Musorujsag
Élő Eredmények

Evenepoel előnye csökkent, Arensmané a királyetap a Vueltán

Evenepoel előnye csökkent, Arensmané a királyetap a Vueltán

mti
A belga Remco Evenepoel előnye csökkent az összetett élén a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny királyetapján, amelyen a holland Thymen Arensman pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratta.

A Martos és Hoya de la Mora közötti 149,6 kilométeres királyetapon 4000 méter feletti szintkülönbséget és három kategorizált emelkedőt kellett megmászniuk a bringásoknak. A befutóra ráadásul az idei Vuelta egyetlen kiemelt kategóriás hegyén, 2512 méteres tengerszint feletti magasságon került sor.

Nagy, közel harminc fős boly tekert hat percre, a több mint 22 kilométeres, 7,9 százalék átlagmeredekségű záró hegyre ennek több mint fele megvolt az esélyesek csoportja előtt. A szökésből jó ütemben meginduló 22 éves Arensman befogta az addig az élen tekerő Marc Solert, majd ott is hagyta spanyol riválisát, és kilométereken át tartva előnyét üldözői előtt pályafutása első etapsikerét aratta háromhetes körversenyen. Meglepetésre nem egy, a kétezer méter feletti magasságot jól bíró dél-amerikai kerékpáros, hanem a tengerszint felett 3 méteren fekvő Deilben született Arensman diadalmaskodott a spanyol körverseny idei legmagasabb hegyén.

Az esélyesek csoportjából a hegy derekán indult meg az összetettben hatodik, júliusban drogkereskedelem miatt a versenyzési jogát időlegesen elvesztő kolumbiai Miguel Ángel López és a harmadik helyen álló, kétszeres Vuelta-második spanyol Enric Mas, és bár sorra fogták be a szökevényeket, végül csak a második helyért meccselhettek. Ezt Mas szerezte meg, aki csökkentette hátrányát összetettben, míg harmadikként a hegyet legutóbb, 2017-ben megnyerő López gurult át a célvonalon.

Az elmúlt három kiírásban diadalmaskodó, a második helyen álló szlovén Primoz Roglic a hajrában kevéssel leszakította ugyan a csoportjuknak addig iramot diktáló Evenepoelt, ám csak 15 másodpercet tudott hozni a belgán. Evenepoel előnye így bő másfél perc Roglic és mintegy kettő Mas előtt.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy a zöld trikós dán Mads Pedersen a részhajránál gyűjtött második helyével növelte eddig is jelentős előnyét a sprinterek pontversenyében, míg a pöttyös trikós ausztrál Jay Vine a hegyi pontversenyben gyűjtött fontos pontokat éllovasként.

Eredmények:
15. szakasz, Martos-Hoya de la Mora, 149,6 km, hegyi befutó:
1. Thymen Arensman (holland, DSM) 4:17:17 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 1:23 perc hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana Qazaqstan) 1:25 p h.
4. Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 1:30 p h.
5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:44 p h.
…10. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1:59 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Evenepoel 56:40:49 óra
2. Roglic 1:34 perc hátrány
3. Mas 2:01 p h.
A hétfői szünnap után kedden a Sanlúcar de Barrameda és Tomares közötti 189,4 kilométer megtétele vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére. A kerékpárosok összesen 3280 kilométert tekernek, amíg jövő vasárnap célba érnek Madridban.

Borítókép: Remco Evenepoel EPA/Javier Lizon

További tartalmak