Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kinevezték a férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitányát

Kinevezték a férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitányát

m4sport.hu/MKSZ/MTI
A korábban a nemzeti csapatnál másodedzőként dolgozó Chema Rodríguez lett a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, megbízatása 2024 nyaráig szól.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleménye szerint a 42 éves szakember a válogatottal párhuzamosan 2023-ig folytatja a munkát klubcsapatánál, a Benficánál, azt követően főállásban látja majd el a szövetségi kapitányi tisztséget.

„Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek, köszönöm a bizalmat! – mondta el kinevezését követően a játékoként világbajnok és kétszeres BL-győztes spanyol. – Az Európa-bajnoki szereplés a mai napig bánt, hiszen nagy reményekkel kezdtük meg a tornát, és bő két évig ez a verseny állt a munkánk középpontjában. Éppen ezért kettőzött erővel és bizonyítási vággyal állok neki az új megbízatásnak, hiszek a csapatban és magamban is. A fő cél a párizsi olimpia, elsőként pedig természetesen a sikeres szereplés az április világbajnoki selejtezőkön. A csapatnak nem csupán a magja, hanem szinte a teljes kerete adott, hétfőtől pedig megkezdjük a közös munkát, amit már nagyon várok!”

„Az Európa-bajnokság nem sikerült jól, szoros meccseken ugyan, de alulmaradtunk két találkozón is, ám hiszünk benne, hogy az a szakmai munka, amelyben Chema Rodríguez részt vett 2019 nyara óta, eredményes lehet a jövőben, hiszen a spanyol szakembernek komoly érdemei voltak a 2020-as Eb-9. és 2021-es világbajnoki 5. helyezés elérésében – emelte ki Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. – Egyelőre a szövetségi kapitányi posztot a Benficánál végzett vezetőedzői munkájával párhuzamosan látja el, ugyanakkor sikerült arról megállapodnunk, hogy jövőre már főállásban lesz a válogatott szakvezetője, és nem hosszabbítja meg kontraktusát az egyesületnél.” 

Az új kapitányt – aki egyúttal ki is hirdette keretét a németek elleni páros meccsre – segítő szakmai stábot várhatóan napokon belül bejelentik, az viszont biztos, hogy március 14-től Budaörsön lesz a válogatott első összetartása, majd Gummersbachban, illetve Kasselben lép pályára Németország ellen. A két találkozót az m4sport.hu és az M4 Sport+ élőben közvetíti (utóbbi a szombati második félidejét és a teljes vasárnapit). Bóka Bendegúz és Lékai Máté egészségi, Bánhidi Bence és Bodó Richárd családi okok miatt hiányzik.

A 2019 nyarán kinevezett Gulyás István, Nagy László, Chema Rodríguez összetételű szakmai stáb szerződése a 15. helyezéssel zárult, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság után lejárt. Az MKSZ március 1-jén jelezte, hogy tárgyalásokat kezdeményez a spanyol trénerrel a kapitányi poszt betöltéséről.

A magyar férfiválogatott kerete a németországi mérkőzésekre: 
Kapusok: Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Alvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb)
Irányítók: Fazekas Gergő (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya)
Beállók: Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Kovacsics Péter (Ferencváros), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

Borítókép: Chema Rodríguez (Fotó: Facebook/Magyar Kézilabda-válogatott)

További tartalmak