search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A 100 az új 90 – az Iránnal dúsított angol támadásoknál is nagyobbat szólhatott volna Bale

M4 Sport
Csupa új vébégólszerző, Iránt kitermelő angolok és egymással nem bíró padavanjaik, valamint az első igazi stíluscsata a rekordhosszú meccseken, melyek mindegyike eltartott a 100. percig, a sörhöz továbbra is hideg van, de a kivetítőnkön azért összesűrítjük, mi történt hétfőn a katari világbajnokságon.

A FIFA odapirított a játékvezetőknek, hogy szigorúan vasalják be az elcsalt játékidőt. A vébétörténet négy legterjedelmesebb ráadása mind hétfőn történt.

A 2×45 percre mindháromszor simán kijött a matek több mint 100-ra. Ha az első félidei hosszabbításokat is belevesszük, az angol meccs még mindig tart.

Meglehet, a jegyeiket a lefagyott FIFA-verzumban hiába kereső, a karakteres iráni himnusz nem éneklésről biztosan le- stadionból kinnmaradó szurkolóknak akartak kedvezni (bár a perre készülő Budweiser is gondolhatott volna rájuk), mikor az angol-iránin 6-1-nél felmutatták a 10 perces ráadást. Ami a további VAR-ozással sem ért fel az első félidei 14 perces plusszal. Az a csapattársa által KO-zott iráni kapus, Alireza Bejranvand miatt volt, de ő legalább megúszta, hogy az angolok rászámoljanak még hatot.

Alireza Bejranvand és Madzsid Hosszeini ütközése (EPA/Ronald Wittek)

A hét kapura lövésből hatszor kíméletlen angolok ellenállhatatlanságán torzít az iráni elhárítás ellenállatlansága. Be is vette a kapujukat boldog-boldogtalan: az átkát ledobó Sterling, a néhány másodperccel a becserélésére után beköszönő Rashford, aki ez előtt az Eb-döntőn kihagyott tizenegyesekor értintette a labdát háromoroszlános mezben. És a vébék első 2000-es években született gólszerzői is: Jude Bellingham és a duplázó Bukayo Saka (a nap hátralévő részében Timothy Weah is csatlakozott az új évezred gyermekeihez). Még Grealish gólöröménél is akadt extrább.

Amúgy 10/10 új név került fel az örök góllövőlistára.

A Premier League élmenőit követően az angol liga bugyraiba is betekintettünk. A PL alsóházából vagy a Champóból is bőven szemezgetők (a végén még az angol három is képviseltetve volt) meccse röviden: az USA az első és a második félidőben is 1-0-ra játszott, míg Wales a szünet előtt 0-0-ra, utána 1-1-re. Mivel az amerikai álomnak az eleje, a bárdok énekének meg a vége jött be – a hajrában már 4-2-4-ben nyomták, amit a braziloktól leshettek el, ’58-ban, ezidáig utolsó vébéfellépésükön –, barátságosan pacsizhattak.

A kettő közt Hollandia gyűrte le nagy nehezen Szenegált. A kölcsönös egymástól tartásban hamar összeállt a kép.

A szenegáliak a szélső védőiket támadásszövéseknél is féken tartották, nemcsak biztosításként, hanem csalinak a holland szárnyvédők számára, hogy ha kijön rájuk a játék, küldhessék mögéjük az indításaikat, főleg ha benéztek egy-egy váltást. Valahogy így, mint a jobb oldalra szorított, ott nem túl jól festő Matthijs de Ligték tették.

A visszahúzódó, centrumot megszálló szenegáliakat meg törje fel, aki tudja.

2002-ben is hasonló haditervvel jutottak a nyolcba: és nini, hát nem az akkori csapatkapitány Aliou Cissé most az edző?! Az átmenetekből aztán lőttek, mint a nyíl, ezért az elnyúló csapatszerkezet.

(kép: Twitter/markstats bot)

A hollandok statikusan próbáltak kezdeményezni, a középpálya létszámhátrányát Johan Cruijff nemes arroganciájával szólózgató Frenkie de Jong igyekezett eltüntetni, de leginkább csak a szabadon hagyott szélekig jutottak.

Hamarabb is feloldhatták volna a Cissé-lakatot, ha az első húsz percben legalább egyszer célba veszik az üres kaput.

Fent, Bergwijn marad le Gakpo centerezéséről; lent De Jong cselezi el a ziccerét (forrás: M4 Sport)

De a Vastulipán az ilyen helyzetekben is kivirágzik: avagy Luis van Gaal úgy nyúlt bele, hogy a mélyebb szenegáli blokk teret adjon a megmagyarázhatatlan módon hibás döntéseivel is csak az önbizalmát hizlaló FdJ-nek, így végül az addig kikapcsolt Cody Gakpo – Édouard Mendy rossz ütemű kifutásának köszönhetően is – kihasználhatta a több érkező, mint elhárító fórját.

(forrás: M4 Sport)

De a nap cseréje még így sem Van Gaalé, (holott már az újoncavatásával is nagyot húzott a hollandok kapujába, de erről lesz még lehetőség beszélni.) Az Kellyn Acosta volt, aki természetesen a 100. percben megakadályozta, hogy Gareth Bale a félpályáról célba vegye az üresen tátongó amcsi kaput.

Este jött a rossz hír, elment a Szőke Szikla: a világ kora egyik legjobb védőjét, a magyar futball igazi legendáját gyászolja kedden. Amikor az első négymeccses napon minden kontinens képviselteti magát: 11 órától a rajtra kész Messiék kezdenek, hogy a szaudiak ellen még lejjebb tekerjék a közel-keleti vb-lángot. 14-től Dánia a laidounis Tunéziával, 17-től Mexikó Lengyelországgal találkozik, este, 20-tól pedig a címvédő franciák, akárcsak négy éve, az ausztrálokkal kezdik a tornájukat.

A hétfői kivetítő:

Itt már nem kellett csalni, a katariak belevesztek a Vasas-legenda ecuadori antitézisébe

Borítókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

További tartalmak