search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Kisebb csoda kell Horvátországtól a brazil henger megfékezéséhez

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Míg Horvátország szinte vért izzadva, egy Japán ellen hősiesen megnyert tizenegyespárbaj után váltotta meg jegyét a legjobb nyolc közé, addig Brazília Dél-Koreával szemben megmutatta, a joga bonito él és újra itt van. Az eddig látottak pedig nem sok jóval kecsegtetnek Luka Modricékra nézve.

A brazil labdarúgó-válogatottnál már a kerethirdetéskor is látható volt, a Selecao erősen orrnehéz és identitásához hűen Katarban szeretné csúcsra járatni a támadófocit. Ezt pedig Tite együttese eddig tökéletesen meg is valósította. Ugyan Svájc ellen nehezen jött össze a győzelem, míg a szinte már tét nélküli, Kamerunnal szemben vívott mérkőzésen gólt sem rúgott Brazília, Szerbia és Dél-Korea ellen megmutatta legfőbb erősségét. Neymarék eddig 75 lövést eresztettek meg, melyből 30 kaput is talált – ennél több próbálkozással egyetlen csapat sem rendelkezik –, és ugyan a 9,53-as xG-jükre „csak” 7 gólt szereztek, ez bőven lehetett volna több is. Szerbia ellen két kapufa és Milinkovic-Savic bravúrjai is kellettek, hogy végül 2–0 maradjon az eredmény, míg a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben egy félidőt gálázott a Selecao, a második játékrészben már messze nem futballozott akkora elánnal.

Brazília és az ellenfeleinek lövéstérképe

Brazília eddig 75 lövést eresztett meg, melyek közül 30 talált kaput. 9,53-as xG-re 7 gólt szereztek. Ezzel szemben mindössze 26 lövést engedtek az ellenfeleknek (9 talált kaput), és 1,43-as xG-re csupán két gólt kaptak. A két ábra közti különbség magáért beszél…

S míg a brazilok épp a támadásbefejezéseknél „teljesítettek alul”, addig a horvátok védelme alaposan felülteljesít az ellenfelek által végrehajtott próbálkozásokkal szemben. Már a Belgium ellen elért 0–0 során is nagy szükség volt Livakovic bravúrjaira és valljuk meg, a szerencsére is. Négy mérkőzés során Horvátország ellenfelei 41 lövéssel próbálkoztak, ami összességében 4,89-es aggregált xG-vel bírt, de ennyi és ilyen minőségű helyzetből csak kétszer sikerült betalálniuk. Ezek alapján elég csak belegondolni, ha a két mutató megfordul, és a brazilok jól sáfárkodnak a helyzeteikkel, a horvátoknak pedig nem lesz annyi szerencséjük (vagy elfogynak Livakovic bravúrjai), akkor milyen eredményt hozhat ez a negyeddöntő.

Horvátország ellenfeleinek lövéstérképe

Eddig 41 lövés a horvát kapu előterében, amely összesen 4,89 xG-t eredményezett az ellenfeleknek, mégis csak kétszer sikerült bevenni Livakovic kapuját. Szerencse vagy bravúros védekezés? A brazilok ellen kiderül.

A brazil válogatottat akkora egyéniségek alkotják, hogy nehéz is kiemelni egyet-kettőt közülük. Most mégis kísérletet teszünk rá, a két legfontosabb láncszem eddig Tite játékában Richarlison és Casemiro. Utóbbira ráadásul kifejezetten nagy szükség lehet majd, hiszen tőle jobban a Selecaoból senki nem ismeri a horvátok legjobbját, Luka Modricot. A Manchester United középpályása igazi híd a védelem és a támadások között, s kulcsszerepe van abban, hogy a brazilok labdaszerzései ilyen remekül működnek eddig. Casemiro már 18 alkalommal csent labdát az ellenfelektől, ami a legmagasabb mutató a védőket leszámítva a világbajnokság játékosai közül. A brazilok motorja a box-to-box középpályások iskolapéldája. A tizenhatostól a tizenhatosig bejátssza a pályát, s mint egy jó munkásember: ott segít, ahol tud. A brazilok védekezési felfogását pedig remekül jelzi, hogy a hőtérképén erősebb nyoma van az ellenfél térfelén, mint a sajátján.

Casemiro akció- és hőtérképe

Minden bizonnyal sok futballrajongóban felmerült a kérdés még a vb elején, hogy miért az a Richarlison kezd Tite csapatában, aki a Premier League-ben még gólt sem szerzett a szezon során, s miért nem az Arsenalban remeklő Gabriel Jesus. Egész egyszerűen a brazil szövetségi kapitány rendszerébe tökéletesen beleillik a Tottenham támadója és ezt rögvest az első meccsen bizonyította, amikor Szerbia ellen az ő két gólja döntött. Szépen lefoglalja a védőket, hátrajár besegíteni a labdaszerzésekben és rendkívül termékeny is az eddig látottak alapján. Dél-Korea ellen egészen pazar játék után talált a kapuba és azonnal Tite-hez rohant ki táncolni, ami miatt a brazil válogatott meg is kapta a maga kritikáját, hogy nem tisztelték ellenfelüket, amikor minden gól után belekezdtek egy kis szambába. Ám a szövetségi kapitány azóta tiszta vizet öntött a pohárba, hogy egyrészt ennek oda egy edzésen megkötött megállapodás volt, miszerint ha Richarlison gólt szerez, akkor táncra perdül, másrészt pedig korából adódóan szeretne egy nyelvet beszélni a játékosaival, ezért is nem vonta ki magát e móka alól.

Richarlison hőtérképe

Már a fent leírtak alapján is borítékolható, milyen meccsre van kilátás péntek délután, és ezt az alábbi két összevetés tovább erősíti. A Selecao stílusából adódóan a játékosoktól nem áll messze egy-egy látványos és olykor hatékony csel. Az összemennyiségben nincs nagy különbség (75-50), ám ha a tizenhatoson belül végrehajtott mozdulatokat vesszük alapul, akkor bizony már szignifikáns differencia fedezhető fel. A brazilok 10 alkalommal próbálkoztak csellel az ellenfél kapujának környékén, míg a horvátoknál ugyanez a szám csak 2. Minden bizonnyal Dejan Lovren lehet majd Neymarék kiszemelt áldozata e tekintetben, mintsem a vb-n eddig remekül futballozó Josko Gvardiol, de egy biztos, mindkettőjüknek alaposan fel kell majd kötniük azt a bizonyost.

Brazília és Horvátország cseleinek térképe

A két csapat tisztázásainak összevetése (bal oldalon a braziloké)

S ha már ennyi minden Brazília mellett szól, mi lehet Horvátország esélye? A brazil védelem bal oldalának feltörése és Modric, valamint Perisic jó játéka. E kettő nélkül aligha rúg majd labdába Zlatko Dalic legénysége, ráadásul utóbbi az, ami az igazán nagy fegyvertényt jelentheti majd számukra, ugyanis a Tottenham középpályása rendelkezik a csapaton belül a legtöbb lövéssel (10), kialakított helyzettel (5) és csellel (10). Ugyan Perisic a pálya bal oldalán él igazán, de könnyen elképzelhető, hogy a horvát kapitány egy-egy alkalommal, vagy akár tartósan átvezényeli majd őt a másik oldalvonalhoz, hiszen Alex Sandro és Alex Telles hiányában nincs azon a poszton igazi szélsővédője a brazil válogatottnak. Viszont ahhoz, hogy a támadások is jól működjenek horvát oldalon, nagy szükség lesz majd a középpályán Luka Modricra is.

Ivan Perisic akciótérképe

Brazília az előző négy egymás elleni mérkőzésük során – köztük a legutóbbi, 2018-as felkészülési meccsen is – veretlen tudott maradni Horvátországgal szemben. A dél-amerikaiak legutóbb 2014-ben szerepeltek a legjobb négy között, most kilencedik alkalommal jutnának be az elődöntőbe. Az előző vb ezüstérmese eddig a vébék történetében kétszer lépett tovább a csoportkörből, és mindkét alkalommal eljutott legalább a legjobb négyig. S ugyan a négy évvel ezelőtti tornán sem volt egyszerű a sorsolásuk, most talán a létező legnehezebb feladat vár rájuk: kiütni a vb eddigi legjobb csapatát és legnagyobb favoritját.

A pénteken 16 órakor kezdődő Horvátország–Brazília összecsapást 15:15-ös felvezetéssel élőben közvetítjük a M4 Sporton és az m4sport.hu-n. A párharc győztese a Hollandia–Argentína mérkőzés továbbjutójával csap majd össze a legjobb négy között.

Negyeddöntő
Horvátország CRO
CRO
Brazília BRA
BRA
Rendes játékidő: 0 - 0
Hosszabbítás: 1 - 1
Tizenegyesekkel: 4 - 2
Hollandia NED
NED
Argentína ARG
ARG
Rendes játékidő: 2 - 2
Hosszabbítás: 2 - 2
Tizenegyesekkel: 3 - 4
Marokkó MAR
MAR
Portugália POR
POR
Anglia ENG
ENG
Franciaország FRA
FRA
 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Egy tizenegyespárbaj anatómiája – és Neymar büntetőjének igaz története
A lutri, a hazárdjáték, a ki koncentrál jobban közhelyes igazságai mentén azért akadnak törvényszerűségek is a vébék tizenegyespárbajaiban, és ha már a horvátok és a japánok továbbírtak a sztorit, az első adandó alkalommal boncolgatjuk is ezeket keddi kivetítőnkben, ahogy a téma mellékszálaként azt is, miért került kacifántosan a labda Neymárhoz a jót szórakozó brazilok büntetőjénél.
Külföldi futball