search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Ezt elintéztük Messiéknek? Argentína ekkora teherrel aligha nyer világbajnoki címet

m4sport.hu | Kerényi Ervin
Az m4sport.hu szerkesztősége leporolta kristálygömbjeit, jóslatainkat összesítve pillantottunk a labdarúgás jövőjébe, mit is tartogathat számunkra a vasárnap kezdődő focivébé. Természetesen bennünket is azok a kérdések foglalkoztatnak leginkább, mint a szurkolókat és egyéb futballkedvelőket úgy általában egy nagy torna előtt – nézzük is, ki és ki ellen nyeri a világbajnokságot, kiben csalódunk kellemesen vagy úgy igazán, ki lesz a legjobb játékos, valamint a gólkirály – határozottan csak szerintünk!

A döntő párosítása

4 szavazat: Argentína–Brazília
3 szavazat: Argentína–Németország
2 szavazat: Argentína–Franciaország
2 szavazat: Belgium–Brazília
1 szavazat: Brazília–Portugália, Németország–Anglia, Argentína-Dánia, Brazília-Dánia, Hollandia-Uruguay, Dánia-Németország

Argentína és Brazília a torna két legnagyobb favoritjaként érkezett Katarba, ezek után nem meglepő, szerkesztőségünk is ezt a két csapatot várja a fináléba a legnagyobb arányban.

(fotó: MTI/EPA/Sebastiao Moreira)

Mégis különleges párosítás lenne, mert:
• 2006 óta csak európai válogatott nyert világbajnoki címet
• A legutóbbi három vb-döntőben kétszer is európai finálét rendeztek
• Legutóbb 72 évvel ezelőtt fordult elő, hogy európai válogatott nélkül rendeztek vb-döntőt (Uruguay-Brazília 2-1, 1950)

Emellett még az is szükséges, hogy a két dél-amerikai közül az egyik csoportja második, a másik első helyén jusson tovább, csak így kerülhetnek két különböző ágra.

Ahogyan 2014-ben és 2018-ban, úgy 2022-ben is az ötszörös világbajnok brazilok a torna első számú favoritjai a fogadóirodák szerint. Nos, a legutóbbi két vb-n a döntőig sem jutottak el.

Szerkesztőségünk összesített véleménye szerint azonban nem Neymarék, hanem a 2014-es döntőt elveszítő, legutóbb 1986-ban a csúcsra érő argentinok jutnak döntőbe a legnagyobb eséllyel, a 17 jósolt párosításból 10-ben is feltűnnek.

A brazilok hat, a németek öt jóslat szerint kerültek döntőbe szavazásunkban – mindkét válogatottban számos fiatal, tehetséges és rendkívül veszélyes támadó tarthatja rettegésben az ellenfeleket, de mint tudjuk, többnyire inkább kevés kapott gól vezet a világbajnoki dicsőségig.

Érdekes egybeesés: Argentína legutóbb 1986-ban nyert világbajnokságot és akkor is második számú favorit volt, elsők pedig a brazilok. De a németeket győzték le a fináléban, ugyanez a párosítás ismétlődött meg 2014-ben (Brazíliában) és az m4sport.hu szerkesztősége is erre a fináléra lát a második legnagyobb esélyt idén.

Világbajnok

9 szavazat: Argentína
3 szavazat: Brazília
2 szavazat: Anglia
1 szavazat: Belgium, Uruguay, Németország

53%.

Szerkesztőségünk ekkora részben gondolja úgy, Messi 2022-ben, ötödik próbálkozásra végre világbajnoki címig vezeti Argentínát (idén végre a szükséges támogatást is megkapta hozzá) és tényleg úgy vonulhat vissza, mint a vitathatatlan 🐐.

Meseszerű forgatókönyv, mégis itt motoszkál az érzés, akkora a fölényük a várakozásainkat tekintve – ez már csak fordítva sülhet el?

Gondoljunk csak bele: egy hosszú torna győztesét rendkívül nehéz megtippelni. Ennyi embernek egyszerűen nem lehet igaza… (Ha pedig mégis, megveregethetjük a vállunkat.)

1994 óta a legnagyobb esélyesként számon tartott nemzetek közül csak egy emelte magasba a trófeát: Spanyolország 2010-ben. Mindig topválogatott nyert, de csak elvétve a top top.

(fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Némiképp váratlan, de a címvédő franciák egyetlen szavazatot sem kaptak, igaz a duplázás sem gyakori vendég a világbajnokságon, 1962 óta nem is volt rá példa. Eközben a középpályájukon tátongó lyuk sem biztató jel számukra, rengeteg sérülés hátráltatja Didier Deschamps munkáját.

Szintén feltűnő, hogy It’s coming home Anglia is kapott két szavazatot, a 2021-es Eb-döntőstől a Nemzetek Ligájában nyújtott gyenge teljesítményükre alapozva már annyian várnak bukdácsolást, némileg váratlan a végső győzelemre esélyesek között látni őket. Lehet, hogy pont a nyomás hiánya lesz a segítségükre?

Esélyek a fogadóirodák szerint:
1. Brazília (4,50-szeres odds)
2. Argentína (6,50)
3. Franciaország (8,50)
4. Spanyolország (10,00)
5. Anglia (11,00)
6. Németország (12,50)

A torna pozitív meglepetése

6 szavazat: Szerbia
3 szavazat: Katar, Dánia
2 szavazat: Uruguay, Hollandia, USA
1 szavazat: Mexikó, Ecuador, Kanada, Szenegál, Ghána

Egy világbajnokságon eltérő szinteken mozognak a meglepetéscsapatok. Van, amikor már egyetlen kiugró eredmény megsüvegelendő lehet (Katar, Kanada, Ecuador), van, amikor egy esélyesebb csoportrivális megelőzése kelti fel sok semleges szurkoló érdeklődését (Mexikó, Szenegál, Szerbia) és vannak a kieséses szakaszba várt, de azért a topcsapatok alatt meghúzódó válogatottak (Dánia, Hollandia), melyektől csak titkon remélhetünk egy igazán hosszú tornát.

Viszont fogós a kérdés: lehet-e meglepetéscsapat, amelytől eleve meglepetést várunk?

A torna legnagyobb csalódása

7 szavazat: Anglia
5 szavazat: Portugália, Franciaország
3 szavazat: Belgium, Spanyolország
1 szavazat: Németország

Itt egyszerű a képlet. 2018-ban Németország, 2014-ben a címvédő spanyolok, Anglia és Olaszország. 2010-ben Franciaország és a címvédő Olaszország. Szinte minden vb-n akad egy csoportkörben vagy a korai szakaszban elhulló korábbi világbajnok.

(fotó: MTI/AP Pool/Andy Rain)

• A formán kívül érkező Angliát már említettük, első helyük érthető és talán indokolt is.
• A portugálok rendkívül tehetséges válogatottal érkeztek, de játékuk a 2021-es Eb-n is nagy csalódás volt és kérdéses, a Cristiano Ronaldo körüli cirkusz milyen hatással lesz a csapat moráljára és pályán nyújtott teljesítményére.
• A franciáknak sok hiányzót kell pótolniuk, ami sosem könnyű feladat.
• Lehet, hogy a belga aranygeneráció már inkább kifelé lóg?
• Mire mennek a fiatal spanyolok klasszisok és vezérek nélkül?

A torna gólkirálya

3 szavazat: Kylian Mbappé, Vinícius Jr.
2 szavazat: Karim Benzema, Lautaro Martínez, Robert Lewandowski, Lionel Messi, Harry Kane

Kimondottan nehéz kérdés, az elmúlt negyven évben csupán egyszer nem lett volna elég 6 találat a gólkirályi címhez. Egyre nehezebb betalálni egy nagy tornán, szinte minden csapat kiválóan tud védekezni. Előnyben a tizenegyesrúgó csatárok (Kane, Benzema, Messi, Mbappé), de az 5-6 meccs is szinte elengedhetetlen feltétel.

Esélyek a fogadóirodák szerint:
1. Harry Kane (10,00-szeres odds)
2. Kylian Mbappé (11,00)
3. Lionel Messi (12,00)
4. Neymar (15,00)
5. Karim Benzema (19,00)
6. Lautaro Martínez (19,00)

A torna legjobb játékosa

7 szavazat: Lionel Messi
2 szavazat: Neymar, Thomas Müller, Vinícius Jr.,Kevin de Bruyne
1 szavazat: Fede Valverde, Pierre-Emil Höjbjerg

1982 óta adják át a vb legjobb játékosának járó díjat. Az 1998-as franciaországi torna óta hatból ötször kapta olyan játékos, aki válogatottjával alulmaradt a döntőben. Az egyetlen kivétel Diego Forlán, aki 2010-ben el sem jutott a fináléig.

2002: Oliver Kahn (Németország)
2006: Zinedine Zidane (Franciaország)
2010: Diego Forlán (Uruguay)
2014: Lionel Messi (Argentína)
2018: Luka Modric (Horvátország)

A horvát Luka Modric, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdával (b) és a francia Kylian Mbappe, a torna legjobb fiatal játékosának járó trófeával a Franciaország – Horvátország döntõ után (fotó:: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Mit tanulhatunk ebből? Összesített jóslatunk ezen a ponton sem az argentinok győzelmi esélyeinek kedvez, bár nehezen elképzelhető, hogy Argentína dicsősége esetén ne Messi vigye haza a torna aranylabdáját.

Esélyek a fogadóirodák szerint:
1. Lionel Messi (8,00-szoros odds)
2. Neymar (11,00)
3. Kylian Mbappé (14,00)
4. Kevin De Bruyne (18,00)
5. Harry Kane (21,00)
6. Karim Benzema (26,00)

A torna kapusa

6 szavazat: Alisson Becker
4 szavazat: Manuel Neuer
3 szavazat: Thibaut Courtois
2 szavazat: Emiliano Martínez
1 szavazat: Kasper Schmeichel, Hugo Lloris

Az már gyakrabban forduló elő, hogy pont a világbajnok kapujában áll a torna legjobb kapusa (Barthez 1998, Buffon 2006, Casillas 2010, Neuer 2014), de pont legutóbb, Oroszországban született egy kivételt erősítő szabály, a belgákkal bronzérmes Thibaut Courtois. Szerintük akár duplázhat is a Real Madrid már BL-győztes kiválósága, aki a torna legértékesebb játékosaiból összeállított álomcsapatának kapuját is védi.

Alisson első és Neuer második helye viszont arra utal, szerkesztőségünkben ott mocorog az érzés, Brazília és akár Németország is valami nagyot alkothat.

Esélyek a fogadóirodák szerint:
1. Alisson Becker (5,50-szörös odds)
2. Thibaut Courtois (8,00)
3. Emiliano Martínez (8,00)
4. Manuel Neuer (8,00)
5. Hugo Lloris (10,00)
6. Unai Simón (10,00)

A torna legjobb fiatal játékosa

5 szavazat: Jamal Musiala, Jude Bellingham
4 szavazat: Pedri
1 szavazat: Karim Adeyemi, Xavi Simons, Ez Abde

Maximum 21 évesen lehet pályázni a világbajnokság legjobb fiatal játékosa díjra, amit 2006-ban, Németországban adtak át először.

A szavazásunkon holtversenyben az élen végző Musiala és Bellingham a vb lehetséges fiatal sztárjai cikkünkben is feltűntek, ami nem véletlen: rendkívüli szezont futnak és koruk ellenére váltak abszolút húzóemberekké klubjukban. Semmi sem szól az ellen, hogy ezt Katarban is megtegyék, de ahogy szinte az összes egyéni díjat, legfőképp ezt is a csapat sikere alapozhatja meg.

Esélyek a fogadóirodák szerint:
1. Jude Bellingham (5,00-szörös odds)
2. Jamal Musiala (6,00)
3. Pedri (6,00)
4. Gavi (10,00)
5. Bukayo Saka (12,00)
6. Karim Adeyemi (31,00)

Labdarúgó-világbajnokság november 20. és december 18. között, élőben az M4 Sporton, az M4 Sport+-on és az m4sport.hu oldalon.

Borítókép: (fotó: Matteo Ciambelli/DeFodi Images via Getty Images)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Jön a belga aranygeneráció utolsó nagy dobása, Horvátország újraélné az oroszországi vb-csodát
Ha másképp alakul a 2018-as világbajnokság két elődöntője, akkor akár Katarban a négy évvel ezelőtti torna döntőjének visszavágóját is láthatnánk az F-csoportban, de Belgium végül bronzérmes lett, Horvátország pedig nagy meglepetésre második helyen végzett. A Marokkóval és Kanadával kiegészült kvartettben koránt sem biztos, mely nemzeté lesz az első hely, de a másodikért is nagy csata lesz, hiszen az észak-amerikai válogatottat sokan az egyik lehetséges meglepetéscsapatnak tartják, és az afrikaiak is beleszólhatnak még a továbbjutás kérdésébe.
Cikkek
Nyitva hagyott luxusautók és hűtött stadionok várnak mindenkit Katarban – interjú
Sok szempontból különleges labdarúgó-világbajnokságot rendeznek Katarban. A november-decemberi tornára az utolsó simításokat végzik a szervezők, akik közül többen is hazánk színeit képviselve dolgoznak a hamarosan rajtoló vb sikerén. Holovacsko Zsolt az egyik ilyen szakember, akivel erről a projektről, a kinti alkoholtilalomról, biztonságról beszéltünk, de szóba került a botrányoktól korántsem mentes tavalyi Európa-bajnoki döntő és a májusi Bajnokok Ligája finálé is.
Cikkek
Spanyolország és Németország feledtetné az oroszországi vb-t, de történhet meglepetés az E csoportban
2018-ban Oroszországban leszerepelt az E csoport két európai favoritja, Spanyolország és Németoroszág. Négy év elteltével azonban alaposan átalakult a két válogatott, s mindkét ország vb-újonc szövetségi kapitánnyal vág neki a katari tornának. Japán és Costa Rica azonban borítaná a papírformát, szeretnének meglepetést okozni, és megnehezíteni az esélyesek dolgát.
Cikkek
Mellékszerepet osztottak rájuk, reflektorfénybe léphetnek – potenciális sötét lovak a katari világbajnokságon
A fő esélyesek mellett majdnem minden labdarúgó-világbajnokságról tudunk messzire jutó meglepetéscsapatot felidézni, mely a semleges szurkolók szívébe belopva magát, Dávidként küzdve menetelt a maga Góliátjai ellen. Cikkünkben összeszedtünk néhány válogatottat, amelyek sötét lóként váratlan eredményeket produkálhatnak az idei vb-n Katarban és szimpatikus játékukkal új szurkolókat szerezhetnek maguknak.
Cikkek
A Laidouniékkal kiegészülő francia, dán, ausztrál hármas újrajátssza az oroszországi vb-csoportot
Franciaország, Dánia, Ausztrália, Tunézia. Ismerős csoport? Az lehet, ha emlékszünk az előző vb-re, mert a négyes három tagja Oroszországban is egymás ellen küzdött az egyenes kieséses szakaszért. A katari kakukktojás Tunézia, amely a világbajnokságról épp az asztrálok miatt lemaradó Perut „pótolja” 2018-ból. Négy éve a két európai továbbjutásával papírforma eredmény született, és az erőviszonyok most is azt mondatják, hogy sem a franciáknak, sem a dánoknak nem okozhat gondot a nyolcaddöntő elérése a D csoportból, de ehhez azért az ausztráloknak és az észak-afrikaiaknak is lesz egy-két szavuk.
Cikkek
Tizenegy labdarúgó, aki nagyot dobbanthat Katarban: ők lehetnek a világbajnokság fiatal sztárjai
Thomas Müller szinte teljes megdöbbenésre lett gólkirály a dél-afrikai vb-n, James Rodríguez Puskás-díjas gólt lőtt Uruguay ellen a brazíliai világbajnokságon, és minden bizonnyal azt sem várták sokan, hogy Mario Götze dönti majd el a 2014-es vb-döntőt Argentína ellen. is. Ezen pillanatok mindegyike a labdarúgás történetének legfelső polcára került. Az említett játékosok karrierjén látványosat lendített az adott vb és váratlanul lettek válogatott hősei és a torna felkapott főszereplői. A 2022-es katari vb-hez közeledve összeszedtünk tizenegy olyan futballistát, aki szintén váratlanul alkothat valami nagyot, és lehet húzóember a csapatban.
Cikkek