search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Kane nem középcsatár, Bellingham 19 évesen is klasszis – Anglia magabiztosan várja a Szenegál elleni nyolcaddöntőt

m4sport.hu
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság vasárnap esti (20.00) nyolcaddöntőjében a B csoportot magabiztos teljesítménnyel megnyerő angol válogatott az A csoport második helyén végző Szenegállal találkozik.

A párharc egyértelmű esélyese a 2018-as vb-n elődöntőig, a 2021-es Európa-bajnokságon döntőig menetelő Southgate-csapat, az Afrika bajnokaként Katarba érkező szenegáliaknak hatalmas hegyet kell megmászniuk, bár dicséretükre váljék, legnagyobb sztárjuk, Sadio Mané utolsó pillanatos kiesése ellenére is bejutottak a nyolcaddöntőbe – a válogatott történetében másodszor.

Sok lövés, agresszív letámadás

Az angol válogatott 2022-es Nemzetek Ligája-(le)szereplésére sokan baljós előjelként tekintettek a vb előtt, erre rácáfolva rendkívül magabiztosan hozták az első szakaszt: két győzelemmel és egy 0-0-s döntetlennel 2006 óta először végeztek vb-csoportjuk élén, a három mérkőzésen 9 gólt szereztek – a 2018-as tornán összesen 12-t.

Bal oldalt Anglia, a jobbon pedig ellenfeleik lövéstérképe látható

270 perc alatt összesen 39-szer kínálták meg lövéssel az ellenfeleket, ebből 17 el is találta a kaput. Eddig azonban alaposan felülrúgták az xG-jüket (várható gólok száma), hiszen a kilenc szerzett gól 5,3-as xG-ből született (a teljes mezőnyben ez a negyedik legmagasabb csoportkörös adat).

Tehát: kimagaslóan hatékonyak a kapu előtt, illetve az ellenfelek sem nehezítették meg a dolgukat túlságosan.

Ezzel szemben az angolok kapujára 25-szor lőttek, de ezek közül csak 5 talált kaput (2,7-es xGA). Ami viszont a Harry Magiure, John Stones belső védőpáros munkáját dicséri: 6-7 méteren belülről szinte lehetetlen lövőhelyzetbe kerülni ellenük eddig – olvasható le a fent jobb oldalon látható lövéstérképről.

Az angol válogatott labdaszerzéseinek pozíciója

Az angol labdaszerzések pozícióját összesítő grafikán jól látható, komolyan veszik a modern futball egyik legalapvetőbb követelményét, a letámadást. Southgate csapata már az ellenfél térfelének közepén megkezdi a presszinget, aminek meg is van az eredménye, a hatodik legtöbb labdaszerzés az ellenfél térfelén és sok gól.

Kane előkészítő szerepben, Bellingham 19 évesen is klasszis

Bár a Tottenham csatára remek góllövő formában érkezett Katarba (15 PL-meccsen 12 gól az őszi mérlege), ezen a vébén még nem talált be – négy lövésből semmi. De ez nem azt jelenti, hogy ne játszana hasznosan és hatékonyan, csupán nem a klasszikus középcsatár szerepkörben.

Ahogyan a hőtérképén is látszik, elsősorban a tizenhatos előterében mozog, és javarészt az előkészítésben jeleskedik – a csoportmeccseken három gólpassz fűződik a nevéhez, ez a legtöbb a teljes mezőnyben.

Már a torna előtt sejteni lehetett, hogy a 19 éves Jude Bellingham fiatal kora ellenére a vb egyik nagy szenzációja lesz – és egyelőre nem is okoz csalódást a játékával, sőt. Már az első, Irán elleni meccsen felhívta magára a figyelmet, amikor az első félidőben 41 passzából 41 volt sikeres, ráadásul első válogatott gólját is megszerezte.

A Dortmund 100 millió euróra taksált középpályásának három meccsre vetített akciótérképe mutatja, mindig ott van a pályán, ahol épp szükség van rá.

A csoportkörben:
• 93 százalékos pontossággal passzolt
• volt 3 lövése
• 7 sikeres szerelést hajtott végre
• 18 labdát szerzett

Egyébként Anglia az egyetlen csapat eddig ezen a vb-n, amely még nem kapott sárga lapot – legutóbb pont a magyar válogatott volt képes sárga/piros lap nélkül zárni egy világbajnokságot, még 1986-ban.

A hatékonyság lehet a kulcs

Szenegál 2022 után másodszor jutott el egy világbajnokság kieséses szakaszába. 2022 első felében Egyiptomot legyőzve nyerték meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, majd harcolták ki a világbajnoki szereplést – így papíron a legjobb afrikai csapatként jutottak a 16 közé.

Legjobb gólszerzőjük, az Aranylabda-szavazás második helyén záró Sadio Mané hiánya azonban alapos érvágás, amit leginkább hatékonyságuk mutat:

• kapura lövések száma: 42 (6. legtöbb)
• xG: 3,78 (16.)
• gólok száma: 5

Góljaikat öt különböző játékos szerezte, egyik legjobbjuk a Watford támadója, az Ecuador ellen büntetőből eredményes Ismaila Sarr.

Eddig kilenc lövése volt, emellett öt helyzetet alakított ki a csapattársak számára. A 24 éves játékos 17-szer cselezett, de ezen kívül is rengeteg párharcot vállal – néha még a saját tizenhatosáig is visszamegy, ha a kényszer úgy kívánja.

Titkos fegyverük lehet a Serie A-s Salernitana középcsatára, Boulaye Dia, aki Katar ellen szerezte eddigi egyetlen gólját, de emellett a mezőnyben is rendkívül hasznos: az ellenfelek térfelét gyakorlatilag az utolsó zugig bejátszotta, ami egy középcsatártól rendkívül ritka.

Ami némileg meglepő Szenegállal kapcsolatban, hogy többnyire masszív védelmükön is akadnak rések ezen a tornán: a hollandoktól kettő, Katartól és Ecuadortól egy-egy gólt kaptak a csoportkörben. A nyolcaddöntőben a középpályán is gyengülnek, az Everton játékosa, a 99-szeres válogatott Idrissa Gueye sárga lapos eltiltás miatt nem állhat rendelkezésre.

Ellenfeleik 29 alkalommal próbálkoztak kapuralövéssel, amelyek közül 10 talált kaput, 2,56-os xGA mellett kapták négy góljukat.

Ahogyan az ellenfeleik lövéstérképén látszik, Szenegál vagy kiszorítja ellenfeleit a tizenhatoson kívülre, vagy tökéletes pozícióból engedi őket lőni: a 29 lövésből 17 gyakorlatilag pont a kapuval szemben volt.

Az ellenfél 16-osán belül eddig 86 labdaérintést produkáló angolok ellen ez akár végzetes is lehet.

A párharc győztese a Franciaország-Lengyelország nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik a legjobb nyolc között.

Nyolcaddöntő
Hollandia NED
NED
Amerikai Egyesült Államok USA
USA
Argentína ARG
ARG
Ausztrália AUS
AUS
Franciaország FRA
FRA
Lengyelország POL
POL
Anglia ENG
ENG
Szenegál SEN
SEN
Japán JPN
JPN
Horvátország CRO
CRO
Rendes játékidő: 1 - 1
Hosszabbítás: 1 - 1
Tizenegyesekkel: 1 - 3
Brazília BRA
BRA
Koreai Köztársaság KOR
KOR
Marokkó MAR
MAR
Spanyolország ESP
ESP
Rendes játékidő: 0 - 0
Hosszabbítás: 0 - 0
Tizenegyesekkel: 3 - 0
Portugália POR
POR
Svájc SUI
SUI
 
Borítókép: EPA

További tartalmak