search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Beperli a FIFA-t a német szövetség – sajtóhír

m4sport.hu
Német sajtóértesülés szerint a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul annak tisztázása érdekében, hogy jogszerű volt-e a FIFA részéről sárga lapos figyelmeztetést kilátásba helyezni azon csapatkapitányok ellen, akik többszínű szívvel, One Love-felirattal ellátott karszalaggal lépnek pályára a katari világbajnokságon.

Hétfőn Anglia, Németország, Wales, Dánia, Belgium, Svájc és Hollandia is közölte, hogy lemond a szokványostól eltérő karszalag alkalmazásáról, míg a címvédő Franciaország ezt már korábban megtette. „Hogy a FIFA a pályán akar minket megbüntetni, az egyedi és ellenkezik a sport szellemiségével, amely milliókat köt össze – állt a holland szövetség közleményében. – Továbbra is képviseljük és terjesztjük a One Love üzenetét, de az első számú célunk, hogy meccseket nyerjünk. Senki nem szeretné, ha a csapatkapitánya sárga lappal kezdené a mérkőzést.”

Az érintett országok már szeptemberben közölték a FIFA-val, hogy ilyen módon akarnak tüntetni a sokszínűség mellett és tiltakozni a Katarban tapasztalható körülmények ellen, amelyek az emberi jogokat és az LMBTQ-közösséget érintik.

A Bild a DFB elnökségéből úgy értesült, hogy a szervezet a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul, arra kérve a lausanne-i székhelyű testületet, vizsgálja ki az úgynevezett ideiglenes jogvédelem iránti kérelem lehetőségét. A katari vb alatt működő ad hoc bizottság 48 órán belül hozhat döntést, így az már biztosnak tűnik, hogy a német válogatott első, szerdai mérkőzéséig nem várható fejlemény a karszalagügyben.

„A FIFA megtiltotta, hogy kiálljunk a sokszínűség és az emberi jogok mellett. Mindezt sportszakmai szankciókkal történű súlyos fenyegetőzéssel kombinálta, anélkül, hogy ezeket részletezte volna. A DFB vizsgálja, hogy a FIFA intézkedése jogszerű volt-e” – idézi a Bild a német szövetség szóvivőjét.

A DFB azt szeretné elérni, hogy a CAS engedélyezze Manuel Neuer csapatkapitánynak, hogy legkésőbb a vasárnapi, Spanyolország elleni vb-csoportmeccsen viselhesse a FIFA által betiltott karszalagot anélkül, hogy a kapusnak sárga vagy piros laptól, a csapatnak pedig pontlevonástól kellene tartania.

Gianni Infantino FIFA-elnök véleménye szerint a One Love-felirattal ellátott karszalag politikai üzenetnek minősül, amelyet a nemzetközi szövetség alapszabálya tilt.

A Bild cikke szerint a DFB ideiglenes jogvédelem iránti kérelme a német válogatott összes katari vb-meccsére kiterjedne, amíg a Nationalelf versenyben van. Ha a CAS elfogadja a kérelmet, az eljárásra csak a világbajnokság után kerülne sor, ez azonban nem túl valószínű, mert egy utólagos sárga lapnak vagy pénzbüntetésnek nem sok értelme lenne, a pontlevonás pedig nem változtathatna a már véget ért vb menetén.

Korábbi hírek szerint a Budweisert gyártó cég is perre készül a FIFA ellen az utolsó pillanatban bejelentett sörtilalom miatt.

Borítókép: Christian Eriksen csapatkapitányi karszalagja a Dánia–Tunézia vb-csoportmeccs előtt (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Itt a vb meglepetése: Szaúd-Arábia hátrányból fordítva nyert Argentína ellen
2019. július 3-án szenvedett utoljára vereséget Argentína, akkor Brazília múlta felül legfőbb riválisát a Copa Americán, s a 2022-es világbajnokságon nem sokan tippeltek volna arra, hogy a 36 mérkőzés óta veretlen dél-amerikai legénység Szaúd-Arábia ellen betlizik három év után. Azonban Dávid legyőzte Góliátot, így a szenzáció, és ezzel együtt a vb-hangulat is valóban beköszöntött Katarban. Pedig az első félidőben egy érvényes találat mellett három lesgólt is szerzett Argentína.
Cikkek
Ezért van ennyi hosszabbítás a vb-meccseken
A vasárnap és hétfőn lejátszott négy mérkőzéseken összesen 65 perc hosszabbítást mutattak fel a negyedik játékvezetők. Az Anglia-Irán összecsapás önmagában 24 extra játékpercet tartogatott, s míg az első félidőben az iráni kapus sérülése miatt érthető volt a 14 perc ráadás, addig a második játékrészben 6-1-es állásnál már nehezebben volt értelmezhető a 10 minutum bónusz. Itt a magyarázat, miért ilyen hosszúak a vb-meccsek.
Cikkek