search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Messi és Álvarez a fegyver, de a védelem és Fernández az argentinok sikerének kulcsa

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Lionel Messi a Horvátország ellen 3-0-ra megnyert elődöntő után fülig érő mosollyal ölelte végig egyesével csapattársait, majd az ünneplés pillanatában egy kisfiús vigyor jelent meg arcán. Mindkét képsor beszédes, de az utóbbi igazán lényeges. Az első arról árulkodik, hogy igazi csapategység uralkodik az argentin válogatottnál, és a játékosok szinte már sokkal inkább Messiért szeretnék megnyerni a vébét, mintsem magukért. A hétszeres aranylabdás klasszis megkönnyebbültsége pedig azt árulhatja el, hogy 16 év fennforgás és tanácstalanság után most Messi a fogaskerekű gépezet hajtómotorja és nem pedig a káosztól megzabolázott zseni, hiszen Katarban úgy fest, minden tökéletes működik.

2016-ban Lionel Messi a Copa América döntőjének elvesztése után lemondta a válogatottságot. Akkor úgy vélekedett, nem bírja tovább, négy elvesztett finálé után mindent megtett, de semmire nem vágyott jobban, minthogy hazájával trófeát nyerjen, ám ez nem sikerült és belefáradt. Azóta tudjuk, a hat évvel ezelőtti döntés hátterében csak az elszabadult érzelmek álltak, hiszen a hétszeres aranylabdás Argentínával tavaly megnyerte a Copa Américát és ezzel megtörte karrierje legnagyobb átkát, vasárnap pedig a futball hallhatatlanságának legnagyobb kitüntetését szerezheti meg: világbajnok lehet a La Albicelestével. Milyen jól tette, hogy visszatért hazája szolgálataiért, pedig ha valakinek elnézték volna az argentinok is, hogy többet nem ölti már fel a címeres mezt, akkor az bizony Messi, mert ő tényleg mindent megtett, de a jutalomjáték csak most jön.

Az argentin vb-menetelés két kulcsszereplője: a két Lionel. Scaloni, az edző, és Messi, a zseni. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A vb-trófea elhódításához hét meccsen kell túljutni, kevésnek tűnik, de nem az. Csak az első hármon van lehetőség a hibázásra, s ha van ilyen, abból tanulni kell. Ráadásul ez a hét meccs egy háromhetes „utazást” ölel fel, amely során több mindenre rá lehet jönni, csiszolni a játékot, átalakítani a taktikát és új gyöngyszemeket felfedezni egy keretben. Így volt ez Argentínánál is. 36 veretlenül megvívott mérkőzéssel a hátuk mögött érkeztek Katarba, de rögtön az elsőn beleszaladtak a vb egyik legnagyobb meglepetésébe és egy fájdalmas pofonba, Szaúd-Arábia hátrányból fordítva nyert Lionel Scaloni együttese ellen. Az utána következő út ismert: Argentína szinte hibátlan játékkal jutott el a döntőig és meccsről meccsre javult a La Albiceleste játéka, olyannyira, hogy Enzo Fernández és Julián Álvarez beépítésével a horvátok elleni elődöntőben már a tökéletesség határát súrolták.

Ugyan a világbajnokság legjobb védelme Marokkóé volt a bekapott gólok tekintetében, de ha komplexitásában nézzük, bizony Lionel Scaolni együttesének hátsó alakzata is remek képet fest. A hat meccsen eddig csupán 34 lövés (ebből 8 talált kaput) veszélyeztette Emiliano Martínez kapuját, amiből ugyan öt gólt kaptak, de az ellenfeleik mindösszesen 2,4-es xG-t tudtak kidolgozni. Érdekes kérdés, hogy a mérkőzésenkénti közel 2,2-es xG-t produkáló Franciaország ellen mire megy majd a dél-amerikaiak bekksora. S ami hátul remekül működik, arra elől sem lehet panasza Lionel Scaloninak, ugyanis Argentína a már kiesett Brazília mögött a legtöbb kaput eltaláló lövést (37) mutatta be 80 próbálkozásból. Roppant támadófelfogású taktika, ami eddig 12,2-es xG-mutatóban és 12 szerzett gólban csúcsosodott ki.

Argentína és ellenfeleinek lövéstérképe a vb-n

Argentína eddig szemmel láthatóan a tizenhatoson belülről próbálkozott, egyetlen gólt szereztek azon kívül, azt is Messi szerezte. A hatékony védekezésüket jól jelzi (a kép jobb oldala), hogy az ellenfeleik eddig csak egyszer próbálkozhattak az öt és felesen belül (az ausztráloktól kapott öngól nem szerepel a lövéstérképen).

Argentína tizenhatoson belül fogadott passzai

Argentína számos alkalommal bejut az ellenfél legféltettebb területére. Az öt és felesen belülre eddig 23 passzt sikerült eljuttatni, ami egészen kimagasló arány hat mérkőzés alatt.

S ebben a lehengerlő veszélyeztetésben kiemelkedő szerepe van Lionel Messinek és Julián Álvareznek, előbbi 5, utóbbi 4 gólt szerzett eddig a vébén. A „bolha” és a „pók”. Egyik sem egy barátságos állat, de a jelző annál inkább illik a két futballistára. Messi esetében nem kell ecsetelni a hasonlatot, a hétszeres aranylabdás bárhova befér, rátapad a védőkre és nem tudod levakarni. A 22 esztendős Álvareznél pedig talán úgy találó a becenév, hogy beszővi az ellenfél térfelét, a hálójával segíti a társak munkáját és a hirtelenségből, egészen gyors sebességgel tud veszélyt teremteni.

Julián Álvarez akció- és hőtérképe

Julián Álvarez eddig 10 lövéssel próbálkozott a világbajnokságon, ezek mindegyike a tizenhatoson belülről jött. Hétszer talált kaput, négy gólt szerzett. Az látható, hogy a pálya bal oldalán érzi igazán otthonosan magát (ahová Messi igazán passzolni szeret, ezért is különösen jó ez a kapcsolat), de a hőtérképéből levonható, hogy bizony az ellenfél térfelét alaposan bejátssza, és ha kell a védekezésből is kiveszi a részét, ezt pedig a saját térfelén megnyert párharcok (bal oldali kép-piros pöttyök) száma is jól jelzi.

Messi és Álvarez tökéletesen kiegészíti egymást, ennek a remek kapcsolatnak volt az egyik legfőbb elszenvedője a horvát védelem, hiszen a Manchester City 22 esztendős futballistája harcolta ki a büntetőt, amit az argentinok klasszisa értékesített, majd a hétszeres aranylabdás ezt egy gólpassz formájában viszonozta a honfitársnak. Olyan ez, mint a borsó meg a héja. Egyszerűen jót tesznek egymásnak, és mindezt kölcsönösen. Messi persze a tőle megszokott módon a gólkirályi címért is versenyben van, de amit az előkészítések terén nyújt, az is lehengerlő, de ezt tavaly és idén is bizonyította a PSG-ben, hiszen gólpasszok tekintetében éllovas a párizsi csapatnál, ahol ugye mostani ellenfelét, Kylian Mbappét szolgálta ki számos alkalommal. Álvarez személyében pedig kapott egy hasonló játszótársat a válogatottba is.

Lionel Messi, az előkészítő

Lionel Messi nyílt játékhelyzetből eddig 14 helyzetet alakított ki. A jobb oldali képen a tizenhatoson belülre eljutatott passzainak száma látható, ezekből összesen 44 volt, melyek közül 22 talált társat, s eddig három gólpassz a mérlege.

A 35 esztendős világklasszis pedig a torna legjobb játékosa címért is versenyben van. Igaz, öt góljából három a tizenegyespontról született, de ihletett formában játszik eddig a világbajnokságon.

Messi lövéstérképe és cselei

Messi mérlege eddig: 27 lövés, 4,8-as xG és 5 gól. A kép jobb oldalán pedig a cseleinek száma, ami összesen 33 kísérletre rúg. A tizenhatoson belül bemutatott 5 csel is jól fest.

Míg az MVP-díjban lehetnek kérdések, addig a torna legjobb fiataljának járó elismerés szinte már eldőlt. Enzo Fernández az első két mérkőzésén, Szaúd-Arábia és Mexikó ellen még csereként állt be, azóta viszont kirobbanthatatlan tagja lett a kezdőcsapatnak, gyakorlatig a középpálya motorja. Egy két évvel ezelőtti interjúban úgy nyilatkozott, Frenkie de Jong játékstílusa tetszik neki a leginkább, ugyanis a holland játékmester a védekezésben is remekül veszi ki a szerepét, de nagyon progresszív az előrejátékban is. S láss csodát, Enzo Fernández épp olyan stílusú játékos lett, mint amilyenné válni akart. Az ő szerepe is elvitathatatlan az argentinok menetelésében. A horvátok elleni elődöntőben 8 passza ment a támadóharmadba, ebből egyszer sem hibázott, ha hosszú átadásról volt szó, a kaput is célba vette egyszer, illetve négy szerelés mellett hat labdaszerzést tudott felmutatni. Ehhez hasonló számokkal a legjobb játékosok szoktak rendelkezni ilyen rangos mérkőzéseken. A passzstatisztikákban már most, 21 évesen kiemelkedik a mezőnyből, nem véletlen, hogy a téli, de legkésőbb a jövő nyári átigazolási időszak egyik fő célpontja lehet majd.

Enzo Fernández, az argentin középpálya motorja

Enzo Fernández elől, hátul szerepet vállal az argentinok játékában. Huszonnyolc alkalommal szerzett labdát, nyolc sikeres szerelés és a 100 támadóharmadba szánt passza közül 82 pontosnak bizonyult.

Argentína értékei tehát adottak. És egyetlen dolog biztosan a dél-amerikaiak mellett szól, mégpedig a tény, hogy Lionel Messinek ez lesz az utolsó világbajnoki mérkőzése. Itt kanyarodjunk vissza az első gondolatra, amikor 2016-ban lemondta a válogatottságot. Ebben a döntésben pedig bizony jelentős szerepe volt a 2014-es elveszített világbajnoki döntőnek. A futballtörténelmet nézve pedig nagyon kevés labdarúgónak adatik meg az, hogy nem a soron következő vébén, hanem egyszer, jelen esetben nyolc évvel később újra megpróbálhassa magasba emelni a földkerekség legdicsőségesebb trófeáját. Ennek tudatában pedig az argentin játékosok is kettőzött motivációval küzdenek majd a kapitány hőn áhított sikeréért, maga Emiliano Martínez mondta azt, hogy nem is magukért, hanem már sokkal inkább Messiért szeretnék végig vinni a katari álmot. A hátországról, amit otthonról és a családjától kap már nem is beszélve. Szintén a válogatott kapusa nyilatkozott úgy, hogy Argentínában az emberek jobban tisztelik Lionel Messit, mint a saját elnöküket. Az alábbi képsorok alapján pedig mindenki sejtheti, mit jelent ott a futball…

A világbajnokság döntője pedig alakuljon bárhogyan is, egészen biztos, hogy egy újabb emlékezetes finálén leszünk túl vasárnap estére, hiszen Franciaország esetében hatvan év után lehet újra címvédő a vébéken, vagy pedig Argentína 1986 után ismét felül a világ tetejére, s ezzel alighanem az oly sokat emlegetett GOAT-kérdés (vagyis, hogy ki minden idők legjobbja Cristiano Ronaldo és Lionel Messi közül) is lezárul.

Bár ugyanezt a gondolatot épp ugyanúgy Kylian Mbappé is zárójelebe teheti. A 2022-es foci-vb két résztvevője egyaránt története harmadik vébé-címére hajt. legutóbb a 2018-as torna nyolcaddöntőjében találkoztak egymással, akkor Franciaország 4-3-ra nyert a világbajnokság egyik legjobb meccsén. A négy évvel ezelőtti mérkőzést amolyan kedvcsinálóként vasárnap 12:30-tól megismételjük az M4 Sporton, maga a döntő pedig 15:00-s felvezetéssel veszi majd kezdetét.

Borítókép: (Fotó: Getty)

További tartalmak