Az ötödik sikerére készülő Froome-ot aggasztja, elzárhatók-e a nézők a Tourtól

A négyszeres bajnok Chris Froome elképzelhetőnek tartja, hogy zárt kapus lesz az idei francia országúti kerékpáros körverseny, ám attól tart, hogy a szervezők nem fogják tudni elkerülni az érdeklődők tömeges megjelenését.

A Tour de France eredeti, június végi rajtját a koronavírus-járvány miatt két hónappal eltolták a szervezők. A prológgal jelen állás szerint augusztus 29-én indul majd el a háromhetes viadal, s az biztosnak látszik, hogy az első három napon nem lehetnek majd nézők az utak mentén, mivel a francia kormány szeptemberig minden tömegrendezvényt betiltott.

Chris Froome és a szurkoló ördög (fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)Froome egy Instagramon adott interjúban elmondta, hogy nézők nélkül más lenne a verseny, mint amit megszoktak, de elképzelhetőnek tartja, hogy így kell majd tekerniük.

„Tudunk versenyezni nézők nélkül, a televízió közvetítené. Azt a látványt persze nélkülöznünk kéne, ami például az emberek alagútján keresztül tekerve tárul elénk. Talán ilyen viadalra kell készülnünk, nem tudom – jegyezte meg Froome. – Sokkal nagyobb kérdés szerintem, hogy a szervezők meg tudnák-e akadályozni a szurkolókat abban, hogy kimenjenek az utakhoz és tömeg alakuljon ki.”

A 34 éves sportoló a karanténban töltött időszakról azt mondta, neki a tavalyi év után ehhez könnyebb volt hozzászoknia, mint vetélytársainak. Súlyos balesetét követően ugyanis hosszú hetekig ágyhoz volt kötve, majd a rehabilitációs kezelések is monotonok és egyhangúak voltak, s azt követően az edzéseket is zárt térben végezte. Ez az időszak pedig felkészítette őt a mostanihoz hasonló kihívásokra.

Froome 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben nyerte meg a világ legrangosabb országúti versenyét, s egy újabb sikerrel utolérné a csúcstartó Jacques Anquetilt, Eddy Merckxet, Bernard Hinault-t és Miguel Induraint.

A nemzetközi szövetség (UCI) múlt hétre ígérte az átdolgozott versenynaptárt, de végül keddre halasztotta a bejelentést. Jelenleg csak a Tour de France-nak van kijelölt új időpontja: a francia körversenyt augusztus 29. és szeptember 20. között rendeznék, noha a francia kormány rendelkezései szeptemberig nem engedélyezik a sportesemények megtartását.