search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Mosolygós piros lap, fagyinak nézett mikrofon, ellopott CR-gólöröm és megannyi könny – a vb legemberibb pillanatai

m4sport.hu | Kovács Máté
Pazar gólok, elképesztő védések, hihetetlen sztorik. Általában a labdarúgás egy nagy tornáján ezeket a szavakat olvassuk a legtöbbet, és képesek vagyunk elfeledkezni arról, hogy a futball főszereplői is csak emberek. Pláne igaz ez egy világbajnokságon, ahol olyan játékosok is feltűnnek, akik hozzánk hasonlóan rajonganak egy-egy világsztárért. És vannak azok a pici epizódok, melyek kerekké teszik egy vébé történetét. Ezek azok az emberi pillanatok, melyek sokáig emlékezetessé tesznek egy világbajnokságot. Ezekből gyűjtöttünk össze most néhányat.

Vincent Aboubakar győztes gólt lőtt Brazíliának, majd kiállították

Melyik futballrajongó ne játszott volna el gyermekkorában a gondolattal, hogy egy vb-meccsen gólt szerez a világ egyik legjobb csapata ellen. S amikor erről álmodoztunk, talán azt is kitaláltuk, miképp ünnepelnénk ezt a találatot, de tudjuk, a pillanat heve olykor mindent felülír. Így volt ez Aboubakar esetében is, aki a hosszabbítás perceiben vette be Brazília kapuját Kamerun utolsó csoportmeccsén és úgy elragadtatta magát, hogy a mámor közepetette elfeledkezett a sárga lapjáról, a mezét is levette, de mit érdekelte őt, szinte vigyorogva fogadta a játékvezetőtől kapott piros lapot. Ritka, talán korábban eddig soha nem látott jelenet volt, ahogy egy kiállítás után összemosolyogtak.

Osman Bukari „ellopta” Cristiano Ronaldo gólörömét

Nem sokan merték volna megtenni azt, amit a Portugália-Ghána meccsen tett az afrikaiak játékosa a végül 3-2-re elveszített mérkőzés során. Bukari beállása után 12 perccel szerzett szépítő találatot és hiába csak visszahozta csapata reményeit, alaposan megünnepelte eredményességét. Egy gólöröm nem lehet levédetni, de ha Cristiano Ronaldóról van szó, ki mer ugyanazzal az ikonikus felugrással és „Siu!” kiáltással ünnepelni. Ő, Osman Bukari.

Richarlison megkönnyezte Ronaldóval való találkozását

A Tottenham brazil sztárja berúgta a katari labdarúgó-világbajnokság ajtaját, hiszen Szerbia ellen duplázott, ráadásul egy káprázatos, félollóból szerzett gólt is jegyzett a meccsen. A vb-n végül három gólig jutó csatár nem várt meglepetést kapott, találkozhatott a Selecao egyik legnagyobb legendájával, a kétszeres világbajnok Ronaldóval. Richarlison ettől annyira zavarba jött, hogy a szemeibe könnyek szöktek, de a kezdeti megilletődöttség után már kellemes megosztotta a Fenoménnal, mennyire komoly inspirációt jelentett és jelent a mai napig számára.

Könnyek minden mennyiségben

Ha már örömkönnyek, minden kieséses versenyen igaz, hogy valaki vagy valakik csalódottságukban is elpityerednek majd. Sok ilyen érzelmekkel túlfűtött jelenetnek lehettünk szemtanúi Katarban. Kezdve talán azzal, amikor Luis Suárez itatta a kispadon az egereket, hiszen Uruguay legendás csatára ugyan utolsó világbajnoki mérkőzését megnyerte hazájával Ghána ellen, de a 2-0-s diadal nem volt elegendő a továbbjutáshoz.

Népességarányosan pedig minden bizonnyal Brazíliában potyogott a legtöbb könny, hiszen húsz év után sem sikerült újra világbajnokságot nyerni a sokak által a vb egyik legnagyobb favoritjának tartott Selecaonak. Neymarék a negyeddöntőben Horvátország ellen véreztek el tizenegyesek után, s azon a meccsen a PSG klasszisa hiába érte utol Pelét a góllövőlista örökrangsorában, mégis ez a tett karrierje egyik legfájdalmasabb emléke lesz majd, hiszen az újabb be nem teljesült álom után szem nem maradt szárazon a dél-amerikaiaknál.

Luka Modric vigasztalta Rodrygot a kihagyott tizenegyese után

Az imént említett brazil zokogás egyik főszereplője Rodrygo volt, aki tizenegyest rontott a párbajban. Ami ezután történt a világbajnokság egyik legemberebb pillanata volt. Luka Modric példaképként ment oda klubbéli csapattársához, hogy vigasztalja őt. Amolyan mester-tanítvány, apa-fiú hangulatú jelenetsor volt és a horvátok világsztárja ismét bebizonyította, hogy miért is az egyik legnagyobb futballista.

A világbajnokság legaranyosabb gólöröme

Az apa-fiú kapcsolatot Mitchell Duke maxolta ki a vébén. Az ausztrálok támadója Tunézia ellen győztes gólt szerzett és korábban megígérte gyermekének, ha betalál, akkor vele együtt ünnepel majd. A 31 éves labdarúgó egy ‘J’ betűt formázott ujjaival, majd a Jackson nevű kisfiú ugyanígy tett a lelátón.

Az egyik ghánai stábtag közös szelfit készített Szonnal

A 21. század egyik „népbetegsége”, hogy mihelyst látunk egy híres embert – jelen esetben sportolót – már nyúlunk is a telefonunkért, hogy megörökítsük a pillanatot. Nem tett máskép a ghánaiak egyik stábtagja sem, aki minden bizonnyal nagy rajongója a dél-koreai Szon Hungminnak, ugyanis csapata 3-2-es sikere után nem zavartatta magát, hogy elcsípje az ázsiai futball legnagyobb sztárját egy közös képre.

McKennie és a fotósmellény esete

Az Anglia-Egyesült Államok összecsapás talán a vébé egyik legunalmasabb meccse volt. Azonban Weston McKennie gondoskodott arról, hogy még most is szóba kerüljön ez a mérkőzés. Történt ugyanis, hogy az amerikai játékos egy bedobás előtt beletörölte a kezét egy csodálkozó fotós mellényébe, mielőtt behajította volna a csapattársaknak a labdát. Egy ilyen találkozón ugyan rendelkezésre áll egy kupac törölköző erre a célra, de McKennie a pillanat hevében erre nem gondolt, csak rögtönzött.

Az iráni válogatott csendben tiltakozott az ország himnusza alatt

Iránban az elmúlt két-három hónapban pattanásig feszült a helyzet, hiszen az országban zajló demonstráció a foci-vb-n is visszaköszönt. A perzsa játékosok ugyanis az Anglia ellen mérkőzés előtt nem énekelték országuk himnuszát, így tiltakozva a hazájukban fennálló rezsim és igazságszolgáltatás ellen. Az Egyesült Államok elleni utolsó csoportmeccsen ez már változott, ugyanis a hírek szerint megfenyegették a játékosok családtagjait, ám a lelátón így is több Mahsa Amini feliratú pólót vagy mezt viselő iráni szurkolót lehetett látni.

Búnú kisfia fagyinak nézte a mikrofont

A cukiságfaktort a marokkói kapus gyermeke járatta csúcsra. Búnú kisfia az interjú pillanatában azt remélte, a lila mikrofon igazából szilva vagy áfonya ízű fagylalt és úgy gondolta, akkor belenyal, de csalódottságára nem egy gyümölcsös ízt érzett.

További tartalmak