Musorujsag
Élő Eredmények
×

Idén is Fetter Erik és Vas Kata Blanka az országúti időfutambajnok

Idén is Fetter Erik és Vas Kata Blanka az országúti időfutambajnok

MTI
Fetter Erik és Vas Kata Blanka is megvédte címét az országúti kerékpárosok időfutam országos bajnokságán szerdán a Debrecenhez közeli Bocskaikert határában.

Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek előzetesen azt mondta: várakozásai szerint a férfi verseny szerdai győztese a májusi Giro d’Italián szereplő három bringás, a címvédő Fetter Erik (EOLO-Kometa), a 2018-ban és 2020-ban győztes Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint a 2019-es bajnok Valter Attila (Groupama-FDJ) közül kerül ki. Utóbbi a hétvégén az okcitán körversenyt betegség és napszúrás miatti rosszullét miatt feladta, és végül nem indult az időfutamon.

Az aranyérem Fetter nyakába került, aki remek, 50,86 km/h-s átlaggal 44 perc 50 másodperc alatt tudta le a 38 kilométeres távot. Ezzel 17 másodperccel utasította maga mögé az ugyancsak 50 feletti átlagot tekerő Peákot, és 1 perc 46 másodperccel Somogyi Gergelyt.

Fetter az MTI-nek úgy értékelt, a lábai nem voltak annyira jók, nem igazán elégedett a teljesítményével, mivel nem produkált olyan számokat, mint szeretett volna. Rámutatott arra is, hogy kiszámíthatatlan volt és össze-vissza fújt a szél, mégis jobb volt, mint tavaly.

„Nyertem, ezzel elégedettnek kell lennem, ez a legfontosabb” – szögezte le. A pénteki pannonhalmi mezőnyverseny kapcsán azt mondta, csapattársával, Dina Mártonnal mindkettejüknek fekszik a pálya és a finálé is, így bizakodóak.

„Jó beállításaim voltak, minden szuper volt, jó wattot is adtam le, meg vagyok elégedve magammal, ennél többet nem tudtam volna menni – fogalmazott Peák. – Erik nagyon szereti ezt a szakágat, sokat készül, megérdemelten nyert.”

A pénteki ob-n Peáknak ugyancsak a győzelem a célja, mivel jó lesz neki a pálya, ugyanakkor kemény versenyre számít.

„Bár az időfutamon mindenki egyedül, magáért megy, de a magyar kerékpársportban ma már senki nincs egyedül, sikeres közösség vagyunk, amire odafigyel a világ” – fogalmazott Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

Az utánpótlás- és masters kategóriák után, a férfi elitversenyzők előtt, derült, napsütéses és meleg időben rendezték a felnőtt nők viadalát. A kategóriából utolsóként az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása, Vas néhány perccel dél előtt vágott neki a 19 kilométeres távnak, amelyet 1 perc 5 másodperccel teljesített gyorsabban, mint a második legjobb időt tekerő Zsankó Petra. Harmadikként a tavalyi kiíráshoz hasonlóan Jordán Dorka zárt.

Az MTI-nek nyilatkozva Vas elmondta, kedden este érkezett Magyarországra magaslati edzőtáborból, nem is készült külön az időfutamra, csupán hazaérkezése után ment el átmozgatni az időfutambringáján.

„Ezt a pályát különösebben nem szeretem, mert egy kanyar van benne, amúgy egyenes és sík. Jobban szeretem, ha több a kanyar és kicsit dombosabb” – fogalmazott. Elárulta: volt, hogy oldalról fújt a szél, amely amúgy is változékony volt. A meleg ugyanakkor nem zavarta, sőt, hidegnek érezte a még nagyobb hőségben tartott edzőtábort követően.

A pályát 44,51 km/órás átlagsebességgel teljesítette, bő 20 másodperccel lassabban az elmúlt évnél.

„A trikó megvan, és ez a lényeg, nem lehetek nagyon elégedetlen…” – fűzte hozzá mosolyogva a 20 esztendős Vas, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre.

Jelezte, a pénteki pannonhalmi mezőnyverseny útvonala több szintemelkedést tartalmaz, mint az elmúlt évek pályája, ez jobban is fekszik neki, így bízik az újabb címvédésében, hiszen korábban a V4 női versenyén már szerepelt ott, az utolsó emelkedőn pedig érvényesülhet robbanékonysága és gyorsasága.

Vas az ob-t követően jövő csütörtöktől a női Giro d’Italián szerepel, előzetesen megfogalmazott célkitűzések nélkül, mint mondta, tapasztalatszerzés és tanulás a célja ebben az idényben.

Eredmények, egyéni időfutam ob:
férfiak (38 km):
Fetter Erik (EOLO-Kometa) 44:50 perc – 50,86 km/h
2. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 17 másodperc hátrány
3. Somogyi Gergely (Kaposvári Kerékpáros Klub SE) 1:46 perc hátrány

nők (19 km):
Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:36 perc – 44,51 km/h
2. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 1:05 perc hátrány
3. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:29 p h.

Borítókép: Fetter Erik, az EOLO-Kometa csapat tagja a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, az egyéni időfutamon a Margit hídnál 2022. május 7-én. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, amelynek első három szakaszát rendezik hazánkban május 6-8. között. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak