search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Tulipánvirágzás Katarban? Avagy esélyesnek tekinthető-e Hollandia a világbajnokságon?

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Egy ezüst- és egy bronzérem után jött egy kimaradt világbajnokság, amely úgy fest, kellett is Hollandiának, hiszen nemzedékváltáson is átesett a csapat és a jelenlegi játékosok egy remek generáció küszöbén állnak, amely még sok mindenre lehet hivatott, legalábbis a Nemzetek Ligája-menetelés mindenképp erre enged következtetni. Esélyesként kell-e számolni az Oranjéval? A keretük és az edző személye azt mondatja, akár titkos esélyesek is lehetnek...

Visszatért a visszavonulásából, megküzdött a rákkal, legendaként búcsúzhat

A szövetségi kapitányi poszt sokkal inkább szól tekintélyről, rutinról, elfogadásról, ugyanakkor persze eredményességről is, mintsem a tökéletesen tudni mindent az egész pályás letámadás taktikájáról, ám Louis van Gaal talán mindkettőben hibátlan volt egész edzői pályafutása során. A Rinnus Michels által megvalósított ’totaalvoetbal’, vagyis totális futball utolsó mamutja a jelenlegi szövetségi kapitány, aki 71 évesen, karrierje utolsó nagy tornáján is kész éremre vezetni az Oranjét.

A holland edzőlegenda az Ajax Amsterdammal Bajnokok Ligáját nyert, majd a Barcelonával és a Bayern Münchennel is ért el bajnoki sikereket, a holland válogatottat pedig már harmadik alkalommal irányító tréner 2014-ben világbajnoki bronzérmes lett hazája csapatával. Ezt követően a Manchester Unitednél még jutott neki két év, mellyel egy FA-kupát nyert, majd 2019-ben bejelentette, hogy végleg visszavonul a labdarúgástól. A félig-meddig kudarcként is elkönyvelt 2021-es Európa-bajnokság után – melyen a hollandok kiestek Csehország ellen a nyolcaddöntőben – a holland szövetség menesztette Frank de Boert, és másfél éves szerződést kötött a rutinos trénerrel, akinek az volt a feladata, nyolc év után újra kivezesse a világbajnokságra a válogatottat, s ezt erőn felül teljesítette a van Gaal-legénység. Törökország és az Erling Haalanddal felálló Norvégia előtt csoportja első helyén végzett az Oranje. Már úgy tűnt, minden klappol majd tavasszal jött a hír: a prosztatarák egy agresszív fajtáját diagnosztizáltak Louis van Gaalnál, amelyről viszont azóta már szept szeptemberben elmondta, összesen 25 sugárkezelésen esett át, de végül hatott a terápia.

Louis van Gaal fejében vajon már minden kirakós a helyére került? (Fotó: MTI/EPA/KOEN VAN WEEL)

A 71 esztendős szakember szerződése a katari világbajnokság végéig szól, utódja is megvan már, a Barcelonától nemrégiben távozó Ronald Koeman veszi majd át a helyét, aki korábban szintén irányította már a nemzeti csapatot, 2018 és 2020 között volt első ízben szövetségi kapitány. Louis van Gaal egyelőre remek választásnak tűnik a kispadon, kinevezése óta egyszer sem kapott ki Hollandia, és Belgium, valamint Lengyelország előtt csoportelsőként végzett a Nemzetek Ligája A-ligájának negyedik csoportjában. Az NL négyes döntőjét már biztosan nem vele vívja meg majd az Oranje, azonban a világbajnokságon még egy utolsót nagyot alkothat az edzőfenomén, akár egy olyan eredménnyel, ami még hiányzik az önéletrajzából, nézzük milyen keret áll erre rendelkezésre.

Betonbiztos védelem?

Kapusposzton koránt sem rendelkezik olyan veretes névsorral az Oranje, mint a 2010-es vagy a 2014-es világbajnokságon. A dél-afrikai vb-n – ahol Spanyolországgal szemben alulmaradt a döntőben Hollandia – Marten Stekelenburg védte a kaput, majd a brazíliai tornán Jasper Cillessen és Tim Krul volt az első két választott, és azért kettő, mert a Costa Rica elleni negyeddöntőben történelmi cserére szánta el magát van Gaal, amely azóta is az egyik legemlékezetesebb taktikai húzás volt tőle. Tudniillik az extra hosszabbításban a holland szakvezető lecserélte Cillessent, helyére beküldte a tizenegyesölő Krult, aki két büntetőt is megfogott, és így jutott a legjobb négy közé Hollandia. A sors furcsa fintora, hogy Tim Krul válogatottbéli vesztét épp az okozza, ami hőssé tette őt, ugyanis a Norwich City hálóőre nem volt hajlandó részt venni egy tizenegyesekre specializált különedzésen, így van Gaal száműzte őt a keretből.

Igazi klasszisa ugyan nincs az Oranjének ezen a poszton, ám Remko Pasveer története megér egy misét. Az Ajax 39 esztendős hálóőre karrierje első világbajnokságára készül és mindezt úgy, hogy tavaly mutatkozott be először a válogatottban. Másfél évvel ezelőtt, vagyis 2021 nyarán harmadik számú kapusként csatlakozott az amszterdamiakhoz és a kemény munka meghozta gyümölcsét, ugyanis az előző szezonban már ő volt az első számú választás. Nagy kérdés, van Gaal is vele számol-e a kapuban, vagy a vb-selejtezők során szint végig védő Justin Bijlownak szavaz majd bizalmat.

Remko Pasveer (Fotó: MTI/EPA/Cor Lasker)

A védelmet javarészt Premier League-ben és Bundesligában szereplő játékosok alkotják, és nem óvatlan kijelentés, hogy a holland hátsó alakzat világklasszis teljesítményre lehet majd képes. A kapitány minden bizonnyal a világbajnokságon is ragaszkodik majd a már bevált 3-4-1-2-es formációhoz, melyben a védelem tengelyét Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City) és Matthijs de Ligt (Bayern München) alkotja. Érdekesség, hogy a Liverpool bekkje pályafutása első világbajnokságára készül. Ott találjuk még a hátsó sorban azt a Jeremie Frimpongot is, aki a vébére kapta meg első válogatott meghívóját és minden esélye megvan, hogy a torna során mindenki megismerje a nevét. 

Hol a gyengepont?

Míg láthatóan hátul igencsak rendben lesz az Oranje, addig a középpályán már akadhatnak majd gondjaik. A fiatalos lendület és a rutin ötvözete jellemzi a középső egységet, viszont itt a bő keret két harmada az Eredivise-ben játszik. Steven Berghuis (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Jordy Clasie (AZ Alkmaar) és Marten de Roon (Atalanta) személyében bőven lesz tapasztalat, előbbi kettő ráadásul az egész Nemzetek Ligája-menetelésben kulcsszerepet játszott a holland csapat támadásépítésében. Mindezek ellenére mégis a védelem és a támadók közötti híd vezérének Frenkie de Jongnak (Barcelona) kell lennie, akiben mindenképp benne van a potenciál, hogy a világ egyik legjobb középpályása legyen, viszont az idei szezonja eddig elég felemásan alakul. Melléjük pedig betársulhat a PSV-ben remek idényt futó, csupán 19 esztendős Xavi Simmons, aki minden sorozatot figyelembe véve 20 meccsen 10 gólt és 3 gólpasszt jegyzett eddig, ehhez persze hozzátartozik az is, hogy mindezt az Eredivise-ben és az Európa-ligában, így nagy talán e számok visszaköszönnek-e majd a világbajnokságon is.

Egy sérüléssel bajlódó és a klubjában alig játszó csatár, valamint egy világbajnoki újonc lesz a támadások kulcsfigurája?

Ha közvetlenül a világbajnoki selejtezők után tettük volna fel ezt a kérdést, akkor nem is kérdőjelet, hanem egyenes felkiáltójelet kellett volna tenni a mondat végére. Mempis Depay ugyanis kvalifikációs mérkőzések legeredményesebb játékosa volt, 10 mérkőzésen 12 gólt és 6 asszisztot jegyzettt, mondhatjuk, bombaformában játszott, viszont azóta történt egy s más. Többek között a Barcelona szerződtette Robert Lewandowskit, ami miatt a 28 esztendős holland támadó epizódszereplővé vált a katalán együttesben, a nyáron el is akarta hagyni klubját, de végül nem sikerült megtalálni a következő állomást, sőt Depay úgy fogalmazott: „úgy döntöttem maradok, teljes mértékben elköteleztem magam a klub mellett, szeretnék hozzájárulni a csapat sikereihez”. Az idény során viszont két bajnokin jutott szóhoz, melyeken egy gólt szerzett, majd a Lengyelország elleni Nemzetek Ligája-meccsen combsérülést szenvedett, melyből azóta sem épült fel 100%-osan.

Depay szeptember 22-e óta nem lépett pályára, mégis ő lehet az Oranje egyk legfontosabb láncszeme. (Fotó: MTI/EPA/MAURICE VANSTEEN)

Egy dolog viszont biztos, Depaynak nagyon megy a válogatottban. Már a 2014-es vb-n is jegyzett két gólt, az örökmérlege pedig 77 meccsen 42 találat, amivel már most az örökrangsor második helyén áll (holtversenyben Klaas-Jan Huntelaarral) Robin van Persie mögött, aki 102 mérkőzésen jutott 50 gólig. A számok alapján is érezhető, hogy az Oranje-nak szüksége van egy jó formában lévő Depayra, azonban lehet nem lesz gondban a holland labdarúgó-válogatott, ha esetleg a csapat tízese mégsem lesz 100%-os állapotban, ugyanis az Eredivise egén feltűnt egy új csillag: Cody Gakpo.

Nyáron még mindenki kapkodta a fejét, már megint milyen blődségre készül a Manchester United, hogy Cody Gakpora vetette ki hálóját az MU, de Erik ten Hag már az előző szezon során is látta csillogni a PSV fiatal sztárját, és a 23 esztendős szélső mostanra ki is nőtte a holland ligát. Minden sorozatot összevetve több gólban volt szerepe (13 G / 17 A), mint a félelmetes idényt futó Erling Haalandnak (22 G / 3 A) vagy épp az eddig szintén tündöklő Lionel Messinek (12 G / 14 A). Gakpo már kilencszeres válogatottnak mondhatja magát, és ott sem rosszak a számai, közel 500 játékperc alatt 3 gól és 2 assziszt a termése, azonban a nemzeti csapatban eddig visszavontabb szerepkörben számolt vele Louis van Gaal, mint Ruud van Nistelrooy a PSV-ben. Kétségkívül a világbajnokság egyik nagy felfedezettje lehet Cody Gakpo, amennyiben Hollandia jó szereplést produkál a katari vb-n.

Gakponak vajok a válogatottban is úgy megy majd, mint ősszel a PSV-ben? (Fotó: MTI/EPA/MICHAEL BUHOLZER)

Egyelőre minden erősorrendben a legjobb tíz válogatott között szerepel Hollandia, sőt van olyan, ahol a legjobb négy közé is várják az Oranjét, az biztos, hogy a kihagyott 2018-as világbajnokság és a 2021-es Eb-kudarc után nagy a várakozás Louis van Gaal csapata előtt. Pláne annak függvényében, hogy a 71 esztendős edzővel még nem kapott ki a gárda és elnézve a keretet a háromszoros vb-döntősnek minden esélye megvan arra, hogy 2010-es és a 2014-es menetelés után ismét valami nagyot alkosson az Oranje, és afelől ne legyen kétségünk, hogy a játékosok bizony gőzerővel fognak majd hajtani a búcsúzó mesterért. A házigazda Katarral, Ecuadorral és Szenegállal került egy csoportba a világbajnokságon, az első mérkőzésüket majd az afrikai országgal játsszák november 21-én 17:00-tól.

A holland labdarúgó-válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (Heerenveen), Remko Pasveer (Ajax Amsterdam)

Védők: Nathan Ake (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Matthijs de Ligt (Bayern München), Tyrell Malacia (Manchester United), Jurrien Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale)

Középpályások: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV Eindhoven), Kenneth Taylor (Ajax)

Támadók: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noah Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Besiktas)

További tartalmak