Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bukott, majd több métert zuhant a lombardiai körverseny legnagyobb esélyese

mti
Az olimpiai ezüstérmes Jakob Fuglsang győzött az országúti kerékpárosok lombardiai körversenyén, amelyen Valter Attila személyében először volt magyar résztvevő. A viadalon bukott, majd több métert zuhant az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt Remco Evenepoel.
Jakob Fuglsang (Fotó: EPA/JEFF PACHOUD / POOL)

Az idény második nagy egynapos klasszikusán – a „hulló falevelek versenyén”, amelyet rendszerint október második hetében rendeznek – nem csak a dátum volt szokatlan, ugyanis a hagyományosnál rövidebb táv, 231 kilométer várta a mezőnyt.

A rajtnál „Bergamo újjászületik” felirat volt látható, majd egyperces gyászszünettel emlékeztek a koronavírus-járvány által súlyosan érintett térségben elhunytakról.

A szombati viadal utolsó negyven kilométerére alaposan megrostálódott a mezőny, mindössze hatan maradtak az élcsoportban: George Bennett (Jumbo-Visma), az Asztana két bringása, Alekszandr Vlaszov és Fuglsang, illetve a Trek-Segafredo három versenyzője, a korábbi kétszeres győztes Vincenzo Nibali, a címvédő Bauke Mollema, valamint Giulio Ciccone.

Utóbbi trió nem tudta kihasználni létszámfölényét, mindhárman leszakadtak a rendszerint döntő fontosságú civigliói emelkedőn. Nyolc kilométer volt hátra, amikor az orosz bajnok Vlaszov is lemaradt, majd másfél kilométer múlva Fuglsang hagyta maga mögött a szerdai Gran Piemontén győztes Bennettet.

A múlt heti lengyel körversenyen második 35 éves dán kerékpáros pedig egyedül birkózott meg az utolsó kilométerekkel, és először győzött a lombardiai körversenyen. A tavalyi Liege-Bastogne-Liege-en aratott diadala után pályafutása második Monumentumát nyerte Fuglsang. Bennett megtartotta második, míg Vlaszov a harmadik helyét.

Remco Evenepoel (Fotó: EPA/SANTI OTERO)

A viadalt egy súlyos baleset is beárnyékolta: az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt Remco Evenepoel az élmezőnnyel haladva átbukott egy kőhíd korlátján, majd több métert zuhanva egy fákkal és kövekkel borított mély árokba esett. A múlt vasárnap befejeződött lengyel körversenyen győztes 20 esztendős belga tehetséget nyakmerevítőben, hordágyon szállította el egy mentőautó, de eszméleténél volt. Csapata, a Deceuninck – Quick-Step beszámolója szerint Evenepoelt a comói kórházba szállították. Az orvosok megállapították, hogy eltört a medencecsontja és a tüdeje is megsérült. A versenyző éjszaka megfigyelésre a kórházban marad, majd vasárnap hazautazik Belgiumba.

A német bajnok Maximilian Schachmann a hajrában egy váratlanul kihajtó autóval ütközött, ő a hetedik helyen fejezte be a versenyt.

Valter Attila (Fotó: tourdehongrie.hu)

Augusztus 5-én a lengyel körversenyen a holland bajnok Fabio Jakobsen bukott hatalmasat a nyitószakasz sprintbefutójában. A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, miközben a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, a holland Dylan Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a hátulról érkező honfitársának, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát. A 23 esztendős kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották. A sosnowieci Szent Barbara kórház igazgatója két nappal a baleset után bizakodását fejezte ki, hogy Jakobsen képes lesz visszatérni a versenysporthoz. Egyetértett ezzel a csapatorvos is, aki hétfőn úgy fogalmazott: “nehéz és fáradságos” időszak áll a bringás előtt, akinek az evés és ivás is kihívás lesz, ám a baleset súlyosságát figyelembe véve jó állapotban van.

Korábban három magyar kerékpáros, Bodrogi László, Szeghalmi Bálint és Kusztor Péter állt rajthoz az öt legnagyobb egynapos országúti kerékpáros viadal, a Monumentumok – Milánó-Sanremo, flandriai körverseny, Párizs-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, lombardiai körverseny – valamelyikén, utóbbin első ízben szerepelt magyar Valter Attila személyében. A CCC 22 esztendős bringása a 11. pozícióban záró Alessandro De Marchi segítőjeként – a Gran Piemontén elért 10. helye után – ezúttal 33 és fél perc lemaradással, időlimiten túl ért célba.

Lombardiai körverseny, Bergamo-Como, 231 km:
1. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 5:32:54 óra
2. George Bennett (új-zélandi, Jumbo-Visma) 31 másodperc hátrány
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 51 mp h.
Valter Attila (CCC) időlimiten túl ért célba.

További tartalmak