Musorujsag
Élő Eredmények
×

Valter Attila számára nem igazán fekszenek a magyar Giro-szakaszok, de Visegrádra külön készül

Valter Attila számára nem igazán fekszenek a magyar Giro-szakaszok, de Visegrádra külön készül

m4sport.hu/m1
Valter Attila már december eljén tudta, hogy ott lesz a Magyarországról rajtoló Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny idei mezőnyében. A 23 éves sportoló úgy véli, a három magyarországi szakasz nem kifejezetten neki kedvez, de az első, visegrádi etapra külön készül.

A francia Groupama-FDJ kedden jelentette be, hogy hogy Valter – valamint Arnaud Démare – ott lesz a budapesti Grande Partenzán. A magyar bringás az M1-nek nyilatkozva elmondta, ő már december tudta, hogy indulhat, és már ugyan korábban is bízott abban, hogy a magyarországi rajt maitt így lesz, de addig nem élte bele magát, amíg biztos nem lett, és óvatosan kellett bánnia a szavakkal a bejelentésig.

Hozzátette, tisztában van azzal, hogy magyarként az itthoni szakaszokon kellene a legjobban teljesítenie, de a három magyar szakaszon nem számít esélyesnek.

„Az első szakasz Visegrádon igen csábító, elég sokat is edzek arra, de ez nem egy kifejezetten nagy és nehéz hegy, pont ezért lesz nagyon nehéz nekem megnyerni, hiszen valószínűleg még a sprinterek is bírni fogják. Utána van egy időfutam és egy sprintszakasz, tehát bármennyire is szeretném Magyarországra időzíteni a csúcsformát, nem sok mindent tudnék elérni,. Abban bízom, hogy elget tudok elöl lenni a magyar szakaszokon, hogy a magyar szurkolók lássanak, de az utána következő olasz hegyi szakaszok fekhetnek nekem” – fogalmazott.

Amióta bejelentették a szakaszt, legalább tízszer feltekert Visegrádra

Valter Attila elmondta, jól ismeri a novemberben bejelentett magyarországi Giro-szakaszokat, az első, Budapest–Visegrád etapot többször is bejárta már, Esztergomtól Visegrádig pedig szinte heti rendszerességgel jár. „Amióta bejelentették, hogy ott lesz az első szakasz, legalább tízszer felmentem, pedig ebben a hidegben nem túlságosan ajánlott”.

A második, budapesti szakaszt leginkább autóval ismeri, a harmadik pedig azért nem lesz idegen számára, mert Nagykanizsán is sokat versenyzett, valamint a Balaton-felvidéket és Balatonfüredet is jól ismeri. Hozzátette, most érzi át először, hogy nemcsak magáért, hanem minden magyarért versenyez, és hálás érte, hogy az ő életében jön hazánkba az olasz körverseny.

Valter Attila hétfőn érkezett meg Tenerifére, ahol a hegyekben készül, elmondása szerint eddig ez a felkészülés legintenzívebb állomása, hiszen kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik számára a versenyszezon a Valenciai Körversennyel.

„Utána kérdéses egy francia verseny, lehet, hogy inkább visszajövök Tenerifére még egy kéthetes blokkra, aztán a Strade Bianche egynapos országútikerékpár-verseny következik Toszkánában, valamint rögtön utána a Tirreno–Adriatico, ami szerintem az év egyik legnehezebb egyhetes versenye, szintén Olaszországban. Utána a Katalán Körön versenyzek, majd az Alpesi Körverseny lesz még a Giro előtt. Szerintem egy szuper programot talált a csapat ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészüljek a Giróra” – mondta a szezonról.

A 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszai:
1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

Borítókép: Valter Attila (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro)

További tartalmak