search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Folytatódik a Real Madrid vb-hagyománya? Hét játékos, aki az átigazolási piac slágere lehet a világbajnokság után

m4sport.hu | Szerző: Miklós Patrik
A világversenyeken a várakozások fényében vagy akár azok teljes hiányában maradandót alkotó futballisták klubváltása nem újdonság. A Real Madridnál például már-már hagyománnyá vált a vébéken kiemelkedő teljesítményt nyújtó labdarúgók megszerzése, de további topcsapatoknál sem ismeretlen ez a fajta kiválasztási módszer. Listába gyűjtöttünk néhány játékost, akik katari szereplésükkel felkerülhetnek az európai klubfutball elitjének kívánságlistáira, és akár már az előttünk álló januári, vagy a nyári transzferidőszakban klubot válthatnak.

A Real Madrid-hagyomány

Ugyan a játékosmegfigyelőknek már nehéz újat mutatni egy nagy tornán, hiszen szinte minden játékost pontosan ismernek és minden adat rendelkezésre áll, a világbajnokság mégis egy óriási lehetőség a futballisták számára, hogy megragadják a klubvezetők, a média és a szurkolók figyelmét. Utóbbira tökéletes példa a dél-koreaiak csatára, a Ferencvárossal is szóba hozott Cso Ku Szung, aki mindössze 20 ezer Instagram-követővel érkezett Katarba, de ez a szám a Ghána elleni duplája után már közel 2 millióra nőtt.

A Real Madrid persze nem az ő szintjén keresgél, de a Bl-címvédő pont egy olyan klub, amely rendszeresen kinézi magának a világbajnokságokon maradandót alkotó játékosokat.

Ki ne emlékezne a Fenomén Ronaldo 2002-es érkezésére a vb-cím elnyerése után, 2006-ban a szintén világbajnok Fabio Cannavaro csatlakozott – mindketten Aranylabdát nyertek a klubváltás után.

2010-ben csöndesebb évet produkált a Real, bár egy olyan 2009-es nyár után, amikor többek között Cristiano Ronaldo, Kaká és 2022 aranylabdása, Karim Benzema is érkezett, nem is várt tőlük nagy erősítést senki, ennek ellenére Sami Khedira és Mesut Özil is Madridba helyezte át székhelyét remek dél-afrikai vb-szereplésük után.

2014-ben a torna egyik legjobb kapusa, Keylor Navas, az egyik legnagyobb felfedezett és gólkirály, a kolumbiai James Rodríguez és a világbajnok németek egyik legjobbja, Toni Kroos játékjogát is megszerezte a madridi alakulat, míg a 2018-as vébét követően a legjobb kapusnak választott Thibaut Courtois, valamint belgákkal szintén bronzérmet nyerő Eden Hazard is az akkor még Zinedine Zidane által vezetett csapathoz került – utóbbi történet mint tudjuk, nem sült el valami jól.

Az alábbiakban összeszedtünk hat játékost, akik akár a felsoroltak nyomdokaiba léphetnek, vagy legalábbis kedvező pozícióba kerültek, hogy aláírják életük (első) nagy szerződését.

Cody Gakpo (Hollandia & PSV)

Gakpo remek szereplésére klubjában nyújtott teljesítményét látva számítani lehetett, s élt is a lehetőséggel, a katari világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettjévé vált azzal, hogy Hollandia házi gólkirályi címét már a válogatott első három meccsén eldöntötte.

A 23 éves támadó egész eddigi karrierjét a PSV-nél töltötte, a 2021/22-es szezonban hívta fel magára igazán a figyelmet: összesen 21 gól és 15 gólpassz fűződött a nevéhez, majd az év holland futballistájának is megválasztották.

fotó: EPA/Abedin Taherkenareh

Az Oranje szurkolói érthető módon reménykedtek, hogy Gakpo 2022 őszére is átmenti remek formáját, ám arra valószínű ők sem gondoltak, hogy a 20022/23-as szezonban a vb-szünetig 19 tétmeccsen 12 gólja és 14 gólpassza lesz klubjában, ezek után pedig 2002 óta első európaiként egy vb mindhárom csoportmeccsén betalál az ellenfél kapujába, de így történt.

A nyolcaddöntőben az Egyesült Államok ellen Gakpo extrája nélkül is magabiztos játékkal nyert Hollandia 3-1-re, a legjobb nyolc között pedig egy végletekig kiélezett csatában, tizenegyespárbajt követően búcsúztak Argentína ellen, ettől függetlenül a PSV Eindhoven minden bizonnyal komoly ajánlatokra készülhet Gakpoért.

Nyáron több Premier League-csapat is érdeklődött iránta, a világbajnokág közben a Real Madriddal, illetve a Manchester Uniteddel kapcsolatos pletykák erősödtek fel.

Enzo Fernández (Argentína & Benfica)

Kicsivel több mint hat hónappal ezelőtt Enzo Fernández még hazája egyik legnagyobb klubcsapatánál, a River Plate-nél játszott, ám a nyáron 18 millió euró ellenében a portugál Benficához igazoló támadó szellemű középpályás hamarosan még magasabb szintre léphet.

(fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Még a River Plate tagjaként, 21 évesen kapta meg első behívóját az argentin válogatottba, debütálására idén szeptember 24-én került sor. Ennek ellenére bekerült hazája vb-keretébe.

A csoportkör kezdetén kétszer csereként lépett pályára, de jó teljesítményének köszönhetően a harmadik meccsre már a kezdőben találta magát és Lionel Messi óta a legfiatalabb vb-kezdőcsapatba nevezett argentin játékos lett, azóta pedig szinte kihagyhatatlan láncszemmé vált Lionel Scaloni rendszerében.

A mexikóiaknak lőtt bombagólja után a lengyelek ellen egy gólpasszal vette ki részét a győzelemből.

A nyolcad-, a 120 perces negyed- és az elődöntőt is végigjátszotta, igaz, a hollandok elleni tizenegyespárbajban megremegett a lába. Vasárnap, a franciák elleni fináléban teheti fel a koronát katari teljesítményére – a fogadóirodáknál jelenleg magasan a legnagyobb favorit a torna legjobb fiatal játékosának járó díj elnyerésére.

A hirtelen jött rivaldafényt természetesen klubja is érzékelte, a Marca szerint a Real Madrid, a Barcelona valamint a Liverpool kiszemeltjévé váló középpályás játékjogáért 100-120 millió eurót kér a portugál klub, amelyhez még négy évig köti szerződés.

Jude Bellingham (Anglia & Dortmund)

A világ talán legkeresettebb fiatal játékosa a futball legjelentősebb eseményén, óriási nyomás alatt is bizonyította, az elmúlt években sem véletlenül irányította magára a legnagyobb klubok figyelmét.

Az angolok első 2022-es vb-gólját szerző Bellingham már most az egyik legsokoldalúbb középpályás. Miközben sorra döntötte az angol korrekordokat Katarban, nála több labdát egyik csapattársa sem szerzett (23), de a támadó harmadba érkező passzokban is kiemelkedő (48) volt, találata mellett gólpassz is fűződik a nevéhez a tornán.

fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

„Nem hiszem, hogy bárki is láthatta volna előre, mennyire gyorsan válik érett futballistává Bellingham. Az elmúlt öt hónapban újabb szintet lépett”nyilatkozta 19 éves játékosáról Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya.

Klubcsapata, a Borussia Dortmund – és az egész német bajnokság – legértékesebb játékosa (Jamal Musiala mellett), értéke jelenleg 100 millió euró körül mozog. Marco Reus hiányában októberben már csapatkapitányként vezette a BVB-t, amely minél előbb szeretne a játékossal egy új szerződést aláírni, 2,5-ről 6 millió euróra emelt éves fizetése mellett pedig egy 150 millió eurós kivásárlási árat meghatározni. Kérdés azonban, ez mennyire érdeke Bellinghamnek.

Hazájából a Liverpool és a Manchester United tűnik a legnagyobb érdeklődőnek, természetesen a Real Madrid is szívesen látná soraiban, de nemrégiben a PSG elnöke, Nasser Al-Khelaifi is beismerte, a Ligue 1 címvédője elviselné középpályáján a birminghami születésű játékost, akinek nevelőklubja 2020-as távozásakor visszavonultatta 22-es mezszámát. 17 éves volt ekkor.

A franciák ellen a legjobb 8 között búcsúzó angol válogatott egyik legjobbja ilyen kérők mellett ha télen még nem is, 2023 nyarán könnyen korábbi klubtársa, Erling Haaland útjára léphet, a norvég csatárt sem tudta maradásra bírni a Dortmund és végül a Manchester Cityben kötött ki.

 Josko Gvardiol (Horvátország & RB Leipzig)

Az elődöntőben vereséget szenvedő horvátok katari játékának eredményességét aligha, látványosságát már annál inkább meg lehet kérdőjelezni, Josko Gvardiol teljesítménye viszont egyértelműen a keret legjobbjai között van. Zlatko Dalic egyik bástyájának kiváló szereplését a számok is bizonyítják, a horvát játékosok harmadik legtöbb pontos passza és szerelése is az ő nevéhez fűződik.

A januárban 21. életévét betöltő hátvéd 2021 nyarán igazolt a Dinamo Zagrebtől az RB Leipzighez, ahol azóta folyamatosan, és most remek vb-szereplésével még inkább felhívta magára a középső védőt kereső topklubok figyelmét, még akkor is, ha az Argentína elleni elődöntő harmadik gólja előtt Lionel Messi az új rémálma lett.

Szeptemberben meghosszabbított szerződése 2027-ig szól a lipcseiekkel, piaci értéke 60 millió euró, de az érdeklődőknek talán ennél is jobban a zsebükbe kell nyúlni. Értesülések szerint a Chelsea már konkrét, 80 millió euró körüli ajánlatot tett, de a két manchesteri rivális konkurenciát jelenthet, így a licitálás könnyen elszabadulhat.

Azzedin Unahi (Marokkó & Angers)

A 22 éves középpályás kulcsszerepet játszott a marokkóiak elődöntős szereplésében, amivel a Premier League, a La Liga és a Bundesliga klubjainak érdeklődését is felkeltette, többek között a Barcelona is élénken figyeli a labdarúgót.

fotó: EPA/Tolga Bozoglu

2021 nyarán 2026. júniusáig meghosszabbította szerződését a francia Angers-nél. A világbajnokság előtt már folytak beszélgetések egy esetleges átigazolásról, az akkori hírek szerint például a Sevilla is érdeklődött.

Az egyelőre nem ismert, hogy a Ligue 1-ben jelenleg 15 meccsből két győzelemmel utolsó helyen álló Angers milyen összeget kérne a katari világbajnokságon remekül futballozó tehetségért, hiszen kontraktusában nincsen megszabott kivásárlási ár, az azonban bizonyos, hogy a francia csapat nehezen fogja akár már a téli átigazolási időszakban felvenni a versenyt a kérőkkel.

Richarlison (Brazília & Tottenham)

fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Tite sokak meglepetésére kihagyta Roberto Firminót a katari világbajnokságra utazó brazil keretből. Ekkor mindenki azt gondolta, Gabriel Jesus lesz az elsőszámú csatára az ötszörös vb-győztes dél-amerikai csapatnak, ám a szövetségi kapitány Richarlisonnak szavazott bizalmat, és a brazilok összesen öt lejátszott mérkőzése után teljesen jogosnak bizonyul az akkor még kérdéses döntés.

A korábban az Evertonnál, jelenleg pedig 50 millió euróért cserébe a Tottenhamnél futballozó 25 éves támadó négy meccsen bizonyíthatott, és három góljával megelőzte klubcsapatában az idei szezonban eddig 14 találkozón elért termését (2), egyben a negyeddöntőben végső esélyesként a horvátok elleni büntetőpárbaj következtében mégis kieső Brazília házi gólkirályi címét is bezsebelte.

Sajtóhírek szerint a Real Madrid Richarlisont is figyeli, és nem is lenne meglepő, ha a jövőben egy topcsapat berkein belül találhatnánk a játékost, hiszen a katari torna is jól mutatja, egy jól működő rendszerben, megfelelő kiszolgálás mellett klasszis teljesítményt tud nyújtani, így tökéletes választás lenne neki akár a spanyol főváros.

Kylian Mbappé (Franciaország & PSG)

A franciák világsztárjáról évek óta olvashatjuk, hogy éppen közel vagy távol áll a Real Madridtól, hosszabbít klubjával, vagy lelépni készül Párizsból, és ez vélhetően a katari világbajnokság után sem lesz másképp.

Kylian Mbappé tehetsége és klasszisa megkérdőjelezhetetlen, még 24 éves sincs, de már második világbajnoki címét nyerheti – sokan úgy jósolják, hosszú távon Erling Haalanddal ők ketten vehetik át a futball elitjétől lassan leköszönő Messi-Ronaldo páros helyét a legmagasabb polcon.

A világbajnokság aranycipőjére és legjobb játékosa címre is esélyes játékos 5 meccs után 5 gólnál és 2 gólpassznál tart a tornán (a szintén ötgólos Messi csak egy assziszttal előzi meg), de klubcsapatában sem panaszkodhatnak idei teljesítményére, 20 meccsen 19 találattal és 5 gólpasszal húzóembere a párizsi alakulat félelmetes támadósorának, kérdés, hogy meddig.

fotó: EPA/Noushad Thekkayil

Az Mbappé-Real Madrid mizéria sokadik felvonása lehetne a vb utáni időszak, hiszen bár Florentino Pérez, a madridiak elnöke már sokszor jelezte, a téma részükről lezárásra került, kétségünk ne legyen afelől, ha elgondolkozna a klubváltáson egy újabb párizsi csalódást követően, nem álmai klubja szerepel majd listája első helyén, akkor már lehet, hogy kétszeres világbajnokként.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

VIP metrókocsik, franciaágy a stadionban és dühös szurkolók a kapuk előtt – interjú egy katari focivébén dolgozó magyarral
<a href="https://m4sport.hu/labdarugas/cikk/2022/11/17/nyitva-hagyott-luxusautok-es-hutott-stadionok-varnak-mindenkit-katarban-interju/?fbclid=IwAR08Q0lzJnGIV-svEBEe0xvTAutmlO61kI0573TyFiqwZdlBwoBRFT8BftA" rel="noopener" target="_blank">Korábbi cikkünkben</a> már megírtuk, hogy több hazai szakértő is erősíti a katari labdarúgó-világbajnokság szervezőcsapatát. Rózsa Dóra a hivatalos megnevezés szerint assistant ticketing manager, aki a jegyreklamációkkal kapcsolatos ügyekért felel, és a vb több stadionjában is szükség volt már a segítségére.
Külföldi futball
Váratlan hős az elődöntőben: Kolo Muani 42 mp alatt, első labdaérintéséből tette biztossá a franciák vb-döntőjét
Negyedik mérkőzésén megszerezte első gólját a francia válogatottban Randal Kolo Muani. A találat fényét emeli, hogy tette mindezt egy világbajnoki elődöntőben, 42 másodperccel pályára lépése után, az első labdaérintésével. Ezzel a találattal vált biztossá, hogy Franciaország lesz Argentína ellenfele a vasárnapi döntőben.
Külföldi futball
Franciaország már feltörte a marokkói védelmet, 2-0-ra győzött a Deschamps-csapat, hatvan év után lehet címvédés a vb-n
Franciaország 2-0-ra győzött Marokkó ellen a katari labdarúgó-világbajnokság második elődöntőjében és így a címvédő lesz Argentína ellenfele a vasárnapi fináléban, amely valamilyen szempontból biztosan történelmi lesz, hiszen Lionel Messi karrierje során először lehet vb-győztes, vagy Didier Deschamps csapata hatvan éve nem látott bravúrt vihet véghez. Ezúttal pedig a bronzmeccs sem a csalódott csapatok csatáját hozza majd.
Külföldi futball
Hihetetlen statisztika: Lionel Messi a mérkőzései 52%-ban lett a meccs embere
Lionel Messi a <a href="https://m4sport.hu/katar-foci-vb-2022/cikk/2022/12/13/horvatorszagnak-eselye-sem-volt-messiek-siman-vb-dontosok-es-mar-csak-egy-lepes-valasztja-el-oket-a-vegso-sikertol">Horvátország elleni elődöntőben</a> gólt és gólpasszt jegyzett, valamint klasszis teljesítmény nyújtott, amivel a<a href="https://m4sport.hu/katar-foci-vb-2022/cikk/2022/12/14/messinek-baratja-sergio-aguero-adta-at-a-meccs-legjobbja-dijat-horvatorszag-legyozese-utan"> vb-n negyedik alkalommal lett a meccs embere</a>. Klub- és válogatottszinten ez már a 306. ilyen díja volt, amivel egyeduralkodó generációjában ezen a listán. A következtetés, ha Messi jól játszik, szinte borítékolható csapata sikere.
Külföldi futball