Musorujsag
Élő Eredmények
×

Megőrizte előnyét az utolsó szakaszon, Jai Hindley nyerte a Giro d'Italiát

MTI
A Bora-hansgrohe versenyzője, az ausztrál Jai Hindley nyerte a Giro d'Italia olasz kerékpáros körversenyt, miután a veronai időfutamon csupán hét másodpercet vert rá a összetett második helyezettje, Richard Carapaz. Az utolsó szakaszt az olasz Matteo Sobrero nyerte.

Vasárnap 17,4 kilométer hosszú táv és 280 méter szintkülönbség várt a bringásokra Veronában, akiknek az etap közepén a negyedik kategóriás emelkedőn 301 méterre kellett feltekerniük a helyenként nedves aszfalton.

Hindley két esztendeje ugyancsak rózsaszín trikósként, ám akkor másodpercre azonos időről várta a záró időfutamot, amiben végül kikapott Tao Geoghegan Harttól. Ezúttal 1:25 perces előnyéből 1:18-at megtartott a mezőnyversenyben olimpiai bajnok Richard Carapaz előtt, célba érés után pedig a veronai amfiteátrumba már rózsaszín kerékpáron gurulhatott be a 26 esztendős Hindley.

Az addigi éllovasként szombaton megrogyó ecuadori épp vasárnap ünnepli 29. születésnapját, ám ezúttal Veronában – szemben a 2019-es Giro-győzelmével – a Maglia Rosa helyett be kellett érnie az összetett második helyével. Harmadikként a spanyol Mikel Landa zárt.

A negyedik helyet az utolsó Giróján szereplő kétszeres győztes olasz kiválóság, a messinai Cápa, azaz Vincenzo Nibali szerezte meg. Egy másik nagy klasszis, a pályafutása utolsó idényét teljesítő, az időfutam utolsó méterein integető spanyol Alejandro Valverde 42 esztendősen a 11. helyen zárt összetettben.

Leggyorsabban, 46,6 km/órás átlaggal az olasz bajnok Sobrero teljesítette az időfutamot, ezzel először nyert etapot háromhetes körversenyen.

MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

A magyarok közül Fetter Erik (EOLO-Kometa) bajnoki trikóban a 23., Valter Attila (Groupama-FDJ) a 31., míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a 48. időt tekerte. Összetettben Valter 35. lett, újonc honfitársai közül Fetter 83., Peák pedig 110. helyen zárt, ugyanakkor egyikük sem a minél jobb végső helyezésért szállt harcba.

Legjobb eredményként Valter a 19. szakaszon emlékezetes körülmények között szökésből elért hegyi befutós negyedik helyet, Peák a cuneói sprintben megszerzett 13. pozíciót, míg Fetter a Nápolyban elért 15. helyet könyvelhette el.

A sprinterek pontversenyének győzteseként a ciklámen trikót a francia Arnaud Démare szerezte meg, a hegyi pontversenyt megnyerő holland Koen Bouwman viheti haza a kék megkülönböztető mezt, míg a legjobb 25 éven aluli bringásnak járó fehér trikót a spanyol Juan Pedro López érdemelte ki a 3445,6 kilométer össztávú 105. Giro d’Italián, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hindley másfél perces előnnyel átvette a vezetést, Covié a királyetap a Giro d'Italián
Az ausztrál Jai Hindley 1:25 perces előnnyel átvette az összetett első helyét a Giro d'Italia 20., utolsó előtti etapján, melyen az eddigi éllovas ecuadori Richard Carapaz az utolsó három kilométerre rogyott meg, míg az olasz Alessandro Covi 54 kilométeres szóló szökés végén diadalmaskodott. A pénteki etapon negyedik Valter Attila 17 és fél perc lemaradással ért célba, míg a pályafutása első háromhetes körversenyét teljesítő honfitársai közül Fetter Erik több mint 34, míg Peák Barnabás közel 37 percet kapott.
Országúti kerékpár
Valter Attila: Túl nehéz volt a kanyar, nem tudom, miért volt szükség rá néhány méterrel a vége előtt
Valter Attila szökésből <a href="https://m4sport.hu/kerekpar/cikk/2022/05/27/csodalatos-szakasz-elkepeszto-vegjatek-valter-attila-negyedik-helyen-ert-celba-a-giro-ditalia-19-szakaszan/" rel="noopener" target="_blank">negyedikként ért célba</a> a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszán, az utolsó kanyar bonyodalmairól elmondta, nem jelezték a legtökéletesebben, de ő sem ellenőrizte le kétszer az etap utolsó métereit.
Országúti kerékpár
Csodálatos etap, elképesztő végjáték: Valter Attila negyedik helyen ért célba a Giro d'Italia 19. szakaszán
Valter Attila káprázatos szakaszt produkálva negyedik helyen ért célba a Giro d'Italia kerékpáros körverseny 19., pénteki szakaszán. A magyar versenyző már a 178 kilométeres etap elején bekerült a szökésbe, amely az elején még 12 tagot számlált, végül öt főre apadt. A szökevények az utolsó méterekig küzdöttek egymással, de a versenyt végül egy elképesztő hiba döntötte el – így a holland Koen Bouwman örülhetett.
Kerékpár