search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Anglia és Hollandia takaréklángon, avagy hadd látom, úgymond, mennyit ér

m4sport.hu | Petykó Adrián
A hollanddal egyetemben az angol válogatott sem éghetett meg a langymeleg négyesében, de szerdai kivetítőnkben sem állíthatjuk, hogy Kane-ék ne tudnák, mit miért csinálnak, és Luis van Gaal is rálelhetett valamire, ami jól jöhet még a világbajnokság folytatásában.

B csoport

Büszke nép a walesi, rövidesen megtörténhet, hogy a világ is úgy hívja majd a válogatottjukat, ahogy odahaza teszik: Cymru. Hisz a nyelv az identitás elengedhetetlen része, bár akad néhány magyar sor is, melytől dagad a walesi kebel. Jól ismerjük, minden szava Arany:

(…) egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd.

De ahol ezúttal az angolok színe előtt megmérettek, az nem a királyi udvartartás, hanem egy labdarúgóvébé, és ott nem volt kérdés:

Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A velszi tartomány.

A gól nélküli félidő illúziója a fordulás után gyorsan elillant, a pusztító lövéseket(?) gólra váltották a hódítók sarjai.

Gareth Bale legalább elmondhatja, iksznél jött le. Ha ez vigasztalja – vagy az, hogy számára megadatott, ami Ian Rushnak vagy Ryan Giggsnek soha, hogy vébére vezethette cymrieit, sőt még valódi ponthoz is segítette. Érdemeitől függetlenül az erőnlétét golfclubokban karbantartó Bale-t – bevált, nincs szándékában változtatni – veszett ügynek tűnt kitenni a szélre: kvázi bekkből át se lépte a felezőt, négy passzra futotta tőle, ebből egy ért célba.

Gareth Bale négy passzából csak egy volt pontos, az is a saját térfelén, visszafelé (forrás: Opta)

A túlsó tizenhatos vele- és nélküle is elérhetetlen távolságban zöldellt: félidőnként egyszer-egyszer találtak ott társat, az egyiket szögletből.

De átadtak a múltnak 64 év várakozást. Itt voltak. Lázba nem hoztak senkit (de be sem lázasodtak). Hiányuk sem fog feltűnni.

Ebben a csoportban az angol dombra ment fel, de Wales (és Irán) megmászásával még messze attól, hegyről jöjjön le. Ám kritizálhatjuk Gareth Southgate és stábja stratégiáját, az agarak visszafogását, a lassú támadásszövést, a terv az asztalon. Menedzseli a keretet, a profilokat az ellenfélhez szabja, a játékpercek mérlegen kimérve. Hogy ezzel aknázzák-e ki legjobban a potenciáljukat, az minimum vitaindító, de a vesztébe rohanó elődök után egyre inkább eredeti tornacsapattá alakultak, és vb-elődöntő – Eb-döntő pakkot egyetlen korábbi garnitúrájuk sem hozott össze.

De a stílusuk nem változik csupán azért, mert tudatosabbak. Továbbra is alakzatban gondolkodnak. Csak ahogy a walesi négyesláncok közt is kiadta: naprakészen. Mikor náluk a labda, a modern WM-rendszer rájuk is jellemző, az első sorban öten is széles arculatot adnak, sőt, ha Luke Shaw feltöltötte a leshatárról a góllövőlista élére ágyúzó Marcus Rashford oldalát, akár hatan is. Ilyenkor a jó cserkészmunkát világszínvonalra emelő Jude Bellingham ott segített, ahol tudott. Helyet kreált; ha Declan Rice visszament a védők vonalába, a helyére lépett, vagy maga egészítette ki a hátsó hármast. A forgások a pálya más pontjain is állandóak, a szomszédok ellen a túloldalon Jordan Henderson a liverpooli módi szerint dolgozott a bemozgó Phil Foden alá, és megoldást jelentett, ha Kyle Wlakernek kedve szottyanna kipörgetni a kereket. Mert az átmenetekben rálépnek a gázra.

És akkor jöjjön Harry Kane, aki a legjobb példa rá, hogy posztok helyett feladatkörök az irányadók. A múltkori gólkirály már gólpasszkirály, nem úri huncutságból, hanem mert az angol érdek ezt kívánja.

Harry Kane középcsatár ugyan, de feladatköre inkább irányítóba hajlik, mert a tizenhatos előterében a legaktívabb, ahogy azt a Wales elleni hőtérképe (felső kép) pontosan visszaadja. És a labdaérintéseiből (alul balról) is kiderül, hol keresik a labdával. Nem másért, mint hogy helyzeteket teremtsen: Kane a csoportmeccseken összesen kilenc labdát passzolt a tizenhatoson belülre (jobb alsó ábra), ebből három gólpasszá érett (piros nyíllal a gólpasszai) (forrás: Opta)

Ha vannak mellette beindulók, akik a védőket is viszik és tágítják a zsebeket, a legjobb, ha a cséká indít, ha a szélről húz középre egy társ, a legjobb, ha vele játszik össze. Mert Kane mindig megtalálja az üres pozíciókat.

A jobb oldalon futó angol kontránál csak Kane fékez, mivel az induló csapattársai és a visszarohanó walesiek között látja, hol kérheti el a labdát…

(kép: M4 Sport)

…a mélységből érkező Bellingham kapja végül, Kane körül azonban egyre szabadabb a levegő…

(kép: M4 Sport)

…a védővonaltól már elszakadt, visszakészítés esetén tiszta passz- vagy lövőhelyzet…

(kép: M4 Sport)

… és még akkor is szemben kéri a kapuval, mielőtt Foden inkább ráfordul és lő.

(kép: M4 Sport)

A gyengusz négyesében Anglia takarékláng mellett sem fázhatott rá, és lehet, nem is emel a hőfokon, de az érdemi rész most kezdődik, és ott könnyebb megégni.

Például az amerikaiak is veretlenül tartottak velük, mi több 1930, azaz az első vébé óta először egymás után két fellépésen kapott gól nélkül. Az Iránnal vívott csata áldozatokat kívánt, Christian Pulisic a testi épségével fizetett a győztes gólért, könnyen előfordulhat, utolsó momentumaként Katarban.

A találkozó képe, hogy a slamasztikából menekülő fél támad, a délután fényében nem lephetett meg senkit.

1-0-ig az amcsik, onnan a kieső helyre süllyedő perzsák xG-je és tamdóaktivitása (xT) nőtt (kép: Twitter/Opta Analyst)

A csoport

A zárómeccsek számolgatása – a teleportáló FIFA-elnök személyesen ellenőrizte – aligha lesz felsőfokú tétel a holland matekvizsgákon: egy Katarral könnyített egyenletben nem érhettek el Ecuadornál rosszabb eredményt, győzelem esetén pedig csak attól kellett tartaniuk, Enner Valencia megrázza-e a pofonfát.

De az ecuadoriak magukat vágták pofán. Nyúlbélaként taktikáztak.

Mondjuk Szenegálban sem tanulnak semmiből: legutóbb több sárga lapjuk miatt csúsztak ki a 16-ból, most meg az egyenlítésig vonultak passzivitásba, de lecsorgó szabadrúgás ütött lecsorgó szögletet, így visszatértek oda, ahol eddig egyszer jártak, méghozzá annak az embernek a hathatós közreműködésével, kinek halála évfordulóján méltó emléket állítottak.

A Szenegál–Ecuador meccsen mindig azon csapat helyzetminőséget mérő xG-mutatója simult ki, azaz mondott le a támadásról, amelyik épp továbbjutásra állt, és ezt a veszélyességi mutató ( xT) is alátámasztja (kép: Twitter/Opta Analyst)

Az A csoport angoljai is minimálon pötyögtek, persze Katar attól még az első nyeretlenül kizúgó vébéházigazda lett. Cody Gakpo három lövésből befogta Cruijff vébétermését, és ezt még a nagy Johan sem csinálhatná nagyszerűbben: fejjel, ballal, jobbal.

Hatékonyság vajon mi?! Cody Gakpónak eddig mindhárom kísérlete a kapuban kötött ki: mindössze 0,27-es xG-re szerezett három gólt, bár lövései minőségével, alaposan feljavította a helyzetei minőségét, a PSxG-je 1,44-es.

Totálisék ezüstje még odébb van, de talán az állandóan variált középpályán rálelhetett↓ Luis van Gaal, hogyan hozza közelebb.

(kép: M4 Sport)

Amennyiben kitart a felállásnál, a Marten de Roonnal tehermentesített, immár be is köszönő Frenkie de Jong a veszélyzónában veheti kézbe a holland akciók vezénylését.

Frenkie De Jong játékba avatkozásainak hőtérképén jól kivehető, hogy amíg Szenegál (felső kép) és Ecuador (középen) ellen mélyebben játszott, a Katarral vívott meccsen már 8-asként, a félterületekben kapott szerepet (forrás: Opta)

Ám szombattól nincs pardon: Hollandia–USA és Anglia–Szenegál a nyolcért.

Szerdán meg eldől, Messi vagy Lewandowski – vagy mindkettő? És hogy Dániát erszényre teszik-e.

16:00 D csoport
Tunézia–Franciaország
Ausztrália–Dánia

20:00 C csoport
Lengyelország–Argentína
Szaúd-Arábia – Mexikó

 

Kivetítőinken megjelent:
Mindegy ki a hős, nem igaz? Hogy különbözhetnek ennyire drámaian az érinthetetlen brazilok és az érthetetlen portugálok?!

Min csodálkozunk! A vébéket védekezéssel szokás nyerni

A tökéletes franciákat Griezmann irányítja, míg a mákos lengyeleket Szczęsny (olyanok is), Messi meg Messi

A szóra sem érdemes angolok és hollandok helyett beszéljünk azokról, akik megérdemlik

Antifocival fizetünk meg a vébécsodák ünnepléséért

A Bayern–Japán és a magyar vébécsúcs ostroma sem tartogatott annyi izgalmat, mint egy 0-0-s meccs félideje

Messiék felkenődtek a szaúdi nagy falra, miközben Lewandowski is megtudta, ki az igazi vébéGOAT

A 100 az új 90 – az Iránnal dúsított angol támadásoknál is nagyobbat szólhatott volna Bale

Itt már nem kellett csalni, a katariak belevesztek a Vasas-legenda ecuadori antitézisébe

További tartalmak