Musorujsag
Élő Eredmények

40 perc Fetter Erikkel: Huszonnégy órát pihentem a Giro után, de az sem semmittevéssel telt

40 perc Fetter Erikkel: Huszonnégy órát pihentem a Giro után, de az sem semmittevéssel telt

m4sport.hu
A legújabb Söprögető Kocsi podcast vendége a Giro d’Italia egyik magyar résztvevője volt. Fetter Eriknek próbáltunk olyan kérdéseket feltenni, amilyeneket még nem kapott az elmúlt napokban. Szóba került, mit csinálna másként, mennyire volt jó döntés már a Nagy Rajt előtt meghosszabbítani a szerződést, nézett-e sorozatot szabadidejében, és telefonálhatott-e, amikor csak akart.

„Nem volt egyszer sem kiemelkedő, csúcsszuper szállás, de jó szint volt végig – fogalmazott és gondolt vissza a háromhetes körversenyre az EOLO-Kometa magyar versenyzője.

„Valter Attiláéknak, a Groupama-FDJ-nek volt párszor, úgy emlékszem egyszer hotelt is kellett cserélniük annyira rossz volt, de nekünk ilyen szóba sem került. Olasz négy csillagos szállodákban voltunk, nem mondom, hogy a világ legjobbjai voltak, de rendben volt mindig és nem volt negatív élményünk ilyen dolgokkal”– mondta.

Fetter rengeteg üzenetet kapott, de állítása szerint meglepő jókívánság nem érkezett, viszont régi óvodai és általános iskolai ismerősei közül is volt olyan, aki gratulált.

Legemlékezetesebb pillanata a magyarországi szakaszokon kívül az az etap volt, amikor szökésbe került: „ott tervben volt, hogy szökésbe kerüljek, és szerencsére sikerült is. Már az egy jó érzés, hogy ennek a feladatnak eleget tudtam tenni. Mind a kétszer elég erős szökésbe kerültem, ami végül haza is ért. Ezek voltak a legfájdalmasabb és legemlékezetesebb napok is. Voltak olyan pillanatok, amikor azt gondoltam, a győzelemért fogok meccselni a nap végén”.

Fetter elmesélte, hogy a verseny előtt volt egy nagy értekezlet a magyarországi szálláson, ahol szó esett a telefonhasználatról is. Megkérték őket, hogy minimalizálják a használatát és a mindennapos masszázs alatt ne használják, kapcsoljanak ki és relaxáljanak. Törekedtek a kérés betartására, de olyan nincs, hogy elveszik a telefonjukat.

„Ez tényleg így is volt. Én egyszer elővettem egy pillanatra, talán a szüleim írtak, de egyből rám szólt a masszőr, hogy azt most tegyem le” – mondta.

Fetter Erik, az EOLO-Kometa, Valter Attila, a Groupama-FDJ és Peák Barnabás, az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux csapat tagja (b-j) a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny rajtja előtt.
(MTI/Illyés Tibor)

A három magyar versenyzőt rengeteg inger érte a magyarországi szakaszokon, beszélték erről egymás közt, hogy már nem kell a csapatbusztól a rajtig annyi interjút adni, megállni fényképet csinálni, kicsit fellélegezhettek, miután a mezőny átutazott Szicíliába.

„A magam részéről abszolút élveztem, mekkora figyelem hárul ránk. Minden ember talán álmodozik arról, hogy ismert legyen, nekem most jött el ez az élmény. Próbáltam kiélvezni, de meg kell tanulni jól kezelni és feldolgozni” – vélekedett az összetettben a 83. helyen végző Fetter.

Pihenőnapon ébredés és reggeli után orvosi vizit, majd szinte minden nap doppingvizsgálat előzi meg az edzést. Ezek után délután három és nyolc óra között egy órás masszázs szerepel a programban, ezen kívül fekvés, alvás és sorozatozás.

Fettert meglepte, hogy a transzferidők viszonylag korrektek voltak: „legtöbbször fél és egy óra között volt. Reggel a szállástól a rajtra átlagosan fél, a szakasz utáni inkább negyvenöt perc, egy óra, de még ezt sem nevezném vészesnek”.

Fetter Erik (MTI/Mohai Balázs)

Szóba került a szerződéshosszabbítás, melyet a Nagy Rajt napján jelentett be az EOLO-Kometa. Fetternek voltak más lehetőségei is, akár feljebb is léphetett volna, de ő, a csapata és menedzsere is úgy gondolta túl korai lenne, és azt érzi, bíznak benne a csapatnál, hosszú távra terveznek vele.

„Már az előző szezon végétől, majdnem fél éven keresztül szóba került a szerződéshosszabbítás. A körülményeken és a feltételeken tárgyaltunk, de volt olyan hónap is, amikor nem beszéltünk erről, más volt a fókuszban. Lényegében megvolt minden, a csapat mindenképp a Giro d’Italia előtt akarta bejelenteni” – mondta.

A legfontosabb az volt számára, hogy a sportnál maradjon, jó csapatnál, amire minden esélye megvolt, leginkább a 2021-es éve alapján.

Sok ideje nem maradt a pihenésre, még a Giro után sem.

„Huszonnégy óra. Az sem semmittevéssel telt, hanem utazással. Hétfőn hazajöttem, kedden már edzettem – emlékezett vissza -. Azért döntöttünk így, mert szerencsére nem rogytam bele. Még a harmadik héten is viszonylag frissnek éreztem magam, és a veronai időfutamon is majdnem a legjobb teljesítményemet tudtam nyújtani a 21. szakaszon, ez viszonylag jó jel. Nem volt nagy szükségem valami óriási pihenőre, fenn tudtam tartani az edzést. Pozitív, hogy nem kellett egy két hetet kihagynom és újra felépíteni magam. Most kicsit tudok stagnálni, aztán újra edzünk, és még feljebb építjük a formát.”

A következő versenyek az országos bajnokságok lesznek, majd Fetter az utánpótlás Európa-bajnokságon indul Portugáliában.

Borítókép: Fetter Erik, az EOLO-Kometa csapat tagja a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, az egyéni időfutamon a Margit hídnál 2022. május 7-én. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, amelynek első három szakaszát rendezik hazánkban május 6-8. között. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak

Kapcsolódó hírek