search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A győztes amerikaiak a nyolcaddöntőre, a irániak a hazaútra készülhetnek

m4sport.hu
A katari világbajnokság B csoportjának záró fordulójában az Egyesült Államoknak csak úgy volt esélye a 16 közé jutásra, ha megveri Iránt. Az amerikaiak - ha nehezen is - de hozták a kötelező győzelmet Christian Pulisic találatával, így a Walest könnyedén legyőző angolok mögött jutott a nyolcaddöntőbe.

B csoport, 3. (utolsó) forduló:
Irán-Egyesült Államok 0-1 (0-1)

Doha (al-Tumama Stadion), 42 127 néző, v.: Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerző: Pulisic (38.)
sárga lap: Hosszeini (77.), Hosszein Kanaanizadegan (84., a kispadon), Dzsalali (96.), illetve Adams (43.)

kezdőcsapatok
Hamarosan megjelennek a mérkőzésre vonatkozó információk.
 

38. perc: McKennie ívelt remekül a jobb oldalon felfutó Dest elé, aki az alapvonaltól nem messze középre fejelte a labdát, a berobbanó Pulisic pedig a kapu torkából a hálóba lőtt (0-1). A két ország közötti feszült politikai helyzet ellenére a játékosok a himnuszok után barátságosan pacsiztak egymással, és az első félidőben végig sportszerűen futballoztak.

A nyitó játékrészben szinte végig az amerikai gárda irányított, komoly labdabirtoklási fölényben játszott, ugyanakkor helyzetekig sokáig nem tudott eljutni az irániak rendkívül fegyelmezett és jól záró védekezése miatt. A félidő hajrájában aztán egy szép támadás végén megszerezték a vezetést az amerikaiak, így előnnyel mehettek pihenni.

A folytatásban Irán igyekezett bátrabban, nyíltabban futballozni, ám a második félidő első felében is az amerikaiak voltak meggyőzőbbek. Az idő múlásával Gregg Berhalter tanítványai fáradni látszottak, teljesen átengedték a területet riválisuknak, akik többször közel kerültek az egyenlítéshez, ám minden helyzetüket kihagyták, az utolsó pillanatokban pedig hiába reklamáltak büntetőt, így 1-0-ra kikaptak és búcsúztak a vb-től.

Ezzel az is eldőlt, hogy szombaton Hollandia az Egyesült Államokkal, míg vasárnap Szenegál Angliával találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.

tabella
B csoport
B
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Anglia
Anglia
3
2
1
0
9
2
7
7
Amerikai Egyesült Államok
Amerikai Egyesült Államok
3
1
2
0
2
1
1
5
IR Iran
IR Iran
3
1
0
2
4
7
-3
3
Wales
Wales
3
0
1
2
1
6
-5
1
Anglia
ENG
6
IR Iran
IRN
2
Amerikai Egyesült Államok
USA
1
Ahmad bin Ali Stadium
Ahmad bin Ali Stadium
Hamarosan visszanézhető
Wales
WAL
1
Wales
WAL
0
IR Iran
IRN
2
Anglia
ENG
0
Amerikai Egyesült Államok
USA
0
IR Iran
IRN
0
Al Thumama Stadium
Al Thumama Stadium
Hamarosan visszanézhető
Amerikai Egyesült Államok
USA
1
Wales
WAL
0
Anglia
ENG
3
 

A katari labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája:

3 gólos:
Gakpo (Hollandia), Mbappé (Franciaország), Rashford (Anglia), Valencia (Ecuador)

2 gólos:
Cso (Koreai Köztársaság), Fernandes (Portugália), Ferran Torres (Spanyolország), Giroud (Franciaország), Kramaric (Horvátország), Kudus (Ghána), Messi (Argentína), Morata (Spanyolország), Richarlison (Brazília), Saka (Anglia), Taremi (Irán)

1 gólos:
Aboubakar (Kamerun), Abuhlal (Marokkó), Sz. al-Davszari (Szaúd-Arábia), al-Sehri (Szaúd-Arábia), Asensio (Spanyolország), Aszano (Japán), A. Ayew (Ghána), Bale (Wales), Batshuayi (Belgium), Bellingham (Anglia), Bukari (Ghána), Caicedo (Ecuador), Casemiro (Brazília), Castelletto (Kamerun), Cesmi (Irán), Choupo-Moting (Kamerun), Christensen (Dánia), F. de Jong (Hollandia), Davies (Kanada), Dia (Szenegál), Diédhiou (Szenegál), Dieng (Szenegál), Doan (Japán), Duke (Ausztrália), Embolo (Svájc), Fernandez (Argentína), Foden (Anglia), Fuller (Costa Rica), Füllkrug (Németország), Gavi (Spanyolország), Goodwin (Ausztrália), Grealish (Anglia), Gündogan (Németország), Joao Félix (Portugália), Klaassen (Hollandia), Koulibaly (Szenegál), Leao (Portugália), Lewandowski (Lengyelország), Livaja (Horvátország), Majer (Horvátország), S. Milinkovic-Savic (Szerbia), A. Mitrovic (Szerbia), Muntari (Katar), Olmo (Spanyolország), Pavlovic (Szerbia), Pulisic (Egyesült Államok), Rabiot (Franciaország), Rezajan (Irán), Ronaldo (Portugália), Salisu (Ghána), Sarr (Szenegál), Soler (Spanyolország), Sterling (Anglia), Szabiri (Marokkó), Weah (Egyesült Államok), Zielinski (Lengyelország)

Borítókép: Doha, 2022. november 29. Az amerikai Christian Pulisic (j2) beúgja a meccs első gólját az iráni Ali Beranvand kapujába a katari világbajnokság harmadik fordulójában, a B csoportban játszott Irán-Egyesült Államok mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. november 29-én. MTI/AP/Manu Fernández

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Rashford centenáriumi gólt szerzett, Walesnek esélye sem volt a második félidőben remekül futballozó Anglia ellen
A manchesteriek döntötték el a Wales-Anglia összecsapást, mellyel lezárult a B csoport is. Phil Foden egyszer, Marcus Rashford kétszer volt eredményes, nehezen indult be az angol gépezet, de a második játékrészben örömfocit játszott Gareth Southgate együttese és végül csoportelsőként zárt a világbajnokság kezdeti szakaszában. Az angolok pedig elérték a száz gólt a vébék történetében.
Külföldi futball
Alex Sandro nem játszhat Kamerun ellen, Neymar belázasodott
A brazil válogatott csapatorvosa, Rodrigo Lasmar közölte a szövetségi kapitánnyal, Titevel, hogy szélső védője, Alex Sandro nincs megfelelő állapotban, hogy pályára lépjen a Kamerun elleni utolsó csoportmérkőzésen. Neymar bokasérülése javul, de közben belázasodott.
Külföldi futball