search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Átlagosan hét percet nőtt az aktív játékidő az előző vb-hez képest

mti
A kényszerszünetek kompenzálására bevezetett megnyújtott hosszabbításokkal, ráadásokkal átlagban 59 percre nőtt a tényleges játékidő a katari labdarúgó-világbajnokság eddig lejátszott mérkőzésein – jelentette be Pierluigi Collina, a nemzetközi szövetség játékvezetői testületének vezetője.

Kiemelte: a FIFA meglehetősen elégedett a változással, melynek következtében az eredetileg 90 perces találkozók több mint 100 percesre nyúlnak. A labda így 55-67 percig van aktívan játékban. A legutóbbi, 2018-as vb-n néhány meccsen mindössze 52 perc volt a tényleges játékidő, amikor például hosszú ideig néztek vissza egy-egy vitatott esetet.

„Az emberek azért vannak itt, hogy meccseket nézzenek és szórakozzanak – mondta Collina. – Olyan ez, mint amikor elmész egy koncertre, boldog vagy, és kérsz ráadást az énekestől.”

A világbajnokság bíráskodására vonatkozó irányelv eleinte meglepetésként hatott az extra hosszú ráadások miatt, akadt olyan is, amikor tíz perc hosszabbítás zárta le a mérkőzést. Az Anglia–Irán 6–2-es összecsapás sérülések és a sok gólöröm miatt nem 90, hanem több mint 117 perces volt. A FIFA arra biztatta a játékvezetőket, hogy sérüléssel járó szabálytalanságok után legalább egy perccel, cserék miatt pedig játékmegszakításonként fél perccel növeljék az adott mérkőzés idejét, és vegyék figyelembe az elhúzódó gólünnepléseket is.

Borítókép: Pierluigi Collina (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ezért van ennyi hosszabbítás a vb-meccseken
A vasárnap és hétfőn lejátszott négy mérkőzéseken összesen 65 perc hosszabbítást mutattak fel a negyedik játékvezetők. Az Anglia-Irán összecsapás önmagában 24 extra játékpercet tartogatott, s míg az első félidőben az iráni kapus sérülése miatt érthető volt a 14 perc ráadás, addig a második játékrészben 6-1-es állásnál már nehezebben volt értelmezhető a 10 minutum bónusz. Itt a magyarázat, miért ilyen hosszúak a vb-meccsek.
Külföldi futball