Musorujsag
Élő Eredmények

Elrajtolt Budapestről a Giro d'Italia

Elrajtolt Budapestről a Giro d'Italia

m4sport.hu/mti
Lassú rajttal elindult a budapesti Hősök teréről a 105. Giro d'Italia mezőnye, ezzel megkezdődött az első, Magyarországot érintő háromhetes országúti kerékpáros körverseny.

A viadal nyitóetapjának keretében a 22 csapat 176 bringása 195 kilométert teker, a 900 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasz során gyorsasági részhajrá Székesfehérváron és Esztergomban lesz, a visegrádi befutóra a negyedik kategóriás emelkedőn 17 és 17.30 között kerül sor.

Már a rajt előtt órákkal a Hősök terén gyülekezett a tömeg, amelyet a többi között gólyalábas zászlótáncosok és zsonglőrök szórakoztattak, de egy szponzori sátornál ki lehetett próbálni a kerékcserét is egy bringán, a kilenc másodperces rekordot egy cseh rajongó állította fel. A legnagyobb érdeklődés az aláírási ceremóniát övezte, amikor a bringások kézjegyükkel hitelesítik, hogy rajthoz állnak az adott szakaszon. Hatalmas üdvrivalgást váltott ki, amikor a szokásoktól eltérően a ceremóniát megszakítva egyszerre állt a színpadra a három magyar induló, a két újonc, Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter Erik (EOLO-Kometa), valamint a harmadik Giróján szereplő Valter Attila (Groupama-FDJ). A rajtnál is ők álltak az első sorba.

„Jól vagyok, nagyon várom az egész napot, nyugodt vagyok, nem érzem azt a stresszt, amit vártam – fogalmazott a tavaly három napig az összetett elsőt illető rózsaszín trikót viselő Valter az MTI kérdésére. – Megtettem mindent, nincs mit stresszelni. Közben már nyilván izgulni fogok. De így, hogy most nem izgulok, talán ott se fogok.”

A Groupama-FDJ két opcióval rendelkezik, vagy Valter vagy a sprinter Arnaud Démare fog harcolni az elsőségért. „Közel sem én vagyok a leggyorsabb a mezőnyben, de nem is sprintbefutóra, hanem hegyi sprintbefutóra készülünk, ahol egy nagyobb boly fog küzdeni a győzelemért” – fejtette ki.

A rendkívül izgatott Peák Barnabás az újságíróknak megerősítette:  a visegrádi emelkedőn az egész csapatuk az U23-as vb-ezüstérmes eritreai Biniam Girmay sikeréért dolgozik majd, akit rengeteg szurkoló kísért el a magyar fővárosba. „Nagyon nagy esélye van arra, hogy nyerjen, különleges lenne a csapatnak, ha rögtön az első nap fel tudnánk venni a rózsaszín trikót” – fogalmazott Peák, akinek az lesz a szerepe az emelkedőn, hogy a „felvezető vonatot” jó pozícióba hozza.

A friss, kétéves szerződéshosszabbítással rajtoló Fetter elmondta, szabad kezet kapott a befutóra, de a fő emberük a szakaszra Vincenzo Albanese, rá fog épülni az EOLO-Kometa, így nem mennek szökésbe. „Nagyon örülök, hogy ennyire megbíznak bennem és megadják ezt a lehetőséget. Nyolcan, csapatként összedolgozva remélem, valami gyönyörűt érünk el a nap végén” – szögezte le Fetter.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="2098396" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A mezőny az első etapon Budapestről Visegrádra tekert
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2022/05/D__AS20220506004-1-1920x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: A 2022-es Giro d'Italia budapesti rajtja (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak