search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Marokkó előtt is voltak már meglepetéscsapatok elődöntősök

m4sport.hu
A legjobb négy közé jutásával okozott már meglepetést több európai csapat is, de volt már ázsiai is. Afrikai viszont most először játszhat vb-elődöntőt.

A katari labdarúgó-világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése, hogy Marokkó első afrikai csapatként bejutott a legjobb négy közé és elődöntőt játszhat. A marokkóiak csoportjukban a belgákat megelőzve, a nyolcaddöntőben a spanyolokat, a negyeddöntőben a portugálokat búcsúztatva jutottak el a helyosztókig.

A legutolsó 24 csapatos tornán, az 1994-es amerikai vb-n két olyan együttes is a négy közé jutott, melyeket valószínűleg a legelvakultabb szurkolóik sem vártak oda. Svédország bejutott a 16 közé, miután a Kamerun és Brazília elleni döntetlen mellett legyőzte Oroszországot, így második lett a csoportjában. A skandinávok a folytatásban a nyolcaddöntőben kiejtették Szaúd-Arábiát, majd a negyeddöntőben tizenegyespárbajban legyőzték Romániát. Az elődöntőben ismét összetalálkoztak a brazilokkal és ott már egygólos vereséget szenvedtek.

A bronzmeccsen azt a Bulgáriát győzték le 4-0-ra, amely a csoportban megverte a görögöket és az argentinokat, és bár Nigériától kikapott, így is továbbjutott. A nyolcaddöntőben tizenegyesekkel legyőzték Mexikót, majd a negyeddöntőben 2-1-re Németországot, így ők elődöntőzhettek a Roberto Baggio által irányított olaszokkal, akiktől 2-1-re kikaptak.

Négy évvel később Horvátország úgy vett részt első világbajnokságán, hogy előtte csak egy nagy tornán, az 1996-os Európa-bajnokságon szerepelt. A Jamaica és Japán elleni győzelem a csoportkörben azt jelentette, hogy az argentinok elleni vereség ellenére csoportjuk második helyén végeztek és továbbjutottak. A nyolcaddöntőben 1-0-ra legyőzték Romániát Davor Suker büntetőjének köszönhetően, a negyeddöntőben pedig Németország felett arattak ragyogó játékkal 3-0-s győzelmet. Az elődöntőben vezettek a házigazda franciák ellen, akik végül Thuram két góljával megfordították a meccset. A horvátok végül a bronzmeccsen Hollandiát 2-1-re legyőzve a harmadik helyen végeztek.

A 2002-es Japán és Dél-Korea által közösen rendezett tornán a japánok a nyolcaddöntőig, a koreaiak viszont az elődöntőig meneteltek. Utóbbiak a csoportjukba  a lengyeleket és a portugálokat is legyőzték, majd a 16 között az olaszokat, a nyolc között a spanyolokat búcsúztatták. A két sikerben nem csak a vb előtt kinevezett holland Guus Hiddink szövetségi kapitánynak, de a két meccs játékvezetőinek is jelentős szerepe volt.

Az elődöntőben aztán már nem volt aki segítsen, így egygólos vereséget szenvedtek Németországtól. Végül a negyedik helyen zártak, miután a bronzmeccsen 3-2-re kikaptak Törökországtól. A törökök a csoportban kikaptak a braziloktól, döntetlent játszottak Costa Ricával és megverték Kínát. A folytatásban előbb a társházigazda japánokat, majd Szenegált győzték le, hogy az elődöntőben ismét kikapjanak Brazíliától.

Többek között a törökök Szenegál elleni sikere is kellett ahhoz, hogy az idei tornán Marokkó legyen az első afrikai csapat, amelyik túljut a negyeddöntőn és éremért csatázhat.

Negyeddöntő
Horvátország CRO
CRO
Nézze vissza
0-0
Brazília BRA
BRA
Rendes játékidő: 0 - 0
Hosszabbítás: 1 - 1
Tizenegyesekkel: 4 - 2
Hollandia NED
NED
Nézze vissza
2-2
Argentína ARG
ARG
Rendes játékidő: 2 - 2
Hosszabbítás: 2 - 2
Tizenegyesekkel: 3 - 4
Marokkó MAR
MAR
Nézze vissza
1-0
Portugália POR
POR
Anglia ENG
ENG
Nézze vissza
1-2
Franciaország FRA
FRA
 
Borítókép: A marokkói játékosok, miután 1-0-ra győztek a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A franciák és a marokkóiak gólra játsszák – vezető gólra
A franciákat kiapadhatatlan támadórepertoárjuk, a marokkóiakat feltörhetetlen védekezésük már bevitte a vébén a négybe, az eddigi menetelésükből pedig vasárnapi kivetítőnkben arra következtetünk, hogy az elődöntőjükből az küzdhet meg a trófeáért, amelyik továbbra sem kerül hátrányba.
Külföldi futball