search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Spanyolországot húsz éve sújtja a tizenegyespárbajok átka

m4sport.hu | Kovács Máté
A spanyol labdarúgó-válogatott a gól nélküli rendes játékidő után tizenegyespárbajban 3-0-ra alulmaradt Marokkóval szemben a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében. A La Furia Roja egyetlen büntetőt sem értékesített az afrikai csapat ellen, pedig Luis Enrique tavaly még úgy nyilatkozott, a lehetséges ítéletvégrehajtókkal egy év alatt ezer tizenegyest gyakoroltatott, ám ezúttal a kemény munka nem hozta meg a gyümölcsét.

A Marokkó-Spanyolország nyolcaddöntő tizenegyespárbaja:

2002-ben kezdődött a vesszőfutás. Spanyolország a húsz évvel ezelőtti világbajnokságon Dél-Koreával szemben 5:3 arányban alulmaradt a tizenegyespárbaj során a negyeddöntőben. Tizenhat év telt el, mire egy újabb nagy tornán büntetőpárbajhoz kellett odaállnia a spanyol játékosoknak, a 2018-as vébé nyolcaddöntőjében azonban Oroszország ellen sem sikerült győztesként elhagyni a pályát. A legfájdalmasabb pofon pedig a tavalyi Eb-n jött, amikor a későbbi győztes Olaszországgal szemben 4-2-re veszítették el a tizenegyespárbajt az elődöntőben. Akkor Álvaro Morata és Dani Olmo rontott a büntetőpontról – előbbinek most alkalma sem volt már odaállni a labdához – és már akkor is Luis Enrique irányította a válogatottat. A spanyol szövetségi kapitány pedig szerette volna elkerülni, hogy újfent ilyen szívszaggató módon búcsúzzon egy tornáról a La Furia Roja, épp emiatt a szakember egyenként ezer büntetőrúgást adott házifeladatként az elmúlt egy évben azoknak a játékosoknak, akikkel számolna ilyen helyzetekben. Ugyanis, mint a vébé előtt fogalmazott: „a tizenegyespárbaj nem szerencse kérdése, ha helyén vannak az idegek és eleget van gyakorolva a kivitelezés, akkor nem lehet nagy gond.”

Marokkó ellen viszont lett. A direkt ezzel a céllal becserélt Sarabia a kapufára lőtte a tizenegyest, Soler és Busquets lövését pedig Búnú hárította. Luis Enrique a fájó kudarc után vállalta a felelősséget:

Én választottam az első három lövőt a tizenegyespárbajban, a többit a játékosok döntötték el, de már odáig nem értünk el. Búnú remek kapus, ezt megmutatta most is. Gratulálok Marokkónak, sajnálom a szurkolóinkat. Ami a jövőmet illeti, a következő héten egyeztettünk majd, ennek nem most van itt az ideje, de még egyszer mondom, minden felelősség csak engem terhel” – nyilatkozta a spanyol szövetségi kapitány.

Spanyolország legutóbb 2002-ben Írország ellen tudott tizenegyespárbajt nyerni világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon, húsz évvel ezelőtt Írország ellen a nyolcaddöntőben sikerült így kivívni a továbbjutást. A La Furia Roja az első olyan válogatott lett, amely már négy csatát bukott el büntetőrúgásokkal a világbajnokságok történetében. A mostani mellett már említett 2018-as és 2002-es előtt 1986-ban Belgiummal szemben maradtak alul. Arra pedig eddig egyszer volt példa a vébéken, hogy egy csapat egyetlen tizenegyest se értékesítsen, 2006-ban Svájc járt így Ukrajna ellen.

Borítókép: MTI/EPA/Mohamed Messara

További tartalmak