search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Mellékszerepet osztottak rájuk, reflektorfénybe léphetnek – potenciális sötét lovak a katari világbajnokságon

m4sport.hu | Miklós Patrik
A fő esélyesek mellett majdnem minden labdarúgó-világbajnokságról tudunk messzire jutó meglepetéscsapatot felidézni, mely a semleges szurkolók szívébe belopva magát, Dávidként küzdve menetelt a maga Góliátjai ellen. Cikkünkben összeszedtünk néhány válogatottat, amelyek sötét lóként váratlan eredményeket produkálhatnak az idei vb-n Katarban és szimpatikus játékukkal új szurkolókat szerezhetnek maguknak.

A követendő példa

Korábbi világbajnokságokon számos alkalommal láthattunk példát arra, hogy egy nemzet – melynek semmilyen szempontból nem kéne tényezőnek lennie a végkimenetel alakulásában – kisebb-nagyobb meglepetésekkel hosszú menetelést mutatott be egy torna során.

1990-ben például Roger Milla és csapata tette Kamerunt büszkévé, amikor a legjobb 8-ig sikerült eljutniuk, és ott is csak hosszabbítás után győzte le őket Anglia. A Szelidíthetetlen Oroszlánok becenévre hallgató csapat első afrikai nemzetként jutott el a világbajnokság negyeddöntőjéig, ami azóta is csak beállítva lett – hasonló bravúroknak köszönhetően Szenegál (2002) és Ghána (2010) által is – de megdöntve nem.

Bár erős bírói behatásnak köszönhetően, de ugyanilyen, ha nem nagyobb meglepetés volt 2002-ben az egyik rendező, Dél-Korea szereplése. Az ázsiaiak csoportjukat – melyben Portugália, Az Egyesült Államok és Lengyelország volt ellenfelük – megnyerve, a legjobb 16 között Olaszországot, a negyeddöntőben pedig Spanyolországot büntetőpárbaj után búcsúztatva a torna elődöntőjéig jutottak, ahol aztán Németország jelentette a végállomást a házigazdáknak, akiken azóta sikerült revansot venniük, a 2018-as világbajnokság csoportkörében újra találkozott a két nemzet, a mérkőzést Dél-Korea nyerte, ezzel kiejtve a németeket.

Ugyanezen a vb-n produkálta története legjobb szereplését Törökország is, a mai napig mindössze három világbajnokságon szereplő nemzet bronzérmes lett az évezred első világversenyén, 2002 egyértelműen a meglepetések tornája volt.

Costa Rica miután a 2014-es vb D-csoportjába megkapta maga mellé Uruguayt, Olaszországot és Angliát, valószínű nem számított arra a sikerre, amit végül elért. Az akkor negyedik világbajnokságán résztvevő nemzet sima kiesőként kezelve megnyerte csoportját, 2 győzelemmel (Uruguay, Olaszország) és egy döntetlennel (Anglia), ezzel óriási meglepetést okozva.

A nyolcaddöntőben szintén sikerrel vette az akadályt Luis Pinto együttese, Görögországot 11-esekkel búcsúztatták. A következő körben ismét büntetők döntöttek meccsükön, akkor viszont már ellenfelük – a később ezüstérmes – Hollandia örülhetett, Keylor Navas és csapata azonban ezzel a teljesítménnyel is Costa Rica legjobb világbajnoki szereplését vitte véghez.

Ezen példákból is kiindulva vizsgáltuk meg, vajon mely nemzeteknek lehet az idei vb-n hasonló bravúrra esélye.

Szenegál

Szenegál legutóbb Oroszországban egy hajszállal maradt le a 16 közé jutásról, melyet csalódásként éltek meg, most viszont tovább szeretnének jutni csoportjukból, amire minden esélyük meg is lehet. Az afrikaiak az A jelű kvartettbe kerültek, melyben Hollandia, Ecuador és a házigazda Katar lesz az ellenfelük. Amellett, hogy a négyes európai tagja egyértelmű favorit az első helyre, Szenegál könnyedén odajuthat a még szintén továbbjutást érő másodikra.

Ebben az esetben a B csoport első helyezettjével találkoznának, amire a fogadóirodák Angliának adják a legnagyobb esélyt, ám Gareth Southgate együttese igen rossz formában várja az évvégi tornát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint kiesésük a Nemzetek Ligája A divíziójából – emellett sérülések is sújtják az angolokat, egyik legjobb védőjük, Reece James biztosan nem tart a legutóbbi Európa-bajnokságon ezüstérmes válogatottal, de James Maddison játéka is kérdéses lehet, a Leicester City középpályását a vb előtti utolsó Premier League-fordulóban sérülés miatt le kellett cserélni – így az Edouard Mendyt, Kalidou Koulibalyt és sérüléssel bajlódó Sadio Manét soraiban tudható együttes semmiképp nem számítana esélytelennek abban a párharcban, egy esetleges továbbjutással pedig be is állíthatnák a – már említett – legjobb afrikai vb-eredményt.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: negyeddöntő

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok tizenegyedik világbajnoksága lesz a 2022-es katari. Az amerikaiak a legutóbbi tornára nem jutottak ki, ám az azt megelőző hét alkalommal részt vettek a vb-n, a modern érában azonban legjobb eredményük mindössze egy negyeddöntő 2002-ből. Ezen próbálnak idén javítani.

Erre minden esélyük meg is van, nyugodtan kijelenthető, ennyire kiegyensúlyozott csapata még sosem volt USA-nak. Korábban is akadtak sztárok a válogatottnál, például az örökranglistán meccsek (157) és gólok (57) tekintetében is első helyezett Landon Donovan.

Egy ilyen kiemelhető vezéregyéniség nincs, a csapat névsora mégis magába foglal sok európai topligában játszó játékost, gondoljunk Christian Pulisicre, Sergino Destre vagy Giovanni Reynára. A már ismertebb nevek mellett sok fiatal játékosuk van, akik egy jó vb-vel igazán berobbanhatnának a köztudatba, ilyen a Valenciában már szárnyait bontogató Yunus Musah vagy a francia élvonalban érdekelt Lille-ben futballozó Tim Weah.

Az amerikai válogatott kerete

Az Egyesült Államok csoportjában Anglia, Wales és Irán ellen egyáltalán nem számít esélytelennek a továbbjutást illetően, sőt, Gregg Berhalter csapata csalódásként élné meg, ha a nyolcaddöntő nem jönne össze. Amennyiben mégis, ott nagy valószínűséggel Hollandia vagy Szenegál várhat rájuk, ami már kicsivel nagyobb kihívást rejthet magában, ám ez a fiatalokkal teli, bizonyítani akaró csapat senkinek sem lesz könnyű ellenfél.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: nyolcaddöntő

Dánia

A hatodik világbajnokságára készülő észak-európai csapat vb-selejtezőjében simán, 30 pontból 27-et gyűjtve jutott el Katarig. A 2020-as Európa-bajnokságon elődöntőig menetelő dánok nincsenek rossz formában, Nemzetek Ligája csoportjukban a második helyen végezetek, világbajnoki csoportellenfelüket, Franciaországot oda-vissza verve.

Mellettük még Ausztrália és Tunézia került a D-csoportba, ezen válogatottak mellett Dániának elvárás a legjobb 16 közé jutás – furcsa egybeesés, hogy a 2018-as oroszországi vb-n az északiak Franciaországgal és Ausztráliával szintén egy csoportban voltak, akkor az idén a Ferencváros középpályását, Aissa Laidounit is keretébe nevező Tunézia helyett Peru volt a kvartett utolsó tagja.

A nagyobb kérdés inkább az egyenes kieséses szakasz lesz Kasper Hjulmand csapatának, akivel a dánok 32 meccsen 22 győzelmet szereztek eddig.

Amennyiben Eriksenék Franciaország előtt végeznének, valószínű, hogy a lengyel-mexikói kettősből várna valaki rájuk, míg a csoport második helyét elérve esélyes, hogy Argentínával találkoznának, ez már egy sokkal nagyobb kihívás lenne, ezért lesz nagyon fontos a helyezés, ám Dániának a már említett 2020-as Eb után nem lenne újdonság nagyágyúk kiejtésével eljutni egy nagy torna akár legjobb négy csapata közé.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: elődöntő

Kanada

Kanada 1986 után vesz részt újra világbajnokságon 2022-ben. Sok mindenki meglepetésére, az északiak simán, már fordulókkal a selejtezők vége előtt bebiztosították helyüket a tornán, az is belefért, hogy utolsó három meccsükből kettőt elveszítsenek, és inkább pihentessék játékosaikat. A csapat nehéz csoportba került, a négyesben megtalálható a bizonyítási vággyal teli Belgium és 2018 ezüstérmese, Horvátország, valamint Marokkó, ám a felsorolt együttesek közül egyik gárdát sem mondanánk biztos esélyesnek Kanada ellen.

A csapatnál nagyon jó egyensúlyban van a fiatalság és a rutin. Alphonso Davies, a Bayern München kiválósága egyértelműen a legnagyobb sztárja ennek a keretnek a maga 21 évével, és bár a torna előtt a szélső védő is sérüléssel bajlódott, képviselheti hazáját Katarban, míg a válogatott csapatkapitánya, a Besiktasban játszó Atiba Hutchinson 39 évesen 97 válogatottságával arra készül, hogy a vb-csoportkör végére századossá váljon a nemzeti csapatban.

Kanadának nagy reménysége a csapat edzőjének kvalitása is. John Herdmant 2018-ban nevezték ki szövetségi kapitánynak, azóta 43 mérkőzéséből 30-at megnyert az együttes. A férfi válogatott előtt a női csapatot irányította Herdman. Az idei vb-kijutással ő lett az első kapitány, akinek a vezetésével egy nemzet mindkét neme kvalifikálta magát a világeseményre.

Az angol szakember filozófiájának alapja az összeszedett védekezés – ez a selejtezők során is bebizonyosodott, 14 meccsen mindössze hétszer vették be kapujukat – és bár gólgazdag meccseket ezáltal nem játszanak, most mégis szükség lehet ilyen komoly ellenfelek ellen a nyitottabb játékra, egyetlen eddigi, már említett világbajnokságukon 86-ban a három mérkőzés alatt egyszer sem kerültek fel az eredményjelzőre, így a játékosoknak az is plusz motiváció lehet, hogy megszerezzék nemzetük első gólját a vb-k történetében.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: nyolcaddöntő

Szerbia

Szerbia független államként eddig kétszer vett részt világbajnokságon (2010, 2018), ám egyik szereplésük sem sikerült túl fényesen, annak ellenére, hogy 2010-ben például nagy meglepetésre legyőzték Németországot, mindkétszer kiestek már csoportjukból, most azonban bizakodhatnak egy jobb szereplésben, hiszen csapatukra tekintve az bátran állítható: valaha volt legjobb kerete a mostani.

2022 tavaszán találkozott egymással a magyar és a vb-résztvevő szerb válogatott, arra a meccsre Tadicsék emlékeznek vissza kevésbé szívesen. MTI/Kovács Tamás

A Magyarországgal 2024-es Eb-selejtezőn egy csoportba kerülő szerbek olyan játékosokkal rohamozhatják Brazília, Svájc és Kamerun válogatottját, mint Dusan Vlahovics, Alexandar Mitrovics, Dusan Tadics, Filip Kosztics vagy Szergej Milinkovics-Szavics. A csoportból az egész vb egyik legnagyobb favoritja, az ötszörös győztes Brazília kiemelkedik a fogadóirodák szerint, azonban Dragan Sztojkovics tapasztalatával mi nem írnánk le egyből senki ellen a szerbeket.

A szövetségi kapitány 84 alkalommal húzhatta magára játékoskarrierje során Jugoszlávia mezét, kétszer világbajnokságon is szerepelt velük, sőt, 1990-ben a vb álomcsapatába is bekerült, így ha valaki, ő biztosan tudja, mi kell egy ilyen tornán a jó eredmény eléréséhez.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: nyolcaddöntő

A teljes H csoport

Első ránézésre ezt a csoportot látjuk a legizgalmasabbnak, melyben Portugália, Ghána, Uruguay és Dél-Korea válogatottjai csapnak össze a továbbjutást érő első két helyért. Bár a portugálok a végső győzelemre is esélyesek lehetnek, de sérültjeik miatt akár csoportjukban is nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen mindhárom ellenfelük képes lehet komoly meglepetésre.

Uruguay

Uruguay tűnhet elsőre Cristiano Ronaldóék legnagyobb kihívójának arra, hogy a csoport élén jusson tovább. Ez nem megalapozatlan, a 2018-as vb-n éppen Uruguay jelentette a legjobb 16 között a végállomást 2016 Európa-bajnokának.

A dél-amerikaiak utolsó három világbajnoki szereplésükön kétszer is nagyon szépen teljesítettek, 2010-ben szoros mérkőzésen kaptak ki az elődöntőben Hollandiától, míg a legutóbbi tornán a későbbi aranyérmes franciák ellen búcsúztak a nyolc között, és bár idén sem ők a fő esélyesek a végső győzelemre, keretük mélysége esélyt adhat hasonló eredmények elérésére.

2018-ban Cavaniék örülhettek, képesek lehetnek ismét túljárni Portugália eszén? (MTI/AP/Francisco Seco)

A támadósorban két rutinos róka, Luiz Suarez és Edinson Cavani mellett a Liverpool fiatalja, Darwin Nunez okozhat gondokat az ellenfél védőinek. A középpályát Federico Valverde uralhatja, aki ebben a szezonban szárnyal klubcsapatával, a Real Madriddal, a játékos a naptári évben már BL és La Liga-győztesnek mondhatja magát, emellé igazán jó lezárása lenne 2022-nek egy szép vb-szereplés, a védelmet pedig az uruguayi legenda, Diego Godín irányíthatja, aki valószínű utolsó világversenyére készül, így szeretne maradandót alkotni.

A FIFA-világranglistán 13. helyet elfoglaló csapat élére 2021 decemberében Diego Alonsót nevezték ki, miután az együttes sorozatban négy vereséget szenvedett el a vb-selejtezőn, ám az új szövetségi kapitánnyal utolsó négy selejtezős meccsét megnyerte a válogatott, így végül a harmadik helyen, viszonylag simán kijutott a tornára, ahol remélik, hogy ezzel a lendülettel folytatják tovább a megkezdett utat.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: elődöntő

Ghána

Ghána a selejtezők során nyújtott bravúros teljesítményének köszönhetően lesz ott Katarban, ezzel 2014 után vesz újra részt világbajnokságon, Nigéria bánatára, akiket az afrikai rájátszás utolsó szakaszában ejtettek ki idegenben szerzett több góllal.

Az afrikai csapatnak nincsen igazi húzóneve, ám Thomas Partey, Jordan Ayew vagy az Ajax játékosa, Mohammed Kudus kiegészülve az elmúlt évben honosított játékosokkal (Tariq Lamptey és Inki Williams) egy igen erős együttes képét mutathatja, mely egy meccsen bármelyik csapat ellen esélyes lehet.

A ghánaiak bár 2021-ben 10 lejátszott mérkőzésükből mindössze kétszer hagyták el vesztesen a pályát, legutóbbi tornájuk – ami az Afrikai nemzetek kupája volt – nem a terveik szerint alakult, hiszen győzelem nélkül, már a csoportkör után búcsúztak, ezen mindenképp javítanának egy esetleges jó vb-szerepléssel, arról nem is beszélve, hogy egyik csoportellenfelüknek, Uruguaynak is törleszthetnek a 2010-ben történtek miatt, amikor is Luis Suárez védésének köszönhetően nem jutottak be a top 4 közé, mellyel a valaha volt legjobb afrikai eredményt érték volna el.

Az m4sport.hu szerkesztőségének tippje: nyolcaddöntő

Dél-Korea

Dél-Korea 1982 óta minden világbajnokságon szerepelt, ez a sorozat tovább folytatódik 2022-ben Paulo Bento csapatának. Az ázsiaiak második helyen végeztek selejtezőcsoportjukban, 10 találkozójukból csak az utolsón kaptak ki, amikor világbajnoki szereplésük már biztos volt, az azt megelőző hétmeccses győzelmi sorozatuknak köszönhetően, ebben a lendületben reménykedhetnek a vb-n is, melyen szeretnének 2010 után újra továbbjutni csoportjukból.

Heung-min Son nevét senkinek nem kell bemutatni, a Tottenham szupersztárja egyértelműen legfontosabb tagja ennek a keretnek, és bár a vb előtti utolsó hetekben súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, arccsont törése sem állhat a Spurs klasszisának útjába, természetesen ott van az Ázsiaiak névsorában.

A válogatottban 35 gólnál járó Son mellett még a szintén az angol Premier League-ben futballozó Hwang Hee-chan vagy a Napoli játékosa, Kim Min-jae lehet fontos szereplője az Ázsiai Tigriseknek. A korábbiakban már említettük, hogy a koreaiak bármikor képesek meglepetést okozni, és bár ebből a csoportból első ránézésre lefelé lóg ki a 11. vb-jére készülő csapat, 2002-ben sem számított esélyesnek a végül elődöntőig menetelő együttes, ezzel a példával a szemük előtt a portugál tréner és csapata minden erejével azon lesz, hogy akár megismételje a 20 évvel ezelőtt történteket.

Labdarúgó-világbajnokság november 20. és december 18. között élőben az M4 Sporton, az M4 Sport+-on és az m4sport.hu oldalon.

További tartalmak