Musorujsag
Élő Eredmények
×

Simon Yates győzött, Fetter Erik a legjobb ötvenben a Giro második szakaszán

Simon Yates győzött, Fetter Erik a legjobb ötvenben a Giro második szakaszán

m4sport.hu
Hatalmas tömeg, fantasztikus hangulat és kitűnően teljesítő magyar versenyzők – Budapest jelesre vizsgázott a Giro d’Italia második szakaszán.

A rendkívül kimerítő, 195 kilométeres első szakaszt követően nem tudott sokat pihenni a háromhetes körverseny, a Giro d’Italia mezőnye, másnap ismét komoly megméretés várt a kerékpárosokra, ezúttal Budapesten belül.

A 9.2 kilométeres szakasz a Hősök teréről indult, az Izabella utcán és a Ferdinánd hídon keresztül jutottak el a versenyzők a Nyugati térre. Innen az Alkotmány utcán és a Szabadság téren át értek a Parlament elé, majd a Margit hídon át Budára, a várba, közelebbről a Szentháromság térre a Ponty utcán keresztül érkeztek meg. Az időfutamon a versenyzőket egyperces eltéréssel indították, az első szakasz sorrendjét alapul véve – de éppen fordítva, azaz a rózsaszín trikót viselő Mathieu van der Poel utolsóként rajtolt a Hősök teréről.

Alex Dowsett viszont ötödikként, a brit versenyző 12.23-as időeredményt produkált, amellyel közel egy órán keresztül birtokolta az első helyet.

Peák Barnabás (fotó: m4sport.hu/Bessenyei Gergely).

Peák Barnabás tizedikként indult, és időfutam-specialistához méltóan versenyzett, 12.29 alatt ért a Szentháromság térre. A magyar versenyző szinte el sem hitte, milyen fantasztikus támogatást kapott a hazai szurkolóktól.

Egy óra elteltével Dowsettet letaszították a trónról, Jos van Emden viszont csak másodpercekig ülhetett a szakaszgyőztes helyén, Edoardo Affini 12.10-es időeredménnyel nagyot vert az addigi mezőnyre.

FOTÓGALÉRIA ITT!

Közben Fetter Erik is elrajtolt, az időfutamok magyar bajnokaként piros-fehér-zöld trikóban. Az EOLO-Kométa versenyzője – Peákhoz hasonlóan – végig hatalmas buzdítást kapott a magyar szurkolóktól, s végül honfitársát egy másodperccel előzte meg (12.28).

Affini helyét nem sokkal később a német Lennard Kämna vette át, a Bora-Hansgrohe versenyzője három másodpercet vert riválisára, akinek evés közben kellett átadnia helyét Kämnának. Az éllovas mögé 46 századmásodperc hátránnyal Thymen Arensman haladt át a célon.

Valter Attila (fotó: m4sport.hu/Besenyei Gergely).

Miközben Valter Attila is hatalmas üdvrivalgás mellett elkezdte a futamot, jöttek az igazi időfutam-királyok, így Kämna első helye is odalett, 12.03-al az olasz Matteo Sobrero került az élre, mögé nem sokkal Tobias S Foss érkezett – miközben Valter átért a budai oldalra.

Valter 12.41-el haladt át a célon (szinte felrobbant a Szentháromság tér), kettővel mögötte pedig Tom Dumoulin és Simon Yates is Sobrerónál jobb idővel haladt át az ellenőrzőponton. Előbbi lett az első versenyző, aki 12 perc alá kúszott a 9.2 kilométeres távon, 11.55-tel került az élre. De még el sem foglalhatta a helyét a bajnoki székben, már is jött Yates, aki 11.48-cal pörkölt oda a mezőnynek.

A nagy kérdés innentől az utolsóként elrajtoló, a maglia rosát viselő Mathieu van der Poel időeredménye volt, aki nagyon megnyomta a sík szakaszt, az ellenőrzőpontra 65 százados hátránnyal érkezett Yates-cel szemben. Az emelkedőn aztán nőtt köztük az olló, s közel három másodperc került közéjük, de Van der Poel így is beért a második helyre, s megtartotta a rózsaszín trikót.

Van der Poelé a rózsaszín trikó a Giro d’Italia második szakasza után is.

Az egyéni időfutamban Fetter Erik a 45., Peák Barnabás 51., Valter Attila pedig a 82. helyen végzett. A szakaszt követően mindhárom magyar versenyző köszönetet mondott a magyar szurkolóknak azért a fantasztikus atmoszféráért, támogatásért, ami végigkísérte őket a Hősök terétől a Budai várig.

Eredmények, Giro d’Italia:
 2. szakasz, Budapest, 9,2 km, egyéni időfutam:
1. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11.50 perc
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 3 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 5 mp h.
…45. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 38 mp h.
…51. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 39 mp h.
…82. Valter Attila (Groupama-FDJ) 51 mp h.

A Giro d’Italia utolsó magyarországi szakaszát vasárnap Kaposvár és Balatonfüred között rendezik, az M4 Sport és az m4sport.hu ezt az etapot is élőben közvetíti.

Borítókép: m4sport.hu/Bessenyei Gergely

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Peák Barnabás: Te jó ég, mennyi szurkoló!
Peák Barnabás teljesen a közönség hatása alá került a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, amelyen a Hősök teréről a Budai Várban lévő Szentháromság térig tekernek fel a versenyzők egyéni időfutam keretében.
Országúti kerékpár