Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Magyarországról indul a 2022-es Giro d’Italia

Hivatalos: Magyarországról indul a 2022-es Giro d’Italia

m4sport.hu/MTI
Immár hivatalos: 2022 májusában Magyarországról rajtol Giro d’Italia országúti kerékpáros-körverseny. A szerdai sajtótájékoztatón bejelentették, a háromhetes olasz kör első három szakaszát rendezik meg Magyarországon.
A 2022-es Giro d’Italia három magyarországi szakasza

A magyarországi Nagy Rajt és a viadal első három szakaszának szerdai, budapesti ismertetőjén Paolo Bellino, a olasz körversenyt szervező RCS Sport igazgatója elmondta, hogy a program május 4-én, szerdán a Hősök terén kezdődik egy csapatbemutatóval. Az éles verseny két nappal később a 195 km-es Budapest-Visegrád szakasszal veszi kezdetét, amely során Székesfehérváron és Esztergomban is lesz egy-egy részhajrá.

Május 7-én, szombaton egy 9,2 km hosszú egyéni időfutam lesz Budapest szívében: a kerekesek a Hősök teréről indulnak és a Budai Várba érkeznek.

A harmadik, egyben utolsó magyarországi szakasz május 8-án, vasárnap startol Kaposvárról, és Nagykanizsán, Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig teker majd a mezőny. A versenyzők a 201 km-es harmadik szakasz után visszatérnek Olaszországba, majd egy pihenőnap után május 10-én folytatják a versenyt.

Magyarország eredetileg tavaly lett volna házigazdája a Nagy Rajtnak, azaz a Grande Partenzának, ám akkor a koronavírus-járvány miatt a viadalt őszre halasztották és teljes egészében Olaszországban rendezték. A 105. Giro d’Italia 2022. május 6-án rajtol, a három magyarországi szakasz után 9-én szünnap és az olaszországi transzfer következik majd.

Paolo Bellino kitért arra, hogy a 2020-ra tervezetthez képest változtatniuk kellett a magyarországi útvonalon, többek között az egyéni időfutamot kellett áttenniük egy másik helyszínre. Hozzátette: jövő májusban péntektől vasárnapig egy teljes hétvégét szánnak Magyarországon a Girónak, amely komoly kihívás, egyben azt ígérte, hogy nagy show lesz. A Kaposvár-Balatonfüred etapról azt mondta, hogy azzal egy szinte teljes Magyarországot bemutató szakaszt kínálnak, amely az országimázs szempontjából nagyon fontos lesz, hiszen a versenyzők körbe tekerik majd a magyar tengert. Véleménye szerint ez egy nagyon gyors etap lesz és sprintbefutóval fog végződni.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy ekkora haszna még egy elmaradt versenynek nem volt, mint a Giro 2020 májusára tervezett három magyar szakasznak.

„Bár az olasz szervezők felajánlották, 2020 őszén és 2021 tavaszán nem tudtuk vállalni a rendezést, 2022-ben viszont sokkal jobb körülmények között tudunk otthon adni a Nagy Rajtnak” – jelentette ki, utalva arra, hogy tavaly még az is kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán a mezőnyben magyar versenyző, jövőre viszont akár 4-5 hazai kerékpáros is odaérhet.

Az útvonal további részleteit szakaszosan teszik közzé a szervezők: november 8-án a sprint-, 9-én a dombos, 10-én a hegyi szakaszokat jelentik be, végül 11-én a záróetap útvonaláról hull le a lepel.

A budapesti prezentáción ott volt Valter Attila, aki az idei Girón három napon át viselte az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, valamint a viadal 1987-es győztese, az ír Stephen Roche is.

„Nem terveztem, hogy felveszem a rózsaszín trikót, ez olyan, amiről minden versenyző csak álmodik. Elképesztő mennyiségű üzenetet kaptam és kapok a mai napig, főként ismeretlenektől. Egy egész ország felfigyelt erre, sosem gondoltam, hogy el lehet érni olyan eredményt, ami nemcsak kerékpárbarátok figyelmét kelti fel Magyarországon” – mondta Valter Attila, aki azt is hozzátette, így utólag úgy érzi, óriásit nyert azzal, hogy tavaly elmaradt és így jövőre rendezik meg a magyar rajtot

„Szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy Visegrádra vitték az első szakasz befutóját, biztos nézik az edzéseredményeimet – mondta nevetve a 23 éves kerékpáros. – Nagyon szeretek arra bringázni. Dina Marcival mind a ketten nagyon szeretjük, ő is nagyok sokat biciklizik arra. A magyar tömegek fel fognak minket tolni a hegyre.”

„Minden reggel úgy kelek, hogy nekem meg kell nyerni a visegrádi szakaszt. Mikor mindenki téged figyel, mindenki azt várja, hogy neked kell nyerni, az az igazi teher. Szeretnék úgy érkezni Magyarországra, hogy sikerüljön valami maradandót alkotnom” – fogalmazott a francia Groupama-FDJ versenyzője.

A teljes sajtótájékoztatót ide kattintva nézheti meg:

Borítókép: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

További tartalmak