×

Pogacar a 2020-as Tour de France győztese

Tadej Pogacar első szlovénként nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körversenyt.

Kerékpározás - Tour de France
A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik szlovén szupertehetség pályafutása második háromhetes viadalán vett részt, a tavalyi Vuelta a Espanán elért harmadik helye után a Tour történetének második legfiatalabb győztese lett 21 évesen és 364 naposan. A 22. születésnapját hétfőn ünneplő Pogacar szombaton az időfutam után azt nyilatkozta: az volt az álma, hogy részt vehessen a Tour de France-on.

Pogacar az időfutamon hatalmas fordítással utasította maga mögé honfitársát, a tavalyi Vueltán győztes Primoz Roglicot. Harmadikként - pályafutása legjobb Grand Tour-eredményét elérve - az ausztrál Richie Porte zárt.

A három szakaszon első Pogacar a legjobb hegyimenőt megillető pöttyös és a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is kiérdemelte a 107. francia körversenyen. Ezzel a legendás Eddy Merckx után másodikként zárt élen három kategóriában a viadal történetében.

A sprinterek pontversenyének győztese - és ezáltal zöld trikós - az ír Sam Bennett lett. A csapatversenyben a Movistar zárt az élen.

A vasárnapi, Mantes-la-Jolie-ból indult záróetapon - amelyen szokás szerint már csak "ünnepeltek" a versenyzők - a párizsi sprintbefutóban a Champs-Élysées-n Bennett bizonyult leggyorsabbnak a világbajnok dán Mads Pedersent és a szlovák Peter Sagant megelőzve. Bennett második etapsikerét ünnepelhette ezen a Touron.

Az idén 3470 kilométer össztávú francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezték a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal volt, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.

Eredmények:
21. (utolsó) szakasz, Mantes-la-Jolie - Párizs, Champs-Élysées, 122 km:
1. Sam Bennett (ír, Deceuninck - Quick-Step) 2:53:32 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 59 másodperc hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 perc hátrány
4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 p h.
5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 p h.