search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Hiába a német vezetés, Japán a második félidőben fordított és győzelemmel kezdte a vb-t

m4sport.hu
A németek mezőnyfölényben játszottak és vezettek félóra játék után, de a japánok nem törtek meg és a második félidőben hatalmasat küzdve megfordították a találkozót.

A japán labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a német csapatot a katari világbajnokság E csoportjának szerdai nyitómérkőzésén. A szigetországi együttes így lemásolta a vb másik bombameglepetését okozó szaúdi gárda bravúrját, amely kedden Argentína ellen győzött 2-1-re úgy, hogy a szünetben még hátrányban volt.

E csoport, 1. forduló:
Németország-Japán 1-2 (1-0)
al-Rajjan, Halifa Stadion, 42 608 néző, v.: Ivan Barton (salvadori)
gólszerzők: Göndogan (33., 11-esből), illetve Doan (75.), Aszano (83.)
Németország:
Manuel Neuer – Niklas Süle, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck, David Raum – Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan (Leon Goretzka, 67.) – Serge Gnabry (Youssoufa Moukoko, 90.), Thomas Müller (Jonas Hofmann, 67.), Jamal Musiala (Mario Götze, 79.) – Kai Havertz (Niclas Füllkrug, 79.)
Japán:
Gonda Suicsi – Szakaj Hiroki (Minamino Takumi, 75.), Itakura Ko, Josida Maja, Nagatomo Juto (Mitoma Karu, 57.) – Endo Vataru, Tanaka Ao (Doan Ricu, 71.) – Ito Junya, Kamada Dajcsi, Kubo Takefusza (Tomijaszu Takehiro, a szünetben) – Maeda Dajzen (Aszano Takuma, 57.)

I. félidő:
32-33. perc: Kimmich nagyszerűen passzolt a 16-os bal oldalán felfutó Raumnak, aki visszafele cselezve elhúzta a labdát Gonda mellett, de elesett, azonban a japán kapus hátulról rávetődött. A megítélt 11-est Gündogan a kapu közepébe lőtte (1-0).
II. félidő:
75. perc: Minamino egy bal oldali akció végén adott középre, ezt Neuer a kapujából kivetődve még kiütötte, de éppen a csereként beállt Doanhoz, aki 7 méterről a kapu közepébe lőtt (1-1).
83. perc: Aszano kapott labdát a jobb oldalon, betört a 16-osra, majd éles szögből Neuer felett a keresztléc alá bombázott (1-2).

A német válogatott játékosai kezüket szájuk elé téve álltak össze a meccs előtti csapatképre, ezzel üzenve a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek, amely sárga lapos büntetést helyezett kilátásba, ha szivárványos kapitányi karszalagot visel egy játékos. A Nationalelf hivatalos Twitter-oldalán közölte, hogy a kapitányi karszalaggal a sokszínűség és az egymás iránti tisztelet mellett akartak kiállni, ez pedig nem politikai üzenet. „Az emberi jogok nem képezik alku tárgyát, azoknak maguktól értetődőknek kellene lenniük, de sajnos még mindig nem azok. Az, hogy megtiltották nekünk a karszalagot, olyan, mintha befogták volna a szánkat” – írták.

Az esélyesebb németek az első perctől kezdve magukhoz ragadták a kezdeményezést, de a középpályán elveszített labdákból a japánok több veszélyes ellentámadást vezettek, egy ízben be is találtak, azonban a gólt les miatt érvénytelenítették. A játékrész derekától fokozódott a Nationalelf fölénye, jószerivel csak idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést, erre végül 33 percet kellett várni, amikor 11-esből került előnybe. A gól semmit sem változtatott a játék képén, a szigetországi csapat alig tudta megtartani a labdát, de a szünetig csak lesről lőtt újabb gólt Hansi Flick együttese, amely így minimális előnnyel vonulhatott az öltözőbe.

A japánok játékát a térfélcserét követően is teljesen megbénította a németek letámadása, így az ázsiai csapat a félpályát is csak ritkán lépte át, igaz, ha megtette, akkor viszonylag veszélyes akciót tudott vezetni. Ettől függetlenül a 2014-es világbajnok jóval közelebb járt a második gól megszerzéséhez, számos helyzete volt, Gündogan pedig a bal kapufát találta el. A folytatásban enyhült a német nyomás, a kihagyott ziccerek pedig alaposan megbosszulták magukat, mivel a szorításból kiszabadulva felbátorodó japánok előbb egyenlítettek, majd nyolc perccel később fordítottak is, ráadásul nem érdemtelenül, mivel ebben a periódusban sorra vezették az ígéretes támadásokat. A hajrában Németország minden erejét mozgósítva támadott, hogy legalább egy pontot megmentsen, de lövései sorra elkerülték a hősiesen védekező japánok kapuját.

Borítókép: epa10322672 Ritsu Doan (C) of Japan celebrates with teammates after scoring the 1-1 equalizer during the FIFA World Cup 2022 group E soccer match between Germany and Japan at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, 23 November 2022. EPA/Tolga Bozoglu

További tartalmak