×

Megint hazaért a szökés Baszkföldön – Gilbert nyerte a Vuelta 12. szakaszát

Philippe Gilbert nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát csütörtökön, összetettben a szlovén Primoz Roglic megőrizte első helyét.

Philippe Gilbert (Fotó: Bettini Photo) Philippe Gilbert (Fotó: Bettini Photo)


A 171,4 kilométeres távnak a navarrai autóversenypályáról vágott neki a mezőny, amelyre egy gyorsasági részhajrá, valamint négy harmadik kategóriás emelkedő várt Bilbaóig.

Némileg szokatlan módon több mint száz kilométert megtettek a versenyzők, mire kialakult a nap 19 fős szökevénycsoportja, amely az utolsó rövid, ám meredek emelkedőn szakadt szét.

A Deceuninck-Quick Step jókor meginduló belga versenyzője pedig pályafutása során hatodszor ünnepelhetett szakaszsikert a spanyol körversenyen, mivel három másodpercet megőrzött előnyéből két spanyol üldözője előtt. A 37 éves Gilbert az áprilisi Párizs-Roubaix után nyert újra.

Az összetett legjobbjait magában foglaló főmezőny háromperces lemaradással ért célba, így Roglic változatlan előnnyel megőrizte a piros trikót.Eredmények:
12. szakasz, Navarra autóversenypálya-Bilbao, 171,4 km:

1. Philippe Gilbert (belga, Deceuninck-Quick-Step) 3:48:18 óra
2. Alex Aranburu (spanyol, Caja Rural-Seguros RGA) 3 másodperc hátrány
3. Fernando Barcelo (spanyol, Euskadi-Murias) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 44:52:08 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:52 p h.
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 2:11 p h.
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:00 p h.
5. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 3:05 p h.

Pénteken a Bilbao és Los Machucos közötti 166,4 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3272,2 kilométert tesz meg a jövő vasárnapi, madridi befutóig.