search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Fájhat Flick feje – a csoportkör statisztikái óriási német fölényt mutatnak

m4sport.hu
Hiába búcsúzott a német válogatott a világbajnokság csoportköre után, az egész mezőnyre vetített támadóstatisztikákban messze kimagaslik. Azaz: a német válogatott hiába magasodott ki az egész mezőnyre vetített támadóstatisztikákban, búcsúzott a világbajnokság csoportköre után.

Nehéz kiigazodni a németek világbajnoki szereplésén, Hansi Flick együttese ugyanis Japán és Spanyolország mögött csak a harmadik helyen végzett a csoportjában. Ezek tények, amelyek mögé érdemes kontextust is tenni: a japán-spanyol meccsen alig néhány milliméteren múlt a japán gól érvénytelenítése vagy akár egy spanyol egyenlítés, mindkét esetben most a nyolcaddöntőre készülhetne a Nationalelf.

E csoport
E
M
GY
D
V
RG
KG
GK
P
Japán
Japán
3
2
0
1
4
3
1
6
Spanyolország
Spanyolország
3
1
1
1
9
3
6
4
Németország
Németország
3
1
1
1
6
5
1
4
Costa Rica
Costa Rica
3
1
0
2
3
11
-8
3
Németország
GER
1
Japán
JPN
2
Spanyolország
ESP
7
Costa Rica
CRC
0
Japán
JPN
0
Ahmad bin Ali Stadium
Ahmad bin Ali Stadium
Hamarosan visszanézhető
Costa Rica
CRC
1
Spanyolország
ESP
1
Al Bayt Stadium
Al Bayt Stadium
Hamarosan visszanézhető
Németország
GER
1
Japán
JPN
2
Spanyolország
ESP
1
Costa Rica
CRC
2
Németország
GER
4
 

Félreértés ne essék: egy olyan válogatottól, amely nyolc éve világbajnok volt, előtte két vb-n is érmet szerzett, ez az eredmény hatalmas csalódás. Ugyanakkor talán nem minden előjel nélküli: a 2016-os Eb-elődöntőt követően ez már a harmadik csalódást keltő világverseny Mülleréknek, 2018-ban is kiestek a csoportban, s a 2021-es Eb-n is csak épphogy továbbjutottak – valószínűleg mindannyian emlékszünk rá, milyen körülmények között.

A német válogatott ennek ellenére jobban nézett ki, mint az elmúlt két alkalommal, amit a számok is alátámasztanak: a teljes vb-mezőnyt nézve a legtöbb lövést eresztette meg, legtöbb labdaérintést produkálta az ellenfél tizenhatosán belül, legtöbbször szerzett labdát az ellenfél térfelén és a legnagyobb várható gólszámot produkálta a csoportkörben.

Frank Rijkaardnak volt egy mondása, miszerint az edző leginkább a két tizenhatos közé tudja megkomponálni a csapatjátékát, onnantól elöl és hátul is a labdarúgók feladata, hogy megoldják az adódó szituációkat. Tegyük hozzá: a szövetségi kapitány válogatja ki a rendelkezésre álló állományból azokat a spílereket, akik erre alkalmasak.

Ennek ellenére ha egy csapat 10,25-ös xG-ből hat gólt és csak négy pontot szerez, okkal fájhat az edző feje. Az mondjuk más kérdés, hogy a csapatvédekezés globálisan mennyire működött a németeknél: Rüdigerék az egyik legkevesebb labdát veszítették a saját térfelükön, mégis kaptak öt gólt, úgy, hogy azokon a meccseken mattolták őket kétszer, amelyeken alapvetően nagy fölényben játszottak. A felkínált kontralehetőséggel az ellenfelek éltek, Flick együttese pedig nem tanult a Japán elleni első és második gólból, ezeket elkövette Costa Rica ellen is – igaz, végül ezek a kapott gólok a továbbjutást nem befolyásolták.

Az igazsághoz hozzátartozik, a Japán elleni váratlan vereség miatt Flick csapatának három éles meccs jutott a vb első szakaszában, míg mondjuk a braziloknak vagy portugáloknak csak kettő. Igaz, a brazilok még többet is veszélyeztették a kaput a Kamerun elleni „tét nélküli” találkozón, mint a két győzelmük során, így az alábbi statisztikák igenis relevánsak:

Szinte valamennyi, támadást vizsgáló csapatstatisztikában a németek vezetnek, ami pedig az ellenfél tizenhatosán belül történt labdaérintéseket illeti, két német is a legjobb háromban. Mindezek mellett érdemes rátekinteni, melyik továbbjutó csapatok voltak legkevésbé aktívak: ez alapján Lengyelországtól, Ausztráliától és Marokkótól várhatunk hasonlóan defenzív felfogást, aztán lehet, ez már a hirtelen halálban is eredményre vezet.

Ami a hatékonyságot illeti, eddig messze kimagaslik Spanyolország és Anglia, igaz, mindkét csapat értékéhez hozzátesz a hét, illetve hat rúgott góllal megnyert meccs. Németország xG-je így talán még látványosabb, de a két hatékonynak említett csapat a franciáknál, az argentinoknál és a braziloknál is kisebb xG-ből ért el jóval több találatot. A mezőny alsó negyedében Lengyelország, USA és Ausztrália található a továbbjutók közül.

Nyolcaddöntő
Hollandia NED
NED
Nézze vissza
3-1
Amerikai Egyesült Államok USA
USA
Argentína ARG
ARG
Nézze vissza
2-1
Ausztrália AUS
AUS
Franciaország FRA
FRA
Nézze vissza
3-1
Lengyelország POL
POL
Anglia ENG
ENG
Nézze vissza
3-0
Szenegál SEN
SEN
Japán JPN
JPN
Nézze vissza
1-1
Horvátország CRO
CRO
Rendes játékidő: 1 - 1
Hosszabbítás: 1 - 1
Tizenegyesekkel: 1 - 3
Brazília BRA
BRA
Nézze vissza
4-1
Koreai Köztársaság KOR
KOR
Marokkó MAR
MAR
Nézze vissza
0-0
Spanyolország ESP
ESP
Rendes játékidő: 0 - 0
Hosszabbítás: 0 - 0
Tizenegyesekkel: 3 - 0
Portugália POR
POR
Nézze vissza
6-1
Svájc SUI
SUI
 
Borítókép: Hansi Flick (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

További tartalmak