search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Sok helyzet, kevés gól – Kanada meglepte a világot, de Belgiumot nem tudta

m4sport.hu | Szerző: K.M.
A foci legnagyobb színpada más kávéház. Ezt Kanada első kézből tapasztalhatta Belgium ellen, hiszen a meccsen több mint 20 lövéssel próbálkoztak, gólt viszont nem tudtak szerezni, sőt még egy büntetőt is kihagytak. Az egyik európai esélyesnek tartott Belgium pedig alig dolgozott ki helyzetet, mégis nyertek, és a meccs után minden bizonnyal sok kritikát kap majd Roberto Martinez együttese, de elcsente a három pontot az észak-amerikai válogatottól. A rutin döntött.

Kanada épp olyan elánnal kezdte a világbajnokságot, mint amennyit várt az ország egy újabb vb-szereplésre. A juharlevelesek 1986-ban szerepeltek először és utoljára vébén, azonban egy jó generációnak köszönhetően Katarba is megváltották a jegyüket. Az angol John Herdman irányította észak-amerikai válogatott nagyon lendületesen nyitotta a mérkőzést, a 8. percben pedig Carrasco kezezése után tizenegyeshez jutott Kanada. A labda mögé – kissé érthetetlenül – az az Alphonso Davies állt, akinek igen rögös útja vezetetett a világbajnokságig, és karrierje során egyetlen büntetőt sem végzett el a nemzeti együttesben. A Bayern München 22 esztendős védője nem is bírta el a terhet, Thibaut Courtois kivédte a nem túl acélos kísérletet.

A kihagyott lehetőség sem vetette vissza Kanada szép futballját, a 15. percben 7-1 volt a lövések aránya Belgiummal szemben. A Real Madrid kapusának voltak még fontos védései, és a helyzetek hiába Davisék mellett voltak, a gólt – gyakorlatilag a semmiből – mégis a belgák szerezték. Michy Batshuayi lépett ki remekül és vette be Milan Borjan kapuját, a 29 esztendős csatár a 27. gólját szerezte a címeres mezben. A bekapott gól után is volt esélye az egyenlítésre Kanadának, és ugyan az xG-számok alapján 2,16-os gólmutatóval rendelkezett az észak-amerikai válogatott, mégsem sikerült betalálniuk.

A mérkőzés összefoglalója:

A második félidő messze nem hozott olyan lüktető játékot mint az első etap Kanada már egy rendezettebb védelem ellen próbálkozott kicsikarni az egyenlítést, és a szünet után is voltak lehetőségeik, de ezen a meccsen kiváltképp igazságot nyert: a futballt gólra játsszák. A rutintalan juharlevelesek pedig így átestek a tűzkeresztségen és megmutatták, hogy azért érdemes számolni velük a továbbjutás tekintetében. Belgium pedig nem egy olyan válogatott képét mutatta, amely második helyen áll a FIFA-világranglistán, hacsak Roberto Martinez együttesének nem ez a mostani arca. Tény, a támadásokban gólfelelős Romelu Lukaku sérülés miatt még nincs bevethető állapotban a csoportküzdelmek során, s lehet majd a visszatérésével a lendületesebb támadóteljesítmény is megérkezik a Vörös Ördögökhöz.

Kanada 21 lövéssel próbálkozott a meccsen, mégsem sikerült betalálniuk.

F csoport, 1. forduló:
Belgium-Kanada 1-0 (1-0)

al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 40 432 néző, v.: Janny Sikazwe (zambiai)

Gólszerző: Batshuayi (44.)
Sárga lap: Carrasco (9.), Meunier (54.), illetve Davies (81.), Johnston (83)

Belgium:

Thibaut Courtois – Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Leander Dendoncker, Timothy Castagne –  Axel Witsel, Youri Tielemans (Amadou Onana, a szünetben) – Yannick Carrasco (Thomas Meunier, a szünetben), Kevin De Bruyne, Eden Hazard (Leandro Trossard, 62.) – Michy Batshuayi (Lois Openda, 78.)

Kanada:

Milan Borjan – Alistair Johnston, Steven Vitoria, Kamal Miller – Richie Laryea (Sam Adekugbe, 74), Atiba Hutchinson (Ismael Kone, 58.), Stephen Eustaquio (Jonathan Osorio, 81.), Alphonso Davies – Tajon Buchanan (Liam Miller, 81.), Jonathan David, Junior Hoilett (Clye Larin, 58.)

Borítókép: MTI/EPA/Rungroj Yongrit

További tartalmak