search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A győztes mindent vihet – három kihagyhatatlan vb-meccs a nyolcadddöntőért

m4sport.hu | Sz.V.
Elképesztő napok előtt áll a labdarúgó-világbajnokság mindössze 16-ból három nyolcaddöntős hely kelt el a csoportkörök utolsó fordulója előtt, így szinte minden csoportban elképesztő versenyfutás várható a továbbjutásért. A mérkőzéseket az elkövetkező négy napban 16 és 20 órától az M4 Sporton és a Duna World-ön párhuzamosan közvetítjük.

1982. június 25-e, Spanyolország.  A világbajnokság harmadik csoportmeccsén NSZK és Ausztria találkozott, miközben a kvartett másik két tagja (Algéria és Chile) már előző nap lejátszotta utolsó mérkőzését, így a két európai válogatott abban a tudatban léphetett pályára, hogy egy egy- vagy kétgólos német győzelemmel kéz a kézben léphetnek az egyenes kieséses szakaszba. A meccs végül a “gijóni megnemtámadási szerződésként” vált híressé, a 10. percben NSZK vezetést szerzett, s mivel ez az eredmény mindenkinek tökéletes volt, a hátralevő nyolcvan percben konkrétan nem történt semmi.

A FIFA is felébredt: ezt követően a csoportkörök utolsó találkozóit egy időben rendezik adott négyesen belül (mondjuk azóta a 2004-es Európa-bajnokságon is volt olyan remi, ami az illetékes dán és svéd csapatnak is jó volt, de más lebonyolítás szerint), ennek köszönhetően kell negyven és fél évvel később televíziónkon vagy az online közvetítésünkön egyet nyomni a Duna World felé is.

Bár a modern híradási technikának köszönhetően valószínűleg minden pillanatban tudják egyik és másik pályán, hogy a szomszédban miként áll az adott meccs, mégsem várható a gijójnihoz hasonló pilinckázás, sőt! Az utolsó kör előtt mindössze három hely kelt el a legjobb tizenhat között (Franciaország, Brazília és Portugália tuti nyolcaddöntős) és csak Katar és Kanada fix kieső, azaz 13 helyért 27 csapat csatázik.

A magyar nép nemzeti sportját természetesen mi is műveltük, azaz számolgattunk a harmadik kör előtt, melyik válogatottnak milyen eredmény hozna üdvösséget vagy épp hazautat. Most viszont kiemelünk három párharcot, amely szinte bizonyosan szakít a nulla–nullákkal, hiszen a győztes szinte biztosan továbbjut, a vesztes szinte fixen kiesik, döntetlennél pedig a másik stadionba kell átkacsintani.

Eljött a számolgatás ideje: mutatjuk, ki hogyan juthat tovább a vb-nyolcaddöntőbe >>

Ecuador–Szenegál – kedd, 16:00, Duna World

Rögtön az A csoportban van egy – közhellyel élve – ki-ki mérkőzésünk, Ecuador és Szenegál között. Mindkét válogatott két góllal győzte le az egyébként igen halovány Katart, a dél-amerikaiak viszont Hollandiától is pontot csentek, így a kezdés előtt övék a kedvezőbb pozíció, azaz a döntetlen nekik jelentene üdvösséget. Ugyanakkor jó kérdés, hogy a világbajnokság góllövőlistáját Mbappéval holtversenyben vezető Enner Valencia játékra alkalmas lesz-e, az előző találkozó hordágyon végződött számára. Bár, ha azt vesszük, hogy Szenegálnak az egész vébén nélkülöznie kell legjobb támadóját, talán úgy lenne az igazi erőmérő a két csapat csörtéje, ha – egy pillanatig sem kívánjuk ezt Valenciának – Ecuador is a legnagyobb ász nélkül mutatná meg, mit is tud.

Az ecuadori Enner Valencia (k) csapattársaival, Pervis Estupinannal (b) és Moises Caicedóval, miután 11-esből berúgta az első gólt a katari labdarúgó-világbajnokság Katar-Ecuador nyitómérkőzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 20-án (fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel).

Amellett, hogy a “győztes továbbjut, vesztes kiesik”-tézis majdnem biztosan alkalmazható erre a meccs, mégis érdemes átpillantani a Hollandia–Katar találkozóra, elképzelhető ugyanis, hogy a két csapat döntetlennel vagy akár szenegáli győzelemmel is kéz a kézben juthat nyolcaddöntőbe. Ehhez “csupán” a hollandok nagy arányú (döntetlen esetén legalább háromgólos) veresége kellene a házigazda ellen, s hiába nem annyira meggyőző Louis van Gaal együttese, ezt azért nehéz elképzelni.

Ecuador és Hollandia között pillanatnyilag a fair play-pontszám rangsorol (3–1 a sárgák száma előbbi javára, így utóbbi jelenleg a csoportelső), ha a két mérkőzésnek ugyanaz lesz a végeredménye, ez biztosan így is marad a csoportkör végére. Amennyiben tehát mindkét pályán meglepetés születik, még a továbbjutásról is dönthet a sárga és piros lapok száma. Na, az aztán kemény lenne!

A csoport
A
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Hollandia
Hollandia
3
2
1
0
5
1
4
7
Szenegál
Szenegál
3
2
0
1
5
4
1
6
Ecuador
Ecuador
3
1
1
1
4
3
1
4
Katar
Katar
3
0
0
3
1
7
-6
0
Katar
QAT
0
Ecuador
ECU
2
Szenegál
SEN
0
Hollandia
NED
2
Katar
QAT
1
Szenegál
SEN
3
Hollandia
NED
1
Ecuador
ECU
1
Hollandia
NED
2
Katar
QAT
0
Ecuador
ECU
1
Szenegál
SEN
2
 

Egyesült Államok–Irán — kedd, 20:00, Duna World

Ez a csoportkör egyetlen szabályos ki-ki meccse, ahol a nyolcaddöntő szempontjából nem kell a másik pályát figyelni: a győztes továbbjut, a vesztes kiesik. A matematikai fejvakarás és az átpillantgatás csak döntetlennél kezdődik, de itt sem túl bonyolult a helyzet – Irán a továbbjutó Anglia mellett, kivéve, ha Wales valahogy megveri Harry Kane-éket. Ha vékonyan, akkor a két brit csapat jut tovább, ha Anglia legalább négy góllal kikap, biztosan kiesik. Feketeöves csoda lenne.

Irán a 2–6-os kezdés ellenére is nyeregben az utolsó forduló előtt (fotó: EPA/Abedin Taherkenareh).

Az Egyesült Államok–Irán mérkőzés több, futballon túli aspektusból is pikáns mérkőzés lesz, bízzunk benne, hogy tényleg az elképesztő izgalmakról, a nagybetűs fociról marad számunkra is emlékezetes.

B csoport
B
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Anglia
Anglia
3
2
1
0
9
2
7
7
Amerikai Egyesült Államok
Amerikai Egyesült Államok
3
1
2
0
2
1
1
5
Irán
Irán
3
1
0
2
4
7
-3
3
Wales
Wales
3
0
1
2
1
6
-5
1
Anglia
ENG
6
Irán
IRN
2
Amerikai Egyesült Államok
USA
1
Wales
WAL
1
Wales
WAL
0
Irán
IRN
2
Anglia
ENG
0
Amerikai Egyesült Államok
USA
0
Irán
IRN
0
Amerikai Egyesült Államok
USA
1
Wales
WAL
0
Anglia
ENG
3
 

Belgium–Horvátország – csütörtök, 16:00, M4 Sport

A négy évvel ezelőtti torna ezüst- és bronzérmese közül az egyik jó eséllyel már a legjobb tizenhat közé sem kvalifikál 2022-ben, mindkét öregedő nagyágyú továbbjutása csupán egyetlen kimenetel esetén fordulhat elő: belga és kanadai győzelem kell hozzá az F csoport utolsó játéknapján.

A leköszönő generációk (Belgiumnál már csapaton belüli szájkarate is lett a csapat öregedéséből) utolsó nagy rangadóját Modricék várhatják kellemesebb helyzetből: a Kanada elleni nagy arányú győzelemmel egy döntetlen is tökéletes eredmény számukra – legalábbis a belgákkal szemben –, míg Belgiumnak csak döntetlen esetén van értelme figyelnie a másik pályát, de elsődlegesen inkább meg kéne vernie a horvátokat.

Nagy öregek utolsó sansza (fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki).

Mindamellett, hogy a ki-ki meccsek közül a legtöbbre taksált válogatottak talán ebben a párharcban érdekeltek, talán a legérdekesebb taktikai csata is itt várható: a horvátoknak nem szabad kikapnia, de a döntetlennel bukhatják a csoportelsőséget, de alapvetően mindkét csapatnak nagy szívességet tehetne Kanada, ha győzelemmel búcsúzna a tornától. Pokoli meccs vár a belgákra, valami olyan mentés kell tőlük, mint négy éve Japán ellen a nyolcaddöntőben.

F csoport
F
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Marokkó
Marokkó
3
2
1
0
4
1
3
7
Horvátország
Horvátország
3
1
2
0
4
1
3
5
Belgium
Belgium
3
1
1
1
1
2
-1
4
Kanada
Kanada
3
0
0
3
2
7
-5
0
Marokkó
MAR
0
Horvátország
CRO
0
Belgium
BEL
1
Kanada
CAN
0
Belgium
BEL
0
Marokkó
MAR
2
Horvátország
CRO
4
Kanada
CAN
1
Horvátország
CRO
0
Belgium
BEL
0
Kanada
CAN
1
Marokkó
MAR
2
 

A legtöbb csoportban pedig még a felsoroltaknál is bonyolultabb a helyzet, elég csak az egykori és jelenlegi Barca-sztárok (Messi és Lewandowski) nagy csatájára vagy a németek továbbjutási esélyeire gondolni.

A csoportkör harmadik fordulója minden nap 16 és 20 órától élőben az M4 Sporton és a Duna World-ön, élő hírfolyam statisztikákkal, videókkal, érdekességekkel az m4sport.hu-n.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bruno Fernandes szerint nem fontos, hogy ki lőtte azt a bizonyos gólt
A hétfői csoportmeccsen duplázó Bruno Fernandes szerint nem az a fontos, hogy ki szerezte Portugália első gólját az Uruguay ellen 2–0-ra megnyert találkozón a katari labdarúgó-világbajnokságon, hanem az, hogy győzelmükkel biztosították nyolcaddöntős helyüket.
Cikkek
Esélyek féltávnál: egyre valószínűbb Brazília vb-győzelme
Véget ért a csoportkör második fordulója, mindez azt is jelenti, hogy a 64 mérkőzés felét lejátszották a katari labdarúgó-világbajnokságon. A Gracenote féltávnál frissítette az esélyeket, ezek alapján Brazília még nagyobb favorittá lépett elő.
Cikkek