search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Nem adtak mást, mi lényegük, a franciák és az angolok is levetítették kampánygóljukat

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
Még a nyolcaddöntő sem állította komoly kihívás elé a francia és az angol válogatottat a vébén, de szövetségi kapitányaik eddig is nyílt lapokkal játszottak, amit hétfői kivetítőnkre illő gólokkal demonstráltak.

„Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – adta Lucifer szájába Madách Imre a politikusi örökbecsűt. De a vébé kampánycsendjének beköszönte előtt az uralkodó francia és a kihívó angol jelölt tervében nincs semmi ördögi.

Nyílt lapokkal játszanak, a programok tiszták és világosak. Ugyanakkor a vébé nem szavazáson dől el, a győzelemért nem a szurkolók szívét kell megnyerni.

Az aspiránsok projektjén ez látszik is:

Didier Deschmaps (54 éves, francia betonozó): BL-, vb- és Eb-győzelmek kupálták ki, egyiket sem volt élmény nézni, inspirációit is a biztos alapok adják, mert a referenciáik igazolják, fiai a pillanatok alatt felhúzott felhőkarcolókban extrák, ami négy éve is a felfutásukhoz vezetett.

 

Gareth Southgate (52 éves, angol jóember): a sorozatos bukásokban megcsömörlött lúzer tutista álarca mögött egy eminens tanuló bujkál, aki mások győzelméből igyekszik mindent ellesni és beépíteni, hogy a jobban kell akarni szlogen hamisságára kiugró sikerrel mutasson rá.

Elénk is tárult, milyen az ideális világuk.

A négy meccses átlag alapján a franciák a kapujuktól 40,3 méterre húzzák fel a a védelmi vonalukat, az angolok 54 méterre (a miheztartás végett: az argentinoké 46,9-en a spanyolok 49,2-n, braziloké 51,2-n van). A francia letámadási hajlandóság a kanyarban sincs, – az ellenfél térfelén megkísérelt labdaszerzések között engedélyezett passzok számát mérő – PPDA-mutatójuk 15,39, az angolok 8,22-jének közel a duplája (a braziloké 8,51, az argentinoké 8,51, a spanyoloké 7,41).

A franciák stratégiája, hogy ürüljön az a túlsó térfél, az angoloké, hogy labdával sterilizálják az ellenfeleket, ezért amilyen gyorsan csak lehet, visszaszerzik.

Az már szóra sem érdemes (vagy mégis?), a szövetségi kapitányok, nem akciósztároknak castingolták kilenceseiket.

A francia és az angol válogatott centere a nyolcaddöntőben: a bal oldalon Olivier Giroud lengyelek elleni hőtérképe a játékba avatkozásainak alapján, a jobbon Harry Kane akciótérképe a szenegáliak legyőzése során. A gól csak a ráadás (forrás: Opta)

Noha természetesnek vesszük, hogy a megvalósításhoz tobzódnak a tehetségekben, valójában azonban az emlékezetünk rövid.

A 2010-es évek fordulójának lejtmenetében Laurent Blanc-t rasszista vádak érték, holott az akkori kapitány csak arra figyelmeztetett, túlontúl előtérbe helyezték a fiatalok kiválasztásánál a fizikai kritériumokat. Talán tényleg nem azt kellett volna mondania, hogy a spanyoloknak azért nincs ezzel gondja, mert náluk nincsenek feketék. Ám gondoljunk csak Antoine Griezmann-ra, a Real Sociedadig menekült, mivel törékeny termete miatt a francia akadémiák lépten-nyomon eltanácsolták. Mára a Ligue 1-t a tehetségek ligájaként hirdetik, és körülbelül három vébéesélyes garnitúrát is összeránthatnának.

A csatorna másik oldalán szintén észlelték, hogy a spanyol módi a menő, s mi fontosabb, miért. Az FA 2014-ben közzé is tette, hogy innentől a játékügyesség és a játékkészség az angol DNS része lesz. Átalakították a képzésüket – hisz olyan játékosok kell nevelni, akik beférnek a PL-be, vagy kelendőek a kontinensre –, és hogy mit akarnak viszontlátni a válogatottaknál. Dominanciát, türelmes támadásokat és gyorsan visszaszerzett labdákat. Tádáám. Természetesen nem ovifocistáik értek korán, de Southgate hozta az alapelveket, ha már a kidolgozásánál is ott volt.

És akkor elő a farbával, elő a forgatókönyveket és a kampányfilmeket, hogy gólok adjanak nyomatékot az elképzeléseknek.

A francia film röviden: a lengyeleket croissant-ozni invitálják, aztán elfutnak az övékkel is és odaadják Kyliannek.

Hogy Mbappé jól lakjon, kell, aki indít (Antoine Griezmann, az erősebb üzenet kedvéért a videóban egyenesen a saját tizenhatosáról rúgja előre), kell, aki lekészít (Olivier „Megteszem, de közben lehetnék a gólrekorder? ”Giroud), és kell, aki magára rántja a védőket (Ousmane Dembélé). Mindenki egyért, egy mindenkiért. A reklámarcuk már a csoportkörben is kiemelkedően veszélyeztette az ellenfeleket.

Már a csoportkörben is Kylian Mbappé nevéhez fűződött a legtöbb próbálkozás, ahogy a legmagasabb várható gól (xG-) mutató is (forrás: Opta)

Az angolok meg leültetik teázni a szenegáliakat, de addig adogatják körbe, amíg kihűl, majd az ölükbe öntik.

Mikor a vendég már elhinné, hogy eludvariaskodnak egymás közt, Phil Foden kavar, Harry Kane tálal, Jude Bellingham pedig paff. A hosszúról már csak a gólöröm kacaja hallatszik.

Akár ugyanannak az akciónak is hihetnénk, de nem az: az angolok első és harmadik gólját a szenegáliak elleni nyolcaddöntőben egyazon séma előzte meg, Foden a bal szélen (másodjára Luke Show közreműködésével) Kane-hez játszik, akit Kalidou Koulibaly a védőlácból kilépve is követ, a mögötte nyíló folyosóba indul Bellingham, hogy kiszolgálja a középen érkezőt (a második esetben Kane-t szerelik, de Foden továbbviszi a támadást) (kép: M4 Sport)

Eddig magabiztosan érlelgették terveiket, a botlásoknál is nyugalmat sugározhattak, hogy nyugi, nem itt kell domborítani, de a nyilvános megmérettetés előtt a kisördög mégsem alszik: a homlokegyenest ellentétes erőket képviselők ütközetében képes-e korrigálni Deschamps vagy Southgate, ha beüt a krach?

A Távol-Kelet kontra esélyesek nyolcaddöntős hétfőn újabb párharc alakul ki:
16:00 nyolcaddöntő, Japán–Horvátország
20:00 nyolcaddöntő, Brazília–Dél-Korea

Kivetítőinken eddig megjelent >>>

További tartalmak