search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Di María, Martínez és Mbappé is történelmet írt a vb-döntőben

m4sport.hu
A katari labdarúgó-világbajnokságon vasárnap győztes argentin válogatott mindössze a második csapat lett a tornák történetében, amely úgy hódította el a trófeát, hogy az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint az argentinok előtt – akik Szaúd-Arábiától 2–1-re kaptak ki a csoportkör nyitányán – 2010-ben a spanyolok tudtak annak ellenére diadalmaskodni, hogy elveszítették első találkozójukat, a La Roja akkor a svájciakkal szemben maradt alul 1-0-ra.

Ez volt a harmadik vb-döntő, amely 11-esekkel dőlt el, 1994-ben a brazilok az olaszokat, 2006-ban pedig az olaszok a franciákat múlták felül ilyen módon. Az argentinoknak a mostani volt a hetedik tizenegyespárbajuk világbajnokságon, ezzel csúcstartók. A hétből egyébként hatot megnyertek.

Az argentinok a végső sikerig tartó útjuk során nyolc gólt kaptak, ennél többet csak az NSZK válogatottja szedett össze 1954-ben, amikor 14-et, abból pedig csak a magyarok elleni csoportmeccsen nyolcat.

Ez volt az első olyan vb-döntő, melyen mindkét csapatban egy-egy játékos egynél több gólt szerzett, Lionel Messi kétszer, Kylian Mbapéé háromszor talált be. A hétszeres aranylabdás Messi a vb-k történetének hatodik játékosa, aki egy torna hat mérkőzésén is betalált Just Fontaine (1958), Jairzinho (1970), Toto Schillaci (1990), Davor Suker (1998) és Ronaldo (2002) után.

Lionel Messi a vb-trófeával (Fotó: EPA/Tolga Bozoglu)

Messihez hasonló teljesítményre – aki a jelenlegi lebonyolításban a csoportkör után a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben, valamint a fináléban is betalált – csak 1938-ban Sárosi György volt képes, akkor még azonban nem rendeztek csoportmérkőzéseket.

Messi 35 évesen és 177 naposan minden idők második legidősebb gólszerzője lett a finálékban, a rekordot a svéd Nils Liedholm tartja, aki 1958-ban a brazilok elleni döntőben 35 évesen és 264 naposan talált be. Ráadásul ez volt a 26. vb-meccse, ezzel pedig megelőzte az eddigi csúcstartó Lothar Matthäust (25).

Ángel di María gólöröme a vb-döntőben (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Sporttörténelmet írt az argentinok második gólját szerző Ángel Di María is, mivel az első futballista lett, aki olimpiai, kontinentális és világbajnoki döntőben is eredményes volt.

A döntőben mesterhármast szerző Kylian Mbappé a brazil Vavá (1958, 1962) és Pelé (1958, 1970), valamint a német Paul Breitner (1974, 1982) és honfitársa, Zinédine Zidane (1998, 2006) után az ötödik futballista lett, aki két vb-döntőben is betalált. Mivel Mbappé egyszer négy éve is eredményes volt az akkor megnyert döntőben, így négy góljával a vb-döntők legeredményesebb játékosa lett Vavát, Pelét, Zidane-t és az angol Geoff Hurstöt megelőzve. Utóbbi Mbappé mostani triplájáig az egyetlen vb-döntőben mesterhármast elérő futballista volt. Mbappé egyúttal az első játékos, aki két percen belül duplázott a fináléban, világbajnokságon pedig legutóbb erre a mexikói Javier Valdivia volt képes El Salvador ellen 1970-ben. Korábban mindössze hárman szereztek mesterhármast a vb kieséses szakaszában: a lengyel Ezi Wlimowski (1938), az osztrák Josef Hügi (1954) és a szovjet Igor Belanov (1986).

Szomorú Mbappé a vb-gólkirálynak járó Aranycipővel (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Mivel Messi és Mbappé is a Paris Saint-Germain játékosa, öt PSG-gól született a döntőben. Ez olyannyira rekord, hogy eddig két gólnál többet soha nem szereztek egy klub játékosai vb-fináléban.

Emiliano Martínez az első nem európai kapus, akit a világbajnokság legjobbjának választottak. Az 1994-ben bevezetett díjat eddig sorrendben Michel Preud’homme (Belgium), Fabien Barthez (Franciaország), Oliver Kahn (Németország), Gianluigi Buffon (Olaszország), Iker Casillas (Spanyolország), Manuel Neuer (Németország) és Thibaut Courtois (Belgium) kapta meg.

Emiliano Martínez sajátos ünneplése a vb legjobb kapusának járó díj átvétele után (Fotó: EPA/Tolga Bozoglu)

Marcus Thuram becserélésével meglett a futballtörténelem első családja, amelyben apa és fia is játszott világbajnoki döntőben. Az édesapa, Lilian végigjátszotta az 1998-as, a brazilok ellen 3–0-ra megnyert finálét.

 

Borítókép: Enzo Fernandez a legjobb fiatal játékosnak, Lionel Messi a legjobb játékosnak, Emiliano Martinez a legjobb kapusnak, Kylian Mbappé pedig a gólkirálynak járó díjjal a katar vb-n (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

További tartalmak