search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Családtagjaik megkínzásával fenyegették meg a tiltakozó iráni játékosokat – sajtóhír

m4sport.hu
A CNN értesülései szerint az iráni karhatalom azzal fenyegette meg a katari világbajnokságon szereplő válogatott tagjait, hogy újabb rezsimellenes tiltakozó akció esetén kínzás és börtön várhat a családtagjaikra.

Az iráni válogatott múlt hétfőn mutatkozott be a vb-n, az angolok ellen 6–2-re elvesztett mérkőzés előtt azonban a játékosok nem énekelték országuk himnuszát, kiállva ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett. Irán a 2. fordulóban 2–0-ra legyőzte Walest, a pénteki meccs előtt a játékosok már énekelték ugyan a himnuszt, de jól láthatóan nem önfeledten.

A CNN szerint az iráni karhatalom, az úgynevezett Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) illetékesei személyesen keresték fel a válogatott tagjait Katarban, megfenyegetve őket azzal, hogy további tiltakozások esetén kínzás és börtönbüntetés várhat otthoni családtagjaikra. Az amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy az angolok elleni meccs előtt még ajándékokat és kocsikat ígértek a játékosoknak, ha „rendesen” viselkednek, a himnuszos akció után azonban hangnemet és módszert váltott a teheráni rezsim.

Az iráni válogatott kedden 20 órától az Egyesült Államokkal játszik a továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzést, a két országnak hosszú ideje feszült a politikai viszonya.

B csoport
B
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Anglia
Anglia
3
2
1
0
9
2
7
7
Amerikai Egyesült Államok
Amerikai Egyesült Államok
3
1
2
0
2
1
1
5
IR Iran
IR Iran
3
1
0
2
4
7
-3
3
Wales
Wales
3
0
1
2
1
6
-5
1
Anglia
ENG
6
IR Iran
IRN
2
Amerikai Egyesült Államok
USA
1
Ahmad bin Ali Stadium
Ahmad bin Ali Stadium
Hamarosan visszanézhető
Wales
WAL
1
Wales
WAL
0
IR Iran
IRN
2
Anglia
ENG
0
Amerikai Egyesült Államok
USA
0
IR Iran
IRN
0
Al Thumama Stadium
Al Thumama Stadium
Hamarosan visszanézhető
Amerikai Egyesült Államok
USA
1
Wales
WAL
0
Anglia
ENG
3
 

A hírportál forrása arról tájékoztatott, hogy az iráni titkosszolgálat tucatnyi tagja tartózkodik Katarban, megfigyelik a játékosokat, akik nem érintkezhetnek külföldiekkel. Ráadásul a Wales elleni meccsre statisztaszurkolókat küldtek át Teheránból Katarba, hogy csökkentsék a nézőtéren tiltakozók arányát. „Az USA elleni mérkőzésre a rezsim azt tervezi, hogy jelentősen, több ezerre növeli a színészek számát” – írja a CNN.

Az iráni tüntetéseket kiváltó halálesetre utal egy Iránnak szurkoló nő a katari labdarúgó-világbajnokságon (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A tiltakozásokban hivatalos iráni közlés szerint több mint háromszáz, más források szerint csaknem négyszáz ember vesztette életét. Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya múlt vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Borítókép: Az iráni válogatott kezdőcsapata a Wales elleni meccs előtt (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Antifocival fizetünk meg a vébécsodák ünnepléséért
Brazília csalódást okozhatott az ellendrukkereknek, és még futballozott is, amit Cristiano Ronaldóéktól kezdve Suárezéken át az afrikaiakig az összes többi pályára lépő elszalasztott csütörtökön, és emellett nem mehetünk el szó nélkül a legfrissebb vébékivetítőnkben.
Cikkek