search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Fájhat Flick feje – a csoportkör statisztikái óriási német fölényt mutatnak

m4sport.hu
Hiába búcsúzott a német válogatott a világbajnokság csoportköre után, az egész mezőnyre vetített támadóstatisztikákban messze kimagaslik. Azaz: a német válogatott hiába magasodott ki az egész mezőnyre vetített támadóstatisztikákban, búcsúzott a világbajnokság csoportköre után.

Nehéz kiigazodni a németek világbajnoki szereplésén, Hansi Flick együttese ugyanis Japán és Spanyolország mögött csak a harmadik helyen végzett a csoportjában. Ezek tények, amelyek mögé érdemes kontextust is tenni: a japán-spanyol meccsen alig néhány milliméteren múlt a japán gól érvénytelenítése vagy akár egy spanyol egyenlítés, mindkét esetben most a nyolcaddöntőre készülhetne a Nationalelf.

E csoport
E
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Japán
Japán
3
2
0
1
4
3
1
6
Spanyolország
Spanyolország
3
1
1
1
9
3
6
4
Németország
Németország
3
1
1
1
6
5
1
4
Costa Rica
Costa Rica
3
1
0
2
3
11
-8
3
Németország
GER
1
Japán
JPN
2
Spanyolország
ESP
7
Costa Rica
CRC
0
Japán
JPN
0
Costa Rica
CRC
1
Spanyolország
ESP
1
Németország
GER
1
Japán
JPN
2
Spanyolország
ESP
1
Costa Rica
CRC
2
Németország
GER
4
 

Félreértés ne essék: egy olyan válogatottól, amely nyolc éve világbajnok volt, előtte két vb-n is érmet szerzett, ez az eredmény hatalmas csalódás. Ugyanakkor talán nem minden előjel nélküli: a 2016-os Eb-elődöntőt követően ez már a harmadik csalódást keltő világverseny Mülleréknek, 2018-ban is kiestek a csoportban, s a 2021-es Eb-n is csak épphogy továbbjutottak – valószínűleg mindannyian emlékszünk rá, milyen körülmények között.

A német válogatott ennek ellenére jobban nézett ki, mint az elmúlt két alkalommal, amit a számok is alátámasztanak: a teljes vb-mezőnyt nézve a legtöbb lövést eresztette meg, legtöbb labdaérintést produkálta az ellenfél tizenhatosán belül, legtöbbször szerzett labdát az ellenfél térfelén és a legnagyobb várható gólszámot produkálta a csoportkörben.

Frank Rijkaardnak volt egy mondása, miszerint az edző leginkább a két tizenhatos közé tudja megkomponálni a csapatjátékát, onnantól elöl és hátul is a labdarúgók feladata, hogy megoldják az adódó szituációkat. Tegyük hozzá: a szövetségi kapitány válogatja ki a rendelkezésre álló állományból azokat a spílereket, akik erre alkalmasak.

Ennek ellenére ha egy csapat 10,25-ös xG-ből hat gólt és csak négy pontot szerez, okkal fájhat az edző feje. Az mondjuk más kérdés, hogy a csapatvédekezés globálisan mennyire működött a németeknél: Rüdigerék az egyik legkevesebb labdát veszítették a saját térfelükön, mégis kaptak öt gólt, úgy, hogy azokon a meccseken mattolták őket kétszer, amelyeken alapvetően nagy fölényben játszottak. A felkínált kontralehetőséggel az ellenfelek éltek, Flick együttese pedig nem tanult a Japán elleni első és második gólból, ezeket elkövette Costa Rica ellen is – igaz, végül ezek a kapott gólok a továbbjutást nem befolyásolták.

Az igazsághoz hozzátartozik, a Japán elleni váratlan vereség miatt Flick csapatának három éles meccs jutott a vb első szakaszában, míg mondjuk a braziloknak vagy portugáloknak csak kettő. Igaz, a brazilok még többet is veszélyeztették a kaput a Kamerun elleni “tét nélküli” találkozón, mint a két győzelmük során, így az alábbi statisztikák igenis relevánsak:

Szinte valamennyi, támadást vizsgáló csapatstatisztikában a németek vezetnek, ami pedig az ellenfél tizenhatosán belül történt labdaérintéseket illeti, két német is a legjobb háromban. Mindezek mellett érdemes rátekinteni, melyik továbbjutó csapatok voltak legkevésbé aktívak: ez alapján Lengyelországtól, Ausztráliától és Marokkótól várhatunk hasonlóan defenzív felfogást, aztán lehet, ez már a hirtelen halálban is eredményre vezet.

Ami a hatékonyságot illeti, eddig messze kimagaslik Spanyolország és Anglia, igaz, mindkét csapat értékéhez hozzátesz a hét, illetve hat rúgott góllal megnyert meccs. Németország xG-je így talán még látványosabb, de a két hatékonynak említett csapat a franciáknál, az argentinoknál és a braziloknál is kisebb xG-ből ért el jóval több találatot. A mezőny alsó negyedében Lengyelország, USA és Ausztrália található a továbbjutók közül.

Nyolcaddöntő
Hollandia NED
NED
Amerikai Egyesült Államok USA
USA
Argentína ARG
ARG
Ausztrália AUS
AUS
Franciaország FRA
FRA
Lengyelország POL
POL
Anglia ENG
ENG
Szenegál SEN
SEN
Japán JPN
JPN
Horvátország CRO
CRO
Rendes játékidő: 1 - 1
Hosszabbítás: 1 - 1
Tizenegyesekkel: 1 - 3
Brazília BRA
BRA
Koreai Köztársaság KOR
KOR
Marokkó MAR
MAR
Spanyolország ESP
ESP
Rendes játékidő: 0 - 0
Hosszabbítás: 0 - 0
Tizenegyesekkel: 3 - 0
Portugália POR
POR
Svájc SUI
SUI
 
Borítókép: Hansi Flick (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

További tartalmak