóban a skótok keresztbe tettek ennek.

Az idei NL-szereplésük miatt sem kell szégyenkezniük: igaz ugyan, hogy hazai pályán és idegenben is vereséget szenvedtek a horvátoktól, a másik négy meccsüket viszont megnyerték. Ami most külön bizakodásra adhat okot, hogy a négy győzelemből kettő a franciák ellen született.

Az egyelőre 21 fős keretet hirdető Kasper Hjulmand szövetségi kapitány nagy meglepetéssel nem készül Katarra, de épp az állandóság és a kiegyensúlyozottság a fő erősségük. A csapatkapitány Kasper Schmeichel helyéhez kétség sem férhet a kapuban, hátul a Simon Kjaer (Milan), Andreas Christensen (Barcelona) tengely kézben tartja a dolgokat, a középpályán Eriksen (Manchester United) irányít, mögötte Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham) és Thomas Delaney (Sevilla) szűr, legelöl pedig Kasper Dolbergben (Sevilla), vagy például Martin Braithwaite-ben (Espanyol) bízhatnak, esetleg a szebb napokat látott Yussuf Poulsenben (Leipzig).

A dán válogatott vb-szereplése kapcsán nem csak focihíreket lehetett olvasni az utóbbi időben. Az északiak tavaly ősszel jelezték, politikai üzeneteket helyeznek el a válogatott edzőfelszerelésén, hogy felhívják a figyelmet a vendégmunkások Katarban tapasztalható rossz munkakörülményeire és az emberi jogok megsértésére (ezt utóbb nem engedélyezte a FIFA). A szövetség sportszergyártója elhalványított márkajelzéssel és címerrel ellátott mezeket tervezett, hogy minél láthatatlanabb maradjanak a tornán, most októberben pedig bejelentették, tiltakozásul a lehető legkisebb létszámú küldöttséggel utaznak Katarba.

A DÁN VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Kasper Schmeichel (OGC Nice), Oliver Christensen (Hertha BSC), Frederik Ronnow (Union Berlin)
VÉDŐK: Daniel Wass (Bröndby), Rasmus Nissen Kristensen (Leeds United), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Joakim Maehle (Atalanta), Andreas Christensen (FC Barcelona) Simon Kjaer (AC Milan), Joachim Andersen (Crystal Palace), Victor Nelsson (Galatasaray), Alexander Bah (Benfica)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham Hotspur), Thomas Delaney (Sevilla), Christian Eriksen (Manchester United), Mathias Jensen (Brentford), Robert Skov (Hoffenheim), Christian Nörgaard (Brentford)
TÁMADÓK: Mikkel Damsgaard (Brentford), Andreas Skov Olsen (Club Brugge), Jesper Lindström (Eintracht Frankfurt), Martin Braithwaite (Silkeborg), Kasper Dolberg (Sevilla), Jonas Wind (VfL Wolfsburg), Andreas Cornelius (FC Köbenhavn), Yussuf Poulsen (RB Leipzig)

Az ausztrál válogatott a Peru elleni interkontinentális vb-pótselejtező tizenegyespárbaja alatt (Fotó: EPA/Noushad Thekkayil)

Ausztrália

Szövetségi kapitány: Graham Arnold
Első világbajnokság: 1974
Legjobb eredmény: nyolcaddöntő (2006)
2018-ban: csoportkör
Csapatkapitány: Matthew Ryan
Legtöbb válogatottság: Matthew Ryan (75)
Legtöbb gól: Matthew Leckie (13)

Simának indult, épphogy csak meglett

Ha felidézzük a 2018-as vb-csoportot, megállapíthajtuk, hogy az utolsóként végző Ausztrália nem volt olyan messze ellenfelektől, ahogy azt a tabella alapján gondolnánk: az utóbb aranyérmes franciáktól csak 2-1-re kapott ki, a dánokkal pedig gól nélküli döntetlent játszott.

Egy hasonló szereplést talán most is aláírnának az auszik, persze azzal a kitétellel, hogy ezúttal megverik a harmadik csapatot, ami rájuk is férne, hiszen a vb-k történetében csak egy válogatott van (Szaúd-Arábia, 69%-kal), amely arányosan több meccsét veszítette el, mint ők (63%).

Gyorsan érdemes hozzátenni, most még nagyobb bravúr lenne két hasonló eredmény, hiszen azóta Mile Jedinak és Tim Cahill személyében két alapember is szögre akasztotta a stoplist. A rutint a korábban többek között a Valenciát és az Arsenalt is megjáró, jelenleg az FC Köbenhavn-t erősítő Mathew Ryan képviseli a csapatban, a reményt pedig a Central Coast Mariners (januártól a Newcastle) 18 éves támadója, Garang Kuol jelenti.

Ami a Katarig vezető utat illeti: csodásan indult számukra a selejtező, zsinórban 11 győzelmet arattak, ehhez a képest végén be kellett érniük a pótselejtezővel. Abból viszont kettő is jutott.

Előbb az Egyesült Arab Emírségeket győzték le (2-1), majd megragadták az utolsó szalmaszálat az interkontinentális pótselejtezőn, ahol a dél-amerikai ötödik Peru ellen nyertek hosszabbítás után, tizenegyespárbajban.

AZ AUSZTRÁL VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Matthew Ryan (FC Köbenhavn), Danny Vukovic (Central Coast Mariners), Andrew Redmayne (Sydney FC)
VÉDŐK: Harry Souttar (Stoke City), Milos Degenek (Columbus Crew), Bailey Wright (Sunderland), Thomas Deng (Albirex Niigata), Fran Karacic (Brescia), Nathaniel Atkinson (Hearts), Aziz Behich (Dundee United), Kye Rowles (Hearts), Joel King (Odense Boldklub)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Aaron Mooy (Celtic Glasgow), Jackson Irvine (FC St. Pauli), Ajdin Hrustic (Hellas Verona), Cameron Devlin (Hearts), Riley McGree (Middlesbrough), Keanu Baccus (St Mirren)
TÁMADÓK: Jamie Maclaren (Melbourne City), Mitchell Duke (Fagiano Okayama), Jason Cummings (Central Coast Mariners), Garang Kuol (Central Coast Mariners), Awer Mabil (Cádiz), Mathew Leckie (Melbourne City), Craig Goodwin (Adelaide United), Martin Boyle (Hibernian)

Tunézia hatodjára már túlélné a csoporkört (Fotó: EPA/Atef Safadi)

Tunézia

Szövetségi kapitány: Jalel Kadri
Első világbajnokság: 1978
Legjobb eredmény: csoportkör (1978, 1998, 2002, 2006, 2018)
2018-ban: csoportkör
Csapatkapitány: Jusszef Mszakni
Legtöbb válogatottság: Jusszef Mszakni (87)
Legtöbb gól: Vahbí Hazrí (24)

Hatodszor az elsőért

A ferencvárosi Aissa Laidounival érkező Tunéziának is necces volt a kijutás. A selejtező első szakaszát simán vette a világranglista 30. helyezettje, a második csoportkörben viszont csak az utolsó mérkőzésen biztosította továbbjutását (részben Laidouni góljának köszönhetően), hogy aztán a Mali elleni ki-ki párharcban egy komikus öngól döntsön a javára a katari kvótáról.

A hatodik vb-jükre készülő észak-afrikaiak – akiknek eddig egyszer sem jött össze a továbbjutás a csoportból – tavaly döntőig meneteltek az Arab-kupán, az idei Afrika-kupán azonban már a legjobb nyolc között búcsúztak, ami Mondher Bebaier állásába került.

A csapatot az addigi másodedző, Jalel Kadri vette át, a kijutás már vele sikerült, majd nyáron egy tornagyőzelem is összejött a Japán, Ghána és Chile részvételével zajlott Kirin-kupán.

A gárda egyik legjobbja és kulcsembere a Kölnben stabil kezdőnek számító Ellyes Skíri, aki nemcsak a védekezésért felel a középpályán, de a csapatkapitány és válogatottsági gólrekorder Vahbí Hazrí (Montpellier) helyzetbe hozásáért is.

Ebben a Fradival El-nyolcaddöntőbe jutó és a magyar labdarúgó-élvonalat a Mmaee testvérek távolmaradásával egyedül képviselő Laidouniak is fontos szerepe lehet, és vélhetően meg is kapja a lehetőséget 25 éves középpályás, hiszen rendre kezdőként számol vele a szövetségi kapitány.

A TUNÉZIAI VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Ájmen Damen (CS Sfaxien), Besir ben-Szaid (US Monastir), Muez Hasszen (Club Africain), Ájmen Mászlúszi (Etoile Sahel)
VÉDŐK: Alí Abdi (Caen), Dylan Bronn (Salernitana), Mohamed Drager (FC Luzern), Nader Gandri (Club Africain), Bilel Ifa (Kuwait SC), Vajdi Kesrida (Atromitosz), Alí Malúl (al-Ahli), Jasszin Meriah (Esperance), Montasszar Talbi (Lorient)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Mohamed Ali ben-Romdan (Esperance), Gajlén Halali (Esperance), Aissa Laidouni (Ferencvárosi TC), Hannibal Mejbri (Birmingham City), Ferdzsání Szászí (al-Duhail), Ellyes Skíri (1. FC Köln)
TÁMADÓK: Anisz ben-Szliman (Bröndby), Szeifeddin Dzsaziri (Zamalek), Isszam Dzsebali (Odense), Vahbí Hazrí (Montpellier), Taha Jasszin Kenisszi (Kuwait SC), Jusszef Mszakni (al-Arabi), Naim Sliti (al-Ittifaq)

A csoport menetrendje:
november 22., kedd 14.00: Dánia–Tunézia (al-Rajjan, Egyetemváros Stadion)
november 22., kedd 20.00: Franciaország–Ausztrália (al-Vakra)
november 26., szombat 11.00: Tunézia–Ausztrália (al-Vakra)
november 26., szombat 17.00: Franciaország–Dánia (Doha,974 Stadion)
november 30., szerda 16.00: Tunézia–Franciaország (al-Rajjan, Egyetemváros Stadion)
november 30., szerda 16.00: Ausztrália–Dánia (al-Vakra)

TOVÁBBI CSOPORTBEHARANGOZÓK

A CSOPORT: Az örök vb-másodiknak és Afrika-bajnokának áll a zászló az A csoportban, de a hazai pálya és a teher nélküliség sokat érhet

B CSOPORT: Ezúttal „hazatér” a futball? Az angolokra már a csoportkörben három veszélyes válogatott vár

C CSOPORT: Az argentinok továbbjutása nem lehet kérdés, de Messiék mögött nagy verseny várható a C csoportban

Labdarúgó-világbajnokság november 20. és december 18. között, élőben az M4 Sporton, az M4 Sport+-on és az m4sport.hu oldalon.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Tizenegy labdarúgó, aki nagyot dobbanthat Katarban: ők lehetnek a világbajnokság fiatal sztárjai
Thomas Müller szinte teljes megdöbbenésre lett gólkirály a dél-afrikai vb-n, James Rodríguez Puskás-díjas gólt lőtt Uruguay ellen a brazíliai világbajnokságon, és minden bizonnyal azt sem várták sokan, hogy Mario Götze dönti majd el a 2014-es vb-döntőt Argentína ellen. is. Ezen pillanatok mindegyike a labdarúgás történetének legfelső polcára került. Az említett játékosok karrierjén látványosat lendített az adott vb és váratlanul lettek válogatott hősei és a torna felkapott főszereplői. A 2022-es katari vb-hez közeledve összeszedtünk tizenegy olyan futballistát, aki szintén váratlanul alkothat valami nagyot, és lehet húzóember a csapatban.
Külföldi futball
Raphinha: Elszántak vagyunk és vb-t akarunk nyerni
A brazilok szélsője, Raphinha szerint vannak elvárások velük szemben a katari labdarúgó-világbajnokságon, ezzel együtt nem érzik a nyomást, és szeretnék megszakítani két évtizedes nyeretlenségüket.
Külföldi futball
Az argentinok továbbjutása nem lehet kérdés, de Messiék mögött nagy verseny várható a C csoportban
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság C-csoportjában találjuk a torna egyik legnagyobb esélyesét, az argentin válogatottat, amely nyugalomban és bombaformában érkezik Katarba. Lionel Messiék a csoportkörben az „első számú közellenség” vezetésével versenybe szálló mexikóiakkal, a Robert Lewandowski góllövő cipőjét kereső lengyelekkel és az összeszokott, így mindenkire veszélyes szaúdiakkal találkoznak majd. Íme, a C jelű négyesben szereplő válogatottak bemutatója!
Külföldi futball
Bemutatjuk a nyolc stadiont, melyek vasárnaptól a világ közepét jelentik
A labdarúgás kedvelőinek november 20-tól Katar lesz a világ közepe, vasárnap már kezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság. A mérkőzések nyolc stadionban zajlanak, szinte az összeset újonnan építették, rendkívül közel fekszenek egymáshoz és olyan is akad, melyet a torna után teljes egészében szétszednek, egy másik földrészre szállítanak és újra felépítik majd.
Külföldi futball
Ezúttal „hazatér” a futball? Az angolokra már a csoportkörben három veszélyes válogatott vár
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság B csoportja már első ránézésre is sok izgalmat ígér, hát még ha jobban megvizsgáljuk a csapatokat. A Harry Kane vezette angol válogatott kiemelkedik a mezőnyből, de a „háromoroszlánosok” a fiatal, de annál motiváltabb amerikai, a masszív, a tornára a legmagasabban rangsorolt ázsiai válogatottként érkező iráni és a 64 év után visszatérő, Gareth Bale vezette walesi nemzeti csapat ellen sem mehetnek biztosra. Íme, a B jelű négyesben szereplő csapatok bemutatója!
Külföldi futball