search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A lenyugvó nap ereje, mi? A felkelőé, az írta át a futball törvényét

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
Ekkora ramazuri mellé tényleg el kéne a sör, a németeknél fogyhatott is egy-két kriglivel, ugyanis akárcsak a belgáknak, nekik is bealkonyult a katari vébén, amelyen ugyanúgy tündököl a felkelő nap országa, mint pénteki kivetítőnkön.

A lenyugvó nap

Miután Marokkó már az elején elhúzott, eldőlt, a legutóbbi vébé ezüst- és bronzérmese előrehozott egyenes kieséses meccset vív, egyetlen kitétellel: amíg az állás iksz, addig a horvátok a továbbjutók.

A párhuzamos valóságban:

„Sorfalállítgató” Borjan hamarjában irányba tette a marokkói szekerét. Igaz, az első döccenő csempészett egy kis izgalmat az útba: a torna első öngóljával csak a sértetlenség lett oda, pedig kezdtük elhinni, ‘18-ban ellőtték az összeset, mármint öngólt. A lelkes kanadaiakat néhány centi választotta el első vébépontjuktól, és a szép búcsúztatástól, de Zijesék behúzták – a csoportot is.

És maradt a 0-0. Noha már a középkezdésben ott rejlett a mozgalmas folytatás ígérete. Luka Modrić a Realnál leshette el a trükkös kezdés ötletét, és ajánlhatta a szakmai stáb figyelmébe, hogy ha a belgák úgy is félszemmel a szennyesüket kiteregető szivárogtató nyomait keresik, gyors beverhetnék az újabb szöget.

A kezdő sípszónál a horvátok a jobb szélen startoló triójukkal palizták be a belgákat, ugyanis a könnyedén kiháromszögezett labdából a kiváró Modrić a specialitásának számító külsős indítással a bal oldalon, nagy területen egy az egyben maradó Ivan Perišićet hozta helyzetbe.

A tatás iramban folyamatosan jöttek a jelek, kinek sűrgősebb. Egyikeként a ki tudja, hány százalékos állapotban lévő Romelu Lukaku. De még így is a napnál világosabbá vált, hogy Roberto Martínez az évek során köré építette a stratégiáját.

A horvátok passzív védelmi lánca között labdát kapó Kevin de Bruyne szabadon fordulhatott szembe a kapuval, a két védőt is lekötő Lukaku pedig a beindulásával a mögötte érkezőknek nyitott ordas passzsávot.

Egyébként két eredeti old school válogatott meccsét láthattuk, amely visszarepített minket a prepresszing korba. Passzív védelmi blokkokkal, gólvonalhoz ragaszkodó kapussal. Amikor még a jó csapatoknál nem volt alapvetés a letámadás. Akinél a labda volt, hadd jöjjön.

A támadásaktivitás (xT) szabályos hullámzása pontosan jelzi, hogy sem a horvát, sem a belga válogatott nem dominálta a találkozójukat (forrás: Twitter/Opta Analyst)

A tengernyi hosszúságú labdajáratások közben (a horvátoknál 20, a belgáknál 25 darab tíz átadást meghaladó támadásszövést jegyeztek fel) az aktív védekezési mutatók beestek (a PPDA az ellenfél térfelén engedélyezett passzok számát méri két labdaszerzési kísérlet közt; ez 18,4, illetve 15,3 volt, a vébémezőny legnagyobb nyomást kifejtőinek átlaga 8 passz körüli).

Horvátországnak 11, Belgiumnak 12 labdaszerzése volt az ellenfél térfelén – viszonyításként: Ausztrália a Dánia elleni győztes meccsen ezt 20-szor tette meg (forrás: Opta)

Végtére is tucatnyi 30. életévét betöltő spíler poroszkált a pályán. És Martínez még ekkor is Eden Hazard-tól remélte a megváltást, aki jó ideje a védelmek idegei helyett a duginasira jár rá. A bűnbak cípőjéből így sem fogja kiütni Lukakut. Holott kulcscsatáruk vébéje már az őszi sérülésével gallyra ment, formán kívül csupán erőlködésre futotta. Emlékezetes, vigasztalhatatlan erőlködésre.

Ilyen bőséges választéknál luxus az egydimenziósság. Drágán megfizették az árát, hogy kapitányuk nem bírt parancsolni az érzelmeinek és összenőtt az aranygenerációval. Melynek a nyugtával dicsérte a napot, majd elégedettségében lemondással zárta. Nem minden arany, ami fénylik.

A felkelő nap

A spanyolok ismerték Lineker törvényét.

A párhuzamos valóságban:

A kezdetén:

Musiala-csendélet (kép: M4 Sport)

és a végén:

Musiala-csendélet (kép: M4 Sport)

Közben:

Jamal Musialának 84 labdaérintése volt Costa Rica ellen, ebből 24 a tizenhatosán belül – ennyit soha egyetlen játékosnál sem rögzítettek világbajnokságon, mióta 1966-ban statisztikákat kezdtek vezetni (forrás: Opta)

Bővebben?

Továbbjutásra. Itt. Nem. Lehet. Baj. Musiala. És. A. Többiek. Navas. És. A. Többiek. Egykapuzás. Rüdigerék. Neuer. Bajlesz!. Bajlesz!!! Ajjaj. Bajvan. Nagy. Többiek. Lukaku-effektus. Musiala-kapufák. Havertz 1. Navas. Havertz 2. 9-es. Hajrá. Spanyolok. Olmó!!! 6,1. xG. Scheiße. Csüsz. Megint.

Még bővebben?

2006: Németország – Costa Rica 4-2

(MTI/EPA/Olivier Matthy)

2022: Németország – Costa Rica 4-2

(MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Nincs itt semmi látnivaló! A végén mindig a németek győznek. Mikor kiesnek, akkor is.

Tehát a továbbjutáshoz a spanyoloknak mindössze arra kellett ügyelniük, ne kapjanak ki nagyon a japánoktól. Mert a felkelő napnak is van ereje, és a természet törvénye még a futballénál is erősebb.

Persze nem így indult. Hiába a három belső védő, Gavi szűkebb folyosókban is megtalálná a rést, mint amit előtte nyitottak, és a könnyű gól csak fokozta a spanyolok türelmét.

Az első fázisban a spanyolok mindig felveszik a pozíciós játékukhoz a lehető legtökéletesebb alakzatot, hogy a védelmi láncok közt meglegyenek a passzopciók és kombinációs lehetőségek. A japán középpályások így választás elé kerültek: 1) ha szűken maradnak, hogy ne lehessen köztük átjátszani, akkor az ellenfél a szélső védőin át juthat előre; 2) vagy horizontálisan megnyúlnak, hogy ne legyen akkora tér a spanyolok jobb, illetve bal bekkje és szélsőik között, de akkor a belső passzsávok lettek nagyobbak. A spanyol játékosok forgásai a széleken tovább kuszálhatják a szálakat, hisz újabb döntésre készteti a védőket, miközben például a bal oldalon (a jobb sarokban, a kis képen) így Pedri már nem a kapunak háttal veheti fel a labdát, Dani Olmo behúzódhat a félterületbe, hogy onnan bontson, míg Baldé tarthatja a szélességet.

(kép: M4 Sport)

A távol-keleti udvariaskodás, hogy nem a legerősebb kezdővel indítanak, a szünetig tartott. Bár enélkül hogyan másként változtatnának egycsapásra a meccsek menetén? Doan Ricu specialitása például az, hogy amint csak lehet, beveszi egy exvilágbajnok kapuját. Bár mindkét góljuknál Alejandro Baldé mögé kerültek, a szemeinket vessük a túloldalra becserélt Mitoma Kaorura. A legélesebb Hattori Hanzo széles e fiókban. Egyszerre látja el a bal oldal valamennyi feladatát, szárnyvédő a hátsó ötösben, szélső a támadásban, a letámadásban első rangú, a gyors átmenetekben egyenesen világklasszis. A németek elleni egyenlítés, a spanyolok elleni is, végül a gólpassz, mind e portfólió referenciái.

A japán letámadások már az első félidőben is jelekre ugrottak, így a spanyol hátrafelé adogatásokra is. Hátrányban végképp fullba tolták. Mitoma amint tehette már követte is a kaputól távolodó labdát, majd a túlsó tizenhatosnál a legjobb ütemben zárkózott fel a társaihoz: előbb szerelt, és nem állt meg, amíg a kapushoz nem került a labda. Unai Simón a spanyol játékfelfogáshoz illőn – nem, nem elszórakozta!!! ha 7000-szer kihozzák és kétszer eladják, az vállalt kockázat – a precíz presszing nyomán egyedüliként szabadon maradó Baldéhoz emelt. A japánok viszont pontosan ezzel számoltak, a csatlakozó Ito Junya lecsapott, és Doan is – a védhető lövésért már elő lehet venni a kapust.

És egy kis geometria:
A gömb azon pontok mértani helye a térben, melyek egy adott ponttól legfeljebb adott távolságra vannak. Az adott pontot a gömb középpontjának (o), az adott távolságot a gömb sugarának (r) nevezzük.

Japánul: attól még, hogy a labda a középpontjának magasságában a vonalon kívül érinti a talajt, a sugara metszheti az alapvonal síkját. És a szabálykönyv a labda teljes terjedelmében határozza meg a kintlétét.

(kép: M4 Sport)

A környezetükkel harmóniában élő szamurájok tudták, az ellenfél legfőbb erőssége önmaga ellen fordítható, és a japánok tisztelik a hagyományaikat, eszükbe sem jutott kamikazeként feledésbe merülni. Megtanultak együtt élni a spanyol passzcunamival.

Még soha egyetlen válogatott sem nyert 17 százalékos labdabirtoklás mellett vébémeccset: de az 1064 spanyol passzkísérlet (90 százalékos pontossággal) csak meddő fölényt ért a kiválóan kontrázó, fegyelmezett Japán ellen, amelynek támadóaktivitása (xT) negyedórára ugrott ki, ami fordítást ért (forrás: Twitter/Opta Analyst)

Ha a japán válogatott tiszteletére origamit hajtogatnak majd hazájukban, az 0-1-ről fordítást fog megörökíteni.

Közben a nap pénteken is felkelt, hisz két hely még kiadó a vébén:
H csoport, 16 óra
Dél-Korea – Portugália
Ghána–Uruguay

G csoport, 20 óra
Kamerun–Brazília
Szerbia–Svájc

Kivetítőinken eddig megjelent >>

További tartalmak