Musorujsag
Élő Eredmények

Evenepoel a Vuelta-győzelem kapujában

Evenepoel a Vuelta-győzelem kapujában

mti
A belga Remco Evenepoel megőrizte előnyét összetettben a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti szakaszán, ezzel a végső siker kapujába került. Az ecuadori Richard Carapaz harmadik szakaszsikerét aratta.

Moralzarzalból, a helyi bikaviadaloknak otthont adó aréna mellől rajtolt el az összetett kimeneteléről döntő 181 kilométeres szombati etap, amely során öt kategorizált emelkedő és közel négyezer méter szintkülönbség várt a kerékpárosokra.

A mezőnytől 26-an tekertek el, a támadások és leszakadások miatt folyton változó összetételben. Az ausztrál Robert Stannard – a sérülés miatt kiszálló korábbi pöttyös trikós Jay Vine csapattársa – mindent megtett, hogy megszorítsa a megkülönböztető mezt viselő Carapazt, szorgosan gyűjtötte a hegyi pontokat, ám az ecuadori hegyimenő be tudta biztosítani elsőségét a kategóriában.

A két napja bukás miatt megsérült Carlos Rodríguez az etap elejétől küzdött, többször le is szakadt az összetettben ötödik spanyol versenyző, miközben a második helyen álló spanyol Enric Masért dolgozó Movistar növelt tempót az utolsó előtti emelkedőn, hogy fárassza a segítőit vesztett piros trikós Evenepoelt. Mas már ekkor próbálkozott támadással, ám a döntést a záró hegyre, a Puerto de Navacerradára hagyta a lejtmenetben ismét összeérő csoport.

A szökésből utolsóként Carapaz a kolumbiai bajnok Sergio Higuitát rázta le, és egyedül kezdte meg a záró hat kilométeres fennsíkot, szűk fél perccel az esélyesek csoportja előtt. Noha a múlt vasárnap szakaszt nyerő holland Thymen Arensman utánaeredt, nem tudta utolérni az olimpiai bajnokot, aki harmadik hegyi befutós szakaszát nyerte, és a pöttyös trikót is hazaviheti, amennyiben vasárnap célba ér Madridban.

Bár voltak támadások az utolsó emelkedőn, az összetett dobogójáért már nem volt változás, így a célba érkezés után zokogásban kitörő Evenepoel 22 esztendősen rendkívül közel került ahhoz, hogy Johan De Muynck 1978-as Giro d’Italia-sikere után ismét háromhetest nyerjen Belgiumnak. Az utolsó szakasz ugyanis hagyományosan az ünneplésről, pezsgőzésről és a madridi mezőnyhajrás sprintbefutóról szól.

A második helyet – pályafutása során harmadszor – Mas szerezheti meg, harmadikként pedig a 19 esztendős honfitársa, Juan Ayuso zárhatja a spanyol körversenyt. Rodríguez két helyet hátracsúszva hetedik helyről várja a 3280,5 kilométer össztávú 77. Vuelta a Espana vasárnapi záróetapját, a Las Rozas és Madrid közötti 96,7 kilométert.

20. szakasz, Moralzarzal-Puerto de Navacerrada, 181 km, hegyi befutó:
1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 4:41:34 óra
2. Thymen Arensman (holland, DSM) 8 másodperc hátrány
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 13 mp h.
…5. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
6. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15 mp h.
…8. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana Qazaqstan) a. i.
9. Joao Almeida (portugál, UAE) 17 mp h.
…18. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 1:23 perc hátrány

Az összetet élcsoportja:
1. Evenepoel 78:00:12 óra
2. Mas 2:05 perc hátrány
3. Ayuso 5:08 p h.
4. López 5:56 p h.
5. Almeida 7:16 p h.
6. Arensman 7:56 p h.
7. Rodríguez 7:57 p h.

Borítókép: Remco Evenepoel (Fotó: EPA/Javier Lizon)

További tartalmak