search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Southgate: A gólok döntenek, de ami a teljesítményt illeti, mindent kiadtunk magunkból

m4sport.hu
Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szombat esti, franciák elleni 2–1-es vb-negyeddöntős búcsú után szót ejtett a jövőjéről.

 

Noha az 52 esztendős szakembernek a 2024-es év végéig van érvényes szerződése az angol szövetséggel, a szervezet, illetve maga Gareth Southgate is hangsúlyozta a katari világbajnokság előtt, hogy a tornát követően leülnek, hogy megvitassák a folytatást.

Mivel Anglia szombat este 2–1-re kikapott a címvédő franciáktól, biztossá vált, hogy a negyeddöntő jelenti a végállomást, a meccs utáni sajtótájékoztatón pedig Southgate szót ejtett a jövőjéről is.

„A teljesítményünk alapján többet érdemeltünk volna. A gólok döntenek, én viszont a lefújás után csak annyit mondtam a játékosaimnak, nem gondolnám, hogy többet adhattak volna. Nagyon jól játszottak egy topcsapat ellen. Azért jöttünk, hogy megpróbáljuk megnyerni a világbajnokságot, hittünk is abban, hogy erre képesek vagyunk. Úgy gondolom, a címvédő elleni teljesítményünkkel meg is mutattuk, van egy olyan együttesünk, amely erre képes is lett volna. Én úgy gondolkozom, egy csapatként nyerünk és veszítünk. Gólokat kaptunk, helyzeteink is voltak.”

A tréner kitért a büntetőt hibázó Harry Kane-re.

„Hihetetlen fontos számunkra, ráadásul annyira megbízható a tizenegyeseknél, hogyha a hasonló helyzetben szerzett találatait nézzük, azok nélkül itt sem lehetnénk.”

Southgate végezetül szót ejtett a jövőjéről is.

„Ezek a tornák nagyon sokat kivesznek az emberből, úgyhogy most szükségem lesz egy kis időre, hogy átgondoljam a dolgokat, szerintem így a helyes. Idő kell, hogy mindannyian biztosak lehessünk benne, jó döntést hozunk.”

A brit sportsajtó egyébként rendkívül megosztott, ami a Southgate maradását illeti – a BBC szakértői, Martin Keown és Jermaine Jenas szerint a kapitány jó munkát végzett és maradnia kell a válogatott élén, de hasonlóan vélekedik Gary Lineker és Gary Neville is. Sokan ugyanakkor egyáltalán nincsenek megelégedve Southgate találkozók közbeni cseréivel, illetve rendszeres kezdőivel: Katarban például mindössze 33 percnyi lehetőséget kapott Trent Alexander-Arnold, míg James Maddison egy percet sem bizonyíthatott.

A Sky Sports a találkozó után igencsak megkérdőjelezte Southgate cseréit, kiemelve, hogy az angolok talán legveszélyesebb játékosa, Bukayo Saka lehozatala rendkívül meglepő volt.

„A franciák szenvedtek vele, túlságosan is sok volt Theo Hernándeznek. Bevallom, nem is tudtam elhinni, hogy Southgate épp őt cserélte le. Saka volt az a játékos, akit még akkor is fent hagyok, ha szerzünk még egy gólt és hosszabbítás jön. Furcsa döntés volt ez. Nyilvánvaló, hogy frissítened kell az együttesen, de Sakát egyáltalán nem hoztam volna le. Biztos vagyok benne, hogy Hernández felsóhajtott örömében, amikor látta, hogy leváltják Sakát.”

A szurkolók is kifejezetten megosztottak egyébként – a reakciók alapján sokak szerint nem Gareth Southgate a legalkalmasabb ember az alakulat irányítására, mások viszont úgy gondolják, az angol csapat jól játszott a világbajnokságon, amivel bizonyította, hogy maradnia kellene a szakembernek a 2024-es Európa-bajnokság végéig.

Eredmény, negyeddöntő
Anglia-Franciaország 1-2 (0-1)
al-Hor, 68 895 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)
gólszerzők: Kane (54., 11-esből), illetve Tchouameni (17.), Giroud (78.)
sárga lap: Maguire (90.), illetve Griezmann (43.), Dembélé (46.), Hernandez (82.)
Anglia:
Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones (Jack Grealish, 98.), Harry Maguire, Luke Shaw – Declan Rice, Jude Bellingham, Jordan Henderson (Mason Mount, 79.) – Harry Kane, Bukayo Saka (Raheem Sterling, 79.), Phil Foden (Marcus Rashford, 85.)
Franciaország:
Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphaël Varane, Dayot Upamecano, Theo Hernandez – Aurélien Tchouameni, Adrien Rabiot – Ousmane Dembélé (Kingsley Coman, 79.), Antoine Griezmann, Kylian Mbappé – Olivier Giroud

 

Borítókép: EPA/Noushad Thekkayil

További tartalmak