Musorujsag
Élő Eredmények
×

Holland szakaszgyőzelem, Valter 52. a Giro d'Italia 3. szakaszán

Holland szakaszgyőzelem, Valter 52. a Giro d'Italia 3. szakaszán

mti
Taco van der Hoorn egész napos szökés után nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát. A hétfői etapon Valter Attila 52., Dina Márton a 180. helyen ért célba, míg Filippo Ganna megőrizte a rózsaszín trikót.

A 190 kilométeres távnak 12 fokos, esős időben vágtak neki Biellából a kerekesek, Dina pedig – az EOLO-Kometa közleménye szerint – a szakasz végi dombok és három kisebb kategorizált emelkedő miatt a mezőnyben “nagy háborúra”, a canalei befutón kis csoportos sprintre számított előzetesen.

A nap nyolcfős szökéséből van der Hoorn tartott ki végig, és bár a sprintben érdekelt csapatok mindent bevetettek az utoléréséért, a karrierje első háromhetesén szereplő 27 éves holland bringás pályafutása legnagyobb sikerét aratta. Együttese, az Intermarché-Wanty idei első győzelmét szerezte.

A sprinterek így a második helyért küzdhettek, különcsatájukat az olasz Davide Cimolai nyerte a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan előtt.

Valter Attila (Groupama-FDJ) a mezőnnyel együtt ért célba az 52. helyen. Dina Márton (EOLO-Kometa) a bukás miatt leszakadó csapattársnak, a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettinek segített a felzárkózásban a főmezőnyhöz, majd az olasz sprintert kísérve az utolsó csoport tagjaként ért célba 14 perces lemaradással a 180. pozícióban.

Az összetett élén Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) vezet, a tavaly augusztusban bukásban medencecsontját törő belga Remco Evenepoel pedig már harmadik.

Eredmények:
3. szakasz, Biella-Canale, 190 km:

1. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché-Wanty) 4:21:29 óra
2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) 4 másodperc hátrány
3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) azonos idővel
…52. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
…180. Dina Márton (EOLO-Kometa) 14:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 8:51:26 óra
2. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 16 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck – Quick-Step) 20 mp h.
…64. Valter 56 mp h.
…176. Dina 15:18 perc hátrány
A 104. Giro d’Italián kedden a Piacenza és Sestola közötti 187 kilométer megtétele és az első hegyi befutó vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert tesz meg, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

Borítókép: Taco van der Hoorn (EPA: Luca Zennaro

További tartalmak