×

Démare harmadik sprintsikere, Almeida megtartotta a rózsaszín trikót a Girón

Arnaud Démare már a harmadik sprintbefutót nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, az oldalszél által nehezített hetedik szakaszon Joao Almeida megtartotta első helyét összetettben, Valter Attila a 72. pozícióban ért célba.

Pénteken a Matera és Brindisi közötti 143 kilométer várt a mezőnyre, a sík szakasz nehézségét az előzetes várakozásoknak megfelelően az oldalszél jelentette. Tíz kilométer után az első hosszú, nyílt egyenesben a Jumbo-Visma és a Deceuninck - Quick-Step nagy tempója szakította kisebb csoportokra a mezőnyt, az összetett első helyéért harcolók közül a dán Jakob Fuglsang a második, míg a már jelentősebb lemaradással rendelkező brit Simon Yates a harmadik csoportban tekert, Valter Attila pedig még hátrébb haladt. A szakasz felére a csoportok egyesültek, 45 kilométerrel a cél előtt a beszűkülő utat teljes szélességében elfoglaló tömegbukás szakította meg újfent a sort, a mezőny hátsó fele - Valter csapata, a CCC vezetésével - az utolsó 20 kilométerre érte utol az élcsoportot.

A technikás hajrában a sprinterek pontversenyét vezető, ciklámen trikós Démare a negyedik és a hatodik szakasz után ismét a legerősebbnek bizonyult a háromszoros világbajnok Peter Sagant, illetve Michael Matthewst megelőzve. Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba.

Az etapon megdőlt a Giro sebességrekordja: a karaván 51,234 km/órás átlagsebességet ért el, amivel az olasz körverseny történetének legnagyobb átlagsebességű résztávját produkálták. A korábbi rekordot a 2012-es viadal 18. szakasza tartotta, amikor az olasz Andrea Guardini 49,429 km/órás száguldás után diadalmaskodott.

Pénteken Valter 28 másodperc hátránnyal a 72. helyen ért célba, összetettben pedig újabb két helyet előrelépve már a 29.

Eredmények:
7. szakasz, Matera-Brindisi, 143 km:
1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 2:47:28 óra
2. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) a. i.
...72. Valter Attila (CCC) 28 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 24:48:29 óra
2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 43 másodperc hátrány
3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 48 mp h.
...29. Valter 9:35 perc hátrány

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, az idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

Szombaton a Giovinazzo és Vieste közötti 200 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.