search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Gakpo történelmet írt, Hollandia csoportelsőként jutott tovább

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Cody Gakpo az első holland labdarúgó lett, aki az első három világbajnoki mérkőzésén rendre betalált. A PSV Eindhoven támadója ráadásul ezzel olyan tettet vitt véghez, amire korábban olyan nagy nevek voltak képesek, mint Puskás Ferenc, Gerd Müller vagy a vébék történetének jelenlegi legeredményesebb játékosa, Miroslav Klose. A holland válogatott Katar ellen már örömfocit játszott és ha nyögvenyelősen is, végül veretlenül, 7 ponttal az A csoport élén zárt és első helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Katar negatív csúcsot döntött házigazdaként.

A Hollandia-Katar meccs összefoglalója:

A holland labdarúgó-válogatott Szenegál ellen két hajrában esett góllal épphogy csak győzni tudott, az Ecuador ellen elért 1-1-es döntetlen során pedig örülhettek, hogy elkerülték a vereséget és egyáltalán egy pontot szereztek. A házigazda és már biztos kieső Katar viszont nem jelentett gondot az Oranjénak, Louis van Gaal csapata már rögvest a meccs elején megmutatta, ki az úr a háznál. A 2022-es foci-vb-n először kezdőként pályára lépő Memphis Depaynak is volt helyzete, ám az első gól – szinte már menetrendszerűen – Cody Gakpotól jött, aki remekül tört be a védők között és lőtte ki az alsó sarkot. A 23 esztendős támadó, akit a hírek szerint a Manchester United nagyon szeretne megszerezni télen, az első holland labdarúgó lett, aki az első három világbajnoki meccsének mindegyikén betalált és így már három gólos a vébén.

Legutóbb a 2014-es világbajnokságon volt példa arra, hogy egy játékos csapata első három mérkőzésén rendre gólt szerezzen, a brazíliai tornán James Rodriguez és Lionel Messi is így tett. A kolumbiai ráadásul tagja annak az igen szűk és illusztris társaságnak, akik ezeket a találatokat karrierjük debütáló világbajnokságán hozták össze. A teljesség igénye nélkül Gakpo így olyan nevekkel került egy kalapba, mint Puskás Ferenc, Gerd Müller, Just Fontaine vagy épp Harry Kane.

Az első játékrészben már nem volt említésre méltó helyzete Hollandiának, ám a szünet után gyorsan eldöntötték a találkozót, egy katari védelmi megingást remekül használt ki az Oranje és Frenkie de Jong Depay lövése után az üres kapuba pofozta a labdát. A Barcelona középpályása csupán a második találatát jegyezte a nemzeti csapatban (48 mérkőzésen), legutóbb 2019. szeptemberében volt eredményes az Európa-bajnoki selejtezők során.
A kétgólos előny birtokában már kifejezetten örömfocit játszott van Gaal csapata, a 67. percben még egyszer a kapuba találtak, Berghuis lett volna eredményes, ám Gakpo kezezése miatt a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A hosszabbítás perceiben megszülethetett volna a vébé egyik legszebb találata, ismét az Ajax támadója próbálkozott, ám balszerencséjére távoli lövése csak a felső kapufán csattant. Katar csak egy-egy veszélyes elfutásig vagy a kapu előterébe jutott el, ám igazán nagy esélyük nem volt a szépítésre. Hollandia végül 2-0-ra megnyerte a találkozót, a nyolcaddöntőben pedig a B csoport második helyezettjével csapnak majd össze a negyeddöntőbe kerüléséért. A világbajnokságok történetében pedig sosem szerepelt ilyen rosszul házigazda, mint Katar, hiszen 0 ponttal és egyetlen rúgott góllal estek ki a vébéről, erre mondják: csúnyán felsültek.
Kezdőcsapatok
Hamarosan megjelennek a mérkőzésre vonatkozó információk.
 
A csoport, 3. forduló:
Hollandia-Katar 2-0 (1-0)
al-Hor, 66 784 néző, v.: Bakary Gassama (gambiai)

Gól: Gakpo (26.), de Jong (49.)
Sárga lap: Ake (52.)
A másik mérkőzésen Szenegál 2-1-re nyert Ecuador ellen, s így Aliou Cissé csapata 2002, vagyis húsz év után jutott ismét a legjobb tizenhat közé egy világbajnokságon. Az afrikai együttes az A csoport első helyezettjével, minden bizonnyal Angliával csap majd össze a nyolcaddöntőben.
Tabella
A csoport
A
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Hollandia
Hollandia
3
2
1
0
5
1
4
7
Szenegál
Szenegál
3
2
0
1
5
4
1
6
Ecuador
Ecuador
3
1
1
1
4
3
1
4
Katar
Katar
3
0
0
3
1
7
-6
0
Katar
QAT
0
Al Bayt Stadium
Al Bayt Stadium
Hamarosan visszanézhető
Ecuador
ECU
2
Szenegál
SEN
0
Al Thumama Stadium
Al Thumama Stadium
Hamarosan visszanézhető
Hollandia
NED
2
Katar
QAT
1
Szenegál
SEN
3
Hollandia
NED
1
Ecuador
ECU
1
Hollandia
NED
2
Al Bayt Stadium
Al Bayt Stadium
Hamarosan visszanézhető
Katar
QAT
0
Ecuador
ECU
1
Khalifa International Stadium
Khalifa International Stadium
Hamarosan visszanézhető
Szenegál
SEN
2
 
Borítókép: MTI/EPA/Noushad Thekkayil

További tartalmak