search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Messiék felkenődtek a szaúdi nagy falra, miközben Lewandowski is megtudta, ki az igazi vébéGOAT

m4sport.hu | Petykó Adrián
A franciák nemcsak az ausztrálokat leckéztették, az argentinokat is, akiket oktató- és a vébék históriás könyveibe illőn leptek meg a szaúdiak, és a katari világbajnokság keddi kivetítőjéből nem hiányozhat az újabb parádéjára ezúttal is négy évet váró csodakapus.

A római limesektől a kínai nagy falig azért alkalmaztak birodalmi kőműveseket, hogy a támadókedvvel érkezőknek kijelöljék: eddig és ne tovább! Szaúd-Arábia válogatottja mostanáig minden volt, csak korszakalkotó futballbirodalom nem.

Még Észak-Korea vébérendezésére is nagyobb volt az esély. Felületes szemlélődő (ne szépítsük, uszkve az egész világ) könnyed játszadozásra számított Messiéktől az álatlában pofozógépnek kijutó szaúdiak ellen. És nemcsak a minap ujjgyakorlattal elintézett emírségek okán, holott a vébé közel-keletieinek hányattatásai láttán könnyű egy kalap alá venni a térséget, hanem az előzetes várakozások (őszintébb, -aink) miatt is.

Ám Hervé Rénard a déli-félteke nagy ismerője, nem véletlen nyert Zambiával – és Elefántcsontparttal is – Afrika-kupát. És ha ő mondja, és így mondja:

frankangolsággal is értjük, és még a szaúdi öltözőben sem kellett ott lennünk, megyünk, és az anyánkat is fű nem terem.

A szünet után jöttek is a düel-ek, hat sárga villant, a hosszabbításban már egymást sem kímélték. De addigra már mi minden történt!

Szaúd-Arábia kapusa, Mohamed al-Ovajsz feláldozta csapattársa, Jasszer al-Sahrani álkapcsát az Argentína elleni bravúrért (EPA)

Már az első félidőben is figyelemre méltó dolgokat produkáltak a szaúdiak.

A harmadik meg nem adott argentin találatnál egyenesen a totális hollandok lecsapdája ötlött fel. Kettőnél emelkedett a zászló, egyet viszont tényleg csak a VAR szúrhatott ki.

Lautaro Martínez vállcsúcsa lógott be a legnüansznyibb argentin lesgólnál, e nélkül 2-0-ról valószínű nem lett volna szaúdi visszaút (FIFA)

Az első félidei passztérképük jelzi, az eddig építgetett 36-os veretlenségi sorozatuk produktumától eltérő argentinok tehetetlenül pattantak vissza a magasra tolt szaúdi falról.

Argentína bár 292-szer passzolt a Szaúd-Arábia ellen az első félidőben, ezek túlnyomó többsége mégis a saját térfélen történt, ami miatt abszolút megérdemli a dicséretet Hervé Renard csapata.

De mégiscsak előnyben voltak. Ám a fordulást követően az utasításnak megfelelően már nem kímélték őket. Ahogy Rénard kívánta: találkoztak velük. Így nem a semmiből, a Messitől elvett labdából egyenlítettek. Rövidesen meg már vezettek. Szalem al-Davszari mesterművére érdemes szentelni egy kattintást.

Ettől még igaz, 0,14-es xG-re vertek kettőt, és kimaxolták a két próbálkozásukat, de a lefújásnál ez már ugyanúgy nem érdekelte őket, mint az, hogy a hatig jutó angolok xG-jét egyébként felülmúlták a szenvedő argentinok.

Viszont Messiék xG-jéből csupán 0,29 származott nyílt játékból, vagyis a nagyot védekező olajosok öltözőjében jogosan folyt – a kit tudja, mi.

És ha már az aranylabdás, első vébégóljára 16 évvel köszönt be, amire még nem volt példa, – bár CR is feni a fogát, főleg, hogy még akkor is elviszi riválisa elől a showt, mikor nem dicshimnuszokat zengenek róla -, ám a lényegen nem változtat. A világbajnokság és az összesen 22 labdát veszítő Lionel Messi továbbra sem barátok.

Rénard címvédő honfitársait viszont a korai hátrány sem fogta meg. Jobban fájhatott, hogy az ausztrál gólnál a fél A tervük torna előtti kidőlése mellé Lucas Hernández is megsérült, de ahol olyan a B (Lucasnál momentán a testvére Theo Hernández) és C vonal, mint a franciáknál, komolyabb brigádok ellen sem kéne ezen múlnia Olivier Giroud gólrekordjavításának vagy Kylian Mbappé pilickázásának.

Keddre jutott még két 0-0. Az első élvezhetően alakult. A meccs legjobbjaként záró fradistát, az eleve extázisban kezdő Aïssa Laïdounit végig soraiban tudó tunézIAI csapaton Andreas Cornelius foghatott volna ki, ha egy lépésről nem a kapufára sóhajt. A dánoktól talán csak egy Lewandowski hiányzik. Lewának meg egy dán válogatott.

Habár épp a lengyelek legjobbja legitimálhatta volna buszozó taktikájukat, ám a kiharcolt büntetőjét kivédte a négy évről négy évre világklasszis jelmezt öltő azték istenség, Guillermo Ochoa, a passzív labdajáratáson kívül túl sokat nem virító mexikóiak örök kapusa.

Szerdán az E és az F csoport tudja le az első fordulót: az előbbiben 14 órakor kezdődik a karszalagtiltáson berágó németek és a japánok, 17-től a spanyolok és a costa ricaiak találkozása, melyeket az utóbbiból fog közre a 11-es marokkói–horvát és a 20 órai belga–kanadai összecsapás.

Korábbi kivetítőink:

A 100 az új 90 – az Iránnal dúsított angol támadásoknál is nagyobbat szólhatott volna Bale

Itt már nem kellett csalni, a katariak belevesztek a Vasas-legenda ecuadori antitézisébe

Borítókép: EPA/Enrique Garcia Medina

További tartalmak