search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Sárga lap a kezdőrúgás előtt? Akár ez is előfordulhatott volna a vb-n

m4sport.hu | Szerző: K.M.
Kilenc európai ország is azt tervezte, hogy 'One Love' feliratú, szivárványszínű csapatkapitányi karszalaggal lép pályára a világbajnokságon mérkőzésein, azonban a FIFA vb-s szabályrendszere miatt úgy fest, nem vállalják az esetleges kockázatot a nemzeteke.

Két évvel ezelőtt, 2020-ban Hollandiában indult egy kezdeményezés, melynek keretein belül „One Love” feliratú, szivárványszínű csapatkapitányi karszalaggal lépnek pályára a csapatok, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a diszkrimináció ellen. Kilenc európai ország pedig ezt az üzenetet a katari vébén is szerette volna közvetíteni a világ felé, ám a FIFA már a világbajnokság kezdete előtt jelezte, hogy szigorú büntetésekkel lép fel az akció ellen, hiszen határozottan kifejezték, hogy a politikát szeretnék távol tartani a pályától.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályrendszere szerint a FIFA-eseményeken egységes szerelést, a szervezet által jóváhagyott és elfogadott logókat lehet csak viselni a mérkőzések ideje alatt, máskülönben sárga lapos büntetés járhat az ezt felrúgókra vonatkozóan. Előzetesen többek között Hollandia, Németország, Anglia, Wales, Franciaország és Dánia tervezte kifejezni ily módon szolidaritását a diszkrimináció ellen, azonban mivel az említett országok nem tudtak egyezségre jutni a FIFA-val így a kezdeményezés elhalt. Ugyanis ha ennek ellenére is az említett karszalagot viselnék Harry Kanék akkor már a kezdőrúgás előtt sárga lapot kaphatnának, aminek a vele járó kockázatát egy válogatott sem szeretné vállalni.

A Gianni Infantino vezette világszervezet azzal indokolta döntését, hogy a katari világbajnokság minden szakaszában van lehetőségük a futballistáknak kiállni valami mellett és ehhez használhatják a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség által direkt erre a célra létrehozott karszalagokat. A csoportküzdelmek első fordulói során a #FootballUnitesTheWorld , vagyis a „futball egyesíti a világot” eszmére lehet felhívni a figyelmet. Ezt követően a #SaveThePlanet, majd a #ProtectChildren üzenetek kerülnek reflektorfényben a második és harmadik körökben. A legjobb tizenhat között az #EducationForAll. a negyeddöntőkben a #NoDiscrimination, a legjobb négy között pedig a #BeActive #BringTheMoves szlogeneket lehet viselni. A bronzmeccsen és a döntőben pedig ismét a #FootballUnitedTheWorld kerül majd előtérbe.

A FIFA úgy látja, így a környezetvédelemtől, a gyerekeken át, az oktatás és mozgás fontosságán keresztül a diszkriminációig a világ minden aktuális problémája mellett kiállhatnak a csapatok.

Borítókép: 23 September 2022, Saxony, Leipzig: Soccer: Nations League A, Germany - Hungary, Group stage, Group 3, Matchday 5, Red Bull Arena. Germany's Joshua Kimmich reacts on the pitch. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by Christian Charisius/picture alliance via Getty Images)

További tartalmak