search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Tollaskígyó, lángnyelvek, origami, láthatatlanság, avagy mezkülönlegességek a katari vb-n

m4sport.hu | BP
Számos különleges mezt láthatunk majd a vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságon. A rajt előtt feltérképeztük a felhozatalt, és ilyen-olyan szempontok alapján kiemeltünk pár garnitúrát/darabot belőle.

A világ egyik legnézettebb sporteseménye lévén a csapatok mellett természetesen a mezgyártók is mindig kiemelten készülnek a vb-re. Nincs ez másképp a katari vb esetében sem, ahol csupán egy csapatot (Kanada) látunk majd a szokásos szerelésében, a többi 31 számára kimondottan erre a tornára tervezett újat a maga szponzora.

Kilenc márka öltözteti a 32 válogatottat, és nem meglepetés, hogy a legtöbbet a három nagy gyártó: a rangsorban a Nike áll az élen 13-mal, az Adidas a második héttel, a Puma hattal követi őket.

A fennmaradó hat csapat mezeiért hat kisebb cég felel: a Dániának a Hummel szállít, Ecuadornak a Marathon, Iránnak a Majid, Tunéziának a Kappa, Costa Ricának a New Balance, Kamerunnak pedig az One All Sports.

Ami az első számú mezek színárnyalatát illeti, a piros az uralkodó, 32-ből 13 (41%) csapat ilyenben pompázik majd, a fehér a második legkedveltebb (9), a kék a harmadik (4), a sárgák/narancssárgák táborát négy válogatott gyarapítja, kettő pedig zöldes árnyalatú szerelést visel „pályaválasztóként”.

Mivel egy kivételtől eltekintve az összes válogatott új mezt kapott a vb-re, értelemszerűen mindnél találunk újdonságot. Említhetnénk például az angolok az 1996-os Eb-t idéző piros, vagy a hollandok vibráló narancsszínű mezét, a brazilok szerelését, amely úgy fest, mintha átsétált volna rajta egy jaguár, netán az amerikaiak edzőmezre hajazó második számú dresszét. Kiemeltünk párat, amelyek valamilyen szempontból kilógnak a sorból.

Argentína (Adidas)

Rögtön egy példa, hogy nem feltétlenül a kinézete miatt lesz különleges egy mez. Az argentinok kollekciója elsősorban a készítéséhez felhasznált anyag miatt az.

Az Adidas ugyanis 50%-ban a Parley for the Oceans elnevezésű környezetvédelmi szervezet által újrahasznosított óceáni műanyaghulladékból gyártotta.

Azért nem mehetünk el szó nélkül a második számú (vendég) mezük mellett sem, ami elég formabontó lett a lila árnyalattal és a lángnyelvekkel.

Belgium (Adidas)

Ha már lángnyelvek…  Első ránézésre hagyományosnak tűnik a belga válogatott első számú meze, egészen addig, míg nem szúrjuk ki az ujjain felcsapó lángokat, amivel a csapat becenevére, a Vörös Ördögökre utalnak a tervezők.

A kettes számú is különleges, de nem lett ilyen látványos, pedig azt a belga szövetséggel együttműködő, az Antwerpen mellett nyaranta tartott Tomorrowland nevű zenei fesztivál híres tűzijátéka ihlette.

Costa Rica (New Balance)

Az egyik egycsapatos márka, a New Balance az anyaghasználattal és a gyártási technológiával akart kitűnni.

A közép-amerikaiak 100%-ban újrahasznosított poliészterből készült mezeket viselnek majd, amelyeket úgy terveztek, hogy a lehető legjobban elvezessék a nedvességet, ezzel is növelve a játékosok komfortérzetét a Katarban várható hőségben.

Dánia (Hummel)

„Nem szeretnénk láthatóak lenni egy olyan tornán, amely emberek ezreinek életét követelte.”

Így indokolta annak idején a dán válogatott sportszergyártója, a Hummel, hogy miért olyan garnitúrát tervezett, amelyen (egy gyártótól nyilván szokatlanul) alig látszódik a márkajelzés, és a cég ikonikus nyilai, valamint a szövetség címere is beleolvadnak a háttérbe.

A dán cég a szövetséggel egyeztetve és vele egyetértésben döntött a „láthatatlanság” mellett, így tiltakozva az alapvető emberi jogok Katarban tapasztalható megsértése ellen, és felhívva a figyelmet a vendégmunkások rossz munkakörülményeire (állítólag több mint 6000 munkás halt meg a vb-infrastruktúra építése során, bár a FIFA szerint csak hárman vesztették életüket).

Dél-Korea (Nike)

Az Adidasszal szemben a nagy vetélytárs Nike-nál nem engedték el annyira a fantáziájukat a tervezők a vb-mezek készítése során. Mondjuk ez épp nem igaz a dél-koreai válogatott második számú szerelésére.

A kék, piros és sárga ecsetvonásokat idéző minta a fekete háttéren egészen egyedülálló a tornán. Bár a rosszmájúak szerint kicsit olyan hangulata van, mint egy busz üléshuzatának, a gyártó szándéka az ország zászlaján látható szimbólum újragondolása volt.

Japán (Adidas)

A távol-keleti válogatott mezgarnitúrájának dizájnjában nem meglepő módon a hagyományon van a hangsúly.

A hazai mezre pillantva szembeötlő a darumotívum, ami a papírhajtogatás művészetére, a japán eredetű origamira utal.

Az avatott szem pedig azt is látja, hogy a nemzeti viselet, a kimonó hagyományos öltési technikájából, a Sashikóból is merítettek ihletet a tervezők.

Kamerun (One All Sports)

A kameruniak szerelése nem a szépsége miatt került a listára, de mindenképpen említésre méltó.

Az afrikai csapat ugyanis nem sokkal a torna előtt váltott mezszállítót, ráadásul a labdarúgás világában alig ismert márkát választott.

A Le Coq Sportif helyett immár az elsősorban a motorsportok háza tájáról ismerhető One All Sports gyártja a mezeit, amelyek dizájnjában talán épp a tapasztalatlanság is tetten érhető.

Mexikó (Adidas)

A mexikói válogatott mezei sosem minimalista stílusban készülnek, ehhez most is tartották magukat az illetékesek, akik talán a vb leglátványosabb kollekcióját tervezték a közép-amerikaiaknak.

A mezeken látható részletdús minta az őslakos indiánok, a mixtékek művészetére és Mexikó ősi civilizációira utal, megidézve többek között az azték istent, Ketzalkóatlt, a Tollaskígyót. Ha minket kérdeznek, ez mestermű lett.

Portugália (Nike)

Viseld a zászlót – ez a mottója a portugál mezgarnitúrának, nem véletlenül. Tényleg olyan, mintha fogták volna az ország zászlaját és focimezzé szabták volna, szóval elérték a célt.

A második számú szerelésbe is vittek némi fűszert azzal, hogy az alapszíne törtfehér, ezzel kitűnve a fehér mezek sokaságából.

További tartalmak