Még a Tour de France előtt csapatot válthat Chris Froome

Ötödik sikerére hajtana az idei Tour de France-on Chris Froome, de lehet, hogy már nem jelenlegi csapata, az Ineos kötelékében teszi ezt, sajtóértesülések szerint ugyanis akár idény közben más csapathoz igazolhat.

A cyclingnews szakportál emlékeztetett: a 35. születésnapját jövő szerdán ünneplő brit sztár hároméves szerződése az esztendő végén lejár, és még nem hosszabbította meg azt csapatával, az Ineosszal. Froome 2010 óta erősíti a korábban Sky néven futott brit istállót, amelynek színeiben a négy Tour-győzelem mellett a Vuelta a Espanát kétszer, míg a Giro d'Italiát egyszer nyerte meg.

A francia körversenynek a koronavírus-járvány miatt augusztus 29. és szeptember 20. közé halasztása kapóra jön számára, mivel súlyos sérülés és egyéves kihagyás után, röviddel a világjárvány elterjedése előtt tért vissza. Április végén egyértelműen jelezte: a legtöbbszörös Tour-győztesként kíván visszavonulni, márpedig amennyiben szeptember 20-án Párizsban ismét magára ölthetné a sárga trikót, úgy felzárkózna a négy rekorder, az egyaránt öt-öt sikerrel rendelkező Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain mellé.

Az Ineosnál azonban még nem tisztázott a kapitánykérdés, mivel a csapatban teker Froome honfitársa, a május végén 34. születésnapját ünneplő Geraint Thomas, aki 2018-ban diadalmaskodott a Touron, valamint a címvédő Egan Bernal is. A 23 éves kolumbiai versenyző egy hete kiemelte: noha tiszteli csapattársait, nem dobja el egy újabb győzelem lehetőségét, és nem áldozza fel magát értük.

Froome iránt már több World Tour-csapat is érdeklődött, amelyek 2021-től szívesen tudnák soraikban. A Tour de France halasztása nyomán pedig egyre erősebb hangra leltek azok a pletykák, amelyek szerint a brit klasszis akár már idény közben válthat. A nemzetközi szövetség (UCI) szabályai szerint amennyiben az összes fél egyetért, úgy erre augusztus első két hetében van lehetőség, így Froome akár egy másik csapatban is nekivághat a Tournak.

A híresztelésekre a bringás nem reagált, azt azonban ismét megerősítette: idén egyértelműen a francia körverseny áll a középpontban.

„A tavalyi bukásom és az azt követő felépülés után biztos vagyok abban, hogy győztes formában térek vissza a Tourra. Hogy 2020 után melyik csapatban szerepelek majd, azt még nem tudom” – fogalmazott. Egyben megerősítette, hogy nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.