search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Portugáliában már azt találgatják, ki legyen Fernando Santos utódja a válogatottnál, Mourinho is esélyes

m4sport.hu
Portugália legnagyobb sportnapilapja, az A Bola arról számolt be, hogy Fernando Santos, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bizonyosan feláll a kispadról, függetlenül attól, hogy a szerződése 2024. július 31-ig, a következő Európa-bajnokság végéig szól.

A 68 éves szakember távozása még nem hivatalos, de a lap már olyannyira konkrét tényként kezeli az információt, hogy már egy közvéleménykutatást is indított, a szurkolók kit látnának szívesen utódjaként.

Santos 2014-ben váltotta Paulo Bentót, aki a világbajnokságon egyébként Dél-Korea nemzeti csapatát irányította, és meg is verte Portugáliát a csoportkörben, ha közvetve is, hisz a hazája elleni összecsapást csak a kispadról nézhette végig eltiltása miatt.

Fernando Santos irányításával története legnagyobb sikereit érte el a portugál válogatott, amely korábban semmit nem nyert, de 2016-ban Európa-bajnok, 2019-ben Nemzetek Ligája-győztes lett.

A katari világbajnokságon csoportjából magabiztosan jutott tovább Portugália, a nyolcaddöntőben Svájcot ütötte ki egy hihetetlenül könnyed 6-1-s győzelemmel, a nyolc között viszont komoly meglepetésre Marokkó állította meg Cristiano Ronaldóékat En-Nesziri fejesgóljával. A kicsi délnyugat-európai országban ezt a vereséget nem sikerült megemészteni.

Maga a szövetségi kapitány sem titkolta, a csapat azzal a szándékkal utazott Katarba, hogy megnyerje a tornát, bár azt is elmondta, sok tényezőnek kell megvalósulnia, hogy ez meg is történhessen. A negyeddöntőig mentek jól a dolgok.

Fernando Gomes, a Portugál Labdarúgó Szövetség elnöke regnálása alatt így másodszor kaphatja a feladatot, hogy megtalálja a megfelelő személyt a már-már nemzeti kincsnek számító válogatott élére.

Az A Bola szerkesztősége úgy döntött, azzal segít az elnöknek, hogy megtudja a portugálok véleményét egy egyszerű kérdést feltéve: Ki legyen Fernando Santos utódja?

Az újság 18 nevet sorol fel – mind portugál edző – 19. opcióként felveti, külföldi legyen-e.

A teljesség igénye nélkül, olyan nevek szerepelnek a listán, mint José Mourinho, Jorge Jesus – Szalai Attila jelenlegi mestere a Fenerbahcénél -, Carlos Queiroz, aki a vb-n Irán válogatottját irányította -, a már említett Paulo Bento visszatérése is felmerült, de ott található a Videoton egykori edzője, Paulo Sousa, aki nemrég a lengyel válogatottnál dolgozott, majd rövid ideig a Flamengo edzője volt, menesztéséig.

Olaszországban a La Gazzetta dello Sport írja, hogy a legnagyobb esélyes a posztra az AS Roma edzője, José Mourinho. A portugál szövetség az olaszok szerint kapcsolatba is lépett a Farkasok vezetőségével, és úgy tudják, nem zárható ki annak lehetősége, hogy az 59 éves szakember együtt látná el a kapitányi posztot a válogatottnál, illetve a rómaiak irányítását.

Úgy tudni, Mourinhónak nincs szándéka elhagyni klubcsapatát, de mellette szívesen vállalná hazája válogatottjának kispadját.

Borítókép: epa10359764 Head coach of Portugal Fernando Santos (R) and player Cristiano Ronaldo (C) react during the FIFA World Cup 2022 quarter final soccer match between Morocco and Portugal at Al Thumama Stadium in Doha, Qatar, 10 December 2022. EPA/JOSE SENA GOULAO

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Cristiano Ronaldo a 2024-es Eb-t tűzte ki célul
A portugál válogatott támadója a csalódást keltő vb-szereplés után sem gondolkodik a visszavonuláson, egyes sajtóhírek szerint Ronaldo a 2024-as Európa-bajnokságon is szeretne csapata hasznára lenni.
Külföldi futball
A franciák és a marokkóiak gólra játsszák – vezető gólra
A franciákat kiapadhatatlan támadórepertoárjuk, a marokkóiakat feltörhetetlen védekezésük már bevitte a vébén a négybe, az eddigi menetelésükből pedig vasárnapi kivetítőnkben arra következtetünk, hogy az elődöntőjükből az küzdhet meg a trófeáért, amelyik továbbra sem kerül hátrányba.
Külföldi futball
„Az álom tegnap véget ért" – Cristiano Ronaldo burkoltan üzent, az idei volt az utolsó vébéje
Cristiano Ronaldo<a href="https://m4sport.hu/2022/12/10/percrolpercrebejegyzes/koszonom-cristiano"> a könnyivel küszködve</a> hagyta el a játékteret miután <a href="https://m4sport.hu/katar-foci-vb-2022/cikk/2022/12/10/cristiano-ronaldoek-sem-tudtak-feltorni-a-marokkoi-reteszt-az-afrikai-egyuttesnek-egy-villanas-is-eleg-volt-az-elodontobe-jutashoz">Portugália 1-0-ra kikapott Marokkó ellen</a> a negyeddöntőben és így kiesett a világbajnokságról. Nem véletlen, hogy ily módon felszabadultak az érzelmek a 37 esztendős klasszisban, hiszen feltehetően utolsó vb-meccsén lépett pályára szombaton. Vasárnap pedig Instagram-odalán – hacsak burkoltak is – gyakorlatilag meg is erősítette ezt a tényt.
Külföldi futball