search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Az angolok legendája szerint „szégyen”, hogy Messire egy palástot adtak a vb-döntő díjátadóján

MTI
Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát.

A volt angol, valamint argentin válogatott labdarúgók, Gary Lineker és Pablo Zabaleta a BBC szakértőiként értetlenül állnak a dolog előtt. Lineker szerint elrontottak egy „varázslatos pillanatot”, és „szégyennek” nevezte, hogy Messi argentin mezét eltakarták egy ilyen fontos pillanatban. Ezzel egyetértett Zabaleta is: „Ezt meg miért? Nincs rá magyarázat…”

EPA/Ronald Wittek

Musztafa Baig, az exeteri egyetem iszlám tanszékének tanára azonban magyarázatot adott, és jelképesnek, valamint megtiszteltetésnek tartja a történteket. Kifejtette, a bist egy tradicionális hosszú ing, palást, ami leginkább uralkodói ruhadarabnak számít, továbbá olyan különleges alkalmak során hordják, mint vőlegények az esküvőjük napján, vagy diplomások a diplomaosztó ünnepségükön.

EPA/Tolga Bozoglu

„A bist hordása valójában csak néhány kiválasztott ember kiváltsága, és Messit megtisztelték akkor, amikor a vállára tették” – mondta. Hozzátette: kimondottan fontos pillanatokban kerül elő a bist, és a vb-döntő egy ilyen, minden szempontból megfelelő pillanat volt.

„Nem volt ennél megfelelőbb alkalom, hogy megtiszteljék ezzel” – nyilatkozta. Kiemelte: a palást átadása az emír részéről jelképes, kölcsönös üzenettel bírt, egyfajta kulturális fogadtatásról, valamint elfogadásról. Hozzátette: Messi azzal, hogy belebújt a bistbe, a helyi kultúrával azonosult, amit Katar számára nagyszerű dolognak nevezett, és a rendezők részéről okos húzásnak tart.

Borítókép: Loszaíl, 2022. december 18. Az argentin Lionel Messi átveszi a FIFA-világkupát, a vb trófeáját Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöktől (b) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejktől, katari emírtől, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Messi duplázott, Mbappé triplázott minden idők egyik legjobb vb-döntőjében: tizenegyespárbaj után Argentína a világbajnok
Messi az első félidőben 11-esből, Di María egy pazar kontra végén talált be, a hajrában Mbappé másfél perc alatt egyenlített. A hosszabbításban Messi révén ismét előnybe került a dél-amerikai együttes, de Mbappé megint visszahozta a gallokat. A 11-eseket az argentinok rúgták jobban, ezzel pedig megszerezték harmadik világbajnoki címüket.
Külföldi futball